Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Crowdfundingportfolio update Q2 2020 na een rumoerige tijd

Crowdfundingportfolio update Q2 2020 na een rumoerige tijd

Crowdfundingportfolio update Q2 2020

Hierbij een nieuwe update van mijn crowdfunding portfolio. De (internationale) crowdfundingmarkt is door zwaar weer gegaan vanwege de crisis en door enkele schandelen. Daarom is het hoog tijd om terug te blikken en te kijken hoe mijn portfolio ervoor staat.

Mijn crowdfunding portfolio

Begin maart, vlak voor de crisis, heb ik in mijn laatste update al aangekondigd dat ik het deel crowdfunding in mijn portfolio sterk wilde afbouwen en dat ik de verhouding tussen buitenlandse platformen en Nederlandse platformen wilde aanpassen. De verhouding crowdfunding ten opzichte van mijn totale portfolio vond ik te groot.

Dit is – mede met de hulp van een handjevol schandalen en corona ;’(- gelukt. Verderop ga ik dieper in op deze schandalen/problemen. 

Mintos

Mintos blijft het grootste platform in mijn portfolio, ondanks dat ik het afgelopen jaar heb afgebouwd van bijna €7.000 euro naar nu zo’n €4.000. Dit platform blijft naar mijn mening de beste optie om in te investeren als je overweegt om geld te steken in peer-to-peer lending.

Mintos account balans

Desondanks heeft Mintos stappen moeten zetten om de crisis te overleven. Zo werd zo’n 20% van de 180 medewerkers ontslagen en werden de kosten verlaagd. Daarnaast is ook het aantal problemen met loan originators die (tijdelijk) niet terugbetalen toegenomen. Tot voor de crisis gebeurde dit nauwelijks en was investeren op Mintos een feilloos dingetje.

Lees daarom vooral eerst mijn artikelen, bij voorkeur voordat je begint met investeren. 

Ik ben van plan om nog iets verder af te bouwen naar 10% van mijn portfolio, voordat ik mijn auto invest weer aanzet.

Crowdrealestate

Dit is de rising star uit mijn portfolio en tevens het enige Nederlandse platform. Crowdrealestate is echt iets totaal anders dan de andere platformen. Het platform heeft een lager gemiddeld rendement (5,5%) en valt naar mijn mening in een andere risicocategorie, doordat we te maken hebben met Nederlandse wetgeving en andere typen leningen. Je investeert vooral in Nederlands en Duits vastgoed en tot op heden levert dit een lekker rendement op.

Ik verwacht het komende halfjaar mijn investeringen op dit platform te verhogen. Te beginnen met één nieuwe inleg dit jaar, want €500 per investering blijft redelijk veel geld. 

Wil je meer weten over dit platform, lees dan dan vooral even mijn review

Crowdestor

Ten tijde van corona heeft het platform een betalingspauze van drie maanden ingesteld van alle rentebetalingen om de projecten tijd te geven om de crisis goed te managen. Die pauze is nu voorbij.

Dit vond ik geen goed signaal en het deed mij afvragen hoeveel geld ik daadwerkelijk terug ga zien.

Tegelijkertijd heeft het bedrijf ook een eigen crowdfunding campagne gestart en blijft het veel mensen aan nemen om door te groeien. Hiermee hebben ze in de tussentijd al €700.000 opgehaald bij investeerders voor 26% toegezegd rendement (26% ..!!). Dit zijn redelijke gemixte signalen.

Kortom, ik maak voorlopig geen nieuwe investeringen en ga eerst eens aankijken hoeveel van de 15 openstaande projecten terugbetalen. Aangezien de meeste projecten enkele maanden tot twee jaar doorlopen, is het hier vooral afwachten.

Meer weten? Lees de review.

Peerberry

Peerberry overzicht account

In mijn laatste update liet ik weten dat ik van plan was om Peerberry volledig af te bouwen. In principe sta ik hier nog steeds achter. Er zijn eigenlijk te veel rode vlaggen om serieus op dit platform te investeren. 

Echter, Peerberry is wel één van de meest gehypte platformen en sommigen zullen dit platform prefereren boven Mintos. Het platform is ook volop in ontwikkeling. Daarom vind ik het persoonlijk wel interessant om dit platform te blijven volgen met een klein bedrag van een paar honderd euro. 

Robocash

Robo.cash ga ik volledig afbouwen om drie redenen. Ten eerste, vind ik dit van de peer-to-peer platformen het minst veilige platform (naast Mintos en Peerberry). Ten tweede, dacht ik eerst dat spreiding over meerdere platformen belangrijk was, maar nu hecht ik meer waarde aan de juiste platformen. Tot slot, kost investeren via dit platform geen tijd, maar het volgen van alle ontwikkelingen wel. Dit gaat ervoor zorgen dat ik mij meer kan focussen op de andere platformen.

Bulkestate

Met dit platform ga ik stoppen. De reden hier voor was in eerste instantie een soort van gut-feeling. Ik vind dat het platform te weinig doorontwikkelt, te weinig informatie verschaft en te weinig ingaat op de actualiteit (zoals de coronacrisis). Het afbouwen gaat echter nog wel een tijdje duren. 

Dit gevoel is overigens nu ook weer bevestigd. Op 5 juli 2020 kreeg ik een bericht van 3-4 regels dat het project dat zou terugbetalen op 7 juli is uitgesteld tot nadere order. Dergelijke gebrekkige communicatie is onacceptabel.

Samenvattend

Ik hoop het komende halfjaar investeringen af te bouwen en verder te gaan met het uitfaseren van Robocash en Bulkestate. Het gaat hier in totaal om nog bijna €3.000, voordat ik weer opnieuw geld ga investeren op Mintos en Crowdrealestate. 

Wat is er het afgelopen half jaar allemaal gebeurd in crowdfunding land?

Ik april schreef ik een update waarin ik toelicht hoe ik fouten heb gemaakt en bijna €3.700 euro heb verloren op drie platformen. Maar, daar is het niet bij gebleven.

Er zijn maar liefst acht platformen gestopt en ongeveer eenzelfde aantal platformen zit in zwaar weer. Van de platformen waarin ik had geïnvesteerd zijn Envestio en Kuetzal officieel failliet verklaard. Beide platformen worden verdacht van fraude. Had jij geld geïnvesteerd, dan is het momenteel mogelijk om een claim in te dienen.

Daarnaast is een derde platform waarin ik had geïnvesteerd (Grupeer) momenteel bezig met inventariseren hoeveel geld zij nog terug kunnen betalen. Ik had dit geld al afgeschreven, maar blijf een beetje hopen dat er nog wat geld terug komt.

Naast deze drie gevallen zijn er nog dus nog veel meer problemen, bijvoorbeeld met het platformen FastInvest, Monethera, Wisefund en Agrikaab. Gelukkig was ik op al deze platformen niet actief. 

Crowdfunding is een risky business en ik heb zwaar onderschat dat het gedeelte fraude zo groot zou zijn, dus wees verstandig! 

Crowdfunding ten tijde van de corona crisis

Ik krijg de laatste tijd regelmatig de vraag of dit een goed moment is om in te stappen in crowdfunding platformen. Het antwoord hierop vind ik lastig.

Enerzijds zitten veel bedrijven nu in de problemen, zo ook crowdfunding platformen en daarmee ook bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Ga je nu instappen in de aandelenmarkt als je denkt dat er een tweede golf aankomt? Daarmee is het makkelijk om te zeggen: kijk nog even de kat uit boom. En eerlijk gezegd vind ik dit best een goed advies.

Anderzijds hebben we momenteel zeer weinig goede opties om ons geld te investeren. Sparen betekent dat je momenteel gegarandeerd verlies maakt vanwege inflatie en de lage rentestand en ook obligaties leveren momenteel niks op. Dan vind ik het ook niet heel gek om (op voorwaarde dat je goed onderzoek doet) te kijken of je gedeeltelijk wil investeren in crowdfunding.

Kortom, het is een keuze die je vooral zelf moet maken, maar ik kies voor de tweede optie. Een gedeelte van mijn portfolio blijven investeren in crowdfunding.


Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord