Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Wat is een normaal boodschappenbudget per week? 

Boodschappenbudget

Boodschappen doen is iets wat we allemaal moeten doen, maar hoeveel geld zet je hier voor weg in je begroting en wat is een normaal boodschappenbudget per week na alle prijsstijgingen van de afgelopen periode? Deze week nemen we een kijkje in wat de gemiddelde Nederlander spendeert aan boodschappen als alleenstaande, als stel of voor een gezin. 

Allereerst is het budget voor boodschappen per week bij iedereen afhankelijk van verschillende zaken. Leef je bijvoorbeeld volgens een bepaald dieet, kies je altijd voor A-merken, heb je intoleranties waardoor je alleen duurdere alternatieven kunt eten en in hoeverre houd je rekening met het milieu of biologische teelt? Allemaal onderwerpen die het boodschappenbudget per week fors kunnen doen stijgen. Houd dit vooral ook in je achterhoofd als je de budgetten per huishouden straks voorbij ziet komen. 

Boodschappenbudget per week voor een alleenstaande

Gemiddeld geven eenpersoonshuishoudens 55 euro per week uit aan boodschappen. Een snelle en niet verrassende conclusie is dat dit relatief hoger ligt dan de kosten per persoon bij een stel of een gezin. Over het algemeen wordt het lastig bevonden om de juiste hoeveelheden voor een eenpersoons gerecht te halen bij een reguliere supermarkt. Het is nu eenmaal meer ingericht op huishoudens die meer monden te voeden hebben. 

Als gevolg wordt er meer ingekocht dan er eigenlijk nodig is. Vervolgens wordt er gekookt voor één persoon en blijven er restjes over. Als je creatief in de keuken bent, zal je hier met wat andere ingrediënten nog een tweede recept uit weten te toveren. Mocht je dit lastig vinden, dan zal het sneller voorkomen dat groente bederft en je het weg moet gooien. Een oplossing hiervoor is om voor meerdere dagen te koken, maar het Nibud ziet nog steeds dat het boodschappenbudget voor een alleenstaande nog altijd 10% meer is dan van een stel.

Boodschappenbudget voor een stel

Voor stellen wordt er gemiddeld 108 euro aan boodschappen uitgegeven. Als je dit boodschappenbudget voor een stel naast de informatie van het Nibud legt, zie je dat het flink boven de minimale uitgifte ligt. Er wordt dus nog altijd aardig wat uitgegeven aan luxe producten. Wat er exact wordt uitgegeven is ook sterk afhankelijk van het aantal maaltijden samen eet of als een van de twee bijvoorbeeld ook eten op werk krijgt. Vaak wordt er wel meer gepland wanneer men samen eet en wat er dan gegeten wordt. Hierdoor kan er ook gerichter inkopen gedaan worden en blijven impulsaankopen uit. 

Zelf geeft Robin samen met zijn vriendin gemiddeld zon 80-100 euro per week uit aan boodschappen. Hij is hier blij mee, maar merkt wel dat het soms zoeken is naar een goede balans tussen echt goed en gezond eten en vooral niet teveel uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan af en toe vis, kip, aarbeiden en/of blauwe bessen. Allerlei producten die goed zijn voor sporters, maar wel een aanslag zijn op je boodschappenbudget. Daarentegen doet hij wel wekelijks boodschappen bij de Lidl en koopt hij regelmatig producten via Too Good to Go.

Voor een gezin met kinderen per week

Waar een alleenstaande 10% duurder uit is dan een stel, is een huishouden van 3 personen juist 20% goedkoper uit in verhouding. Bij boodschappen scheelt de aanschaf van voordeelverpakkingen dus wel degelijk. Hoeveel een gezin precies per week aan boodschappen uitgeeft, hangt af van de samenstelling van dit gezin en daarom pakken we voor deze doelgroep de tabel van het Nibud erbij. 

Boodschappenbudget

Om je even een rekenvoorbeeld te geven hebben we het volgende huishouden: een stel, een man van 47 en een vrouw van 43 en twee kinderen van 3 jaar en 7 jaar. Als je de logica van de tabel volgt kom je op de volgende som 8,01 + 7,18 + 4,10 + 2,92 = € 22,21 per dag. In een week zou je dan op een budget van 155,47 euro per week uitkomen. Maar dan ben je er nog niet, want hier gaat nog 30% af omdat grotere huishoudens goedkoper kunnen inkopen. Uiteindelijk is er een budget voor dit gezin van 108 euro per week nodig volgens Nibud. 

Een kleine kanttekening is hier op zijn plaats, er wordt hier gerekend met de minimale prijs van hoeveelheden producten die nodig zijn om gezond te blijven. Extraatjes of luxe producten zijn hier niet in meegenomen en dat verklaart waarom het budget dat een huishouden met twee jongere kinderen volgens deze berekening niet veel meer zou uitgeven dan een stel. 

Wanneer je een gezin hebt met 2 kinderen zal je boodschappenbudget nog hoger liggen dan bij alleenstaanden en stellen. Gemiddeld geven gezinnen met 2 kinderen in Nederland tussen de €80 en €150 euro per week uit aan boodschappen. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun eetgewoonten.

Om te besparen op boodschappen als gezin met 2 kinderen kan je bijvoorbeeld kijken naar seizoensgroenten en fruit, vaker kiezen voor vleesvervangers in plaats van vlees, en slim omgaan met restjes eten door deze te bewaren of in te vriezen.

Besparen op je boodschappenbudget?

In het artikel over No Spend November heeft Robin laten zien dat je als stel wel degelijk met een klein boodschappenbudget kunt leven. Mocht je ook willen besparen op je boodschappen, dan loont het zeker om in bulk te kopen en scherpe aanbiedingen in de gaten te houden. Bezoek eens wat vaker de markt of de groenteboer om de hoek en kies voor huismerk in plaats voor de A-merken. Doe een keer boodschappen per week waarin je alles voor alle recepten koopt en veel seizoensgroenten in verwerkt. En iets waar je ook geld mee kunt besparen is het gebruik van vleesvervangers zoals bonen!

Hoe zit het bij jou? Hoeveel geef je uit per week en wat wat vind je daarbij belangrijk?

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. luc

  ik kook telkens voor 2 dagen, simpel, maar lekker 2 dagen na mekaar hetzelde eten? geen probleem mee..

 2. H. de Boer

  Heel raar dat er met de toch heel grote groep alleenstaanden geen rekening wordt gehouden in de supermarkten.
  Vooral groente, is duur en de porties zijn veel te groot. Fruit ook.
  Vlees per kilo is een stuk goedkoper dan in kleinere hoeveelheden.
  Je kunt onmogelijk alles invriezen.

Geef een reactie