Als er één ding steeds vaker terugkomt in mijn agenda, dan zijn dat wel bruiloften. Ik ben altijd groot voorstander van het vieren van de liefde en inmiddels ben ik dan ook in de fase beland dat er ieder jaar wel een aantal op de planning staan. Maar dat doet de vraag rijzen: hoeveel geld geef je op een bruiloft aan het pasgetrouwde bruidspaar, hoeveel is normaal en zit er verschil in een bruiloft van je beste vrienden of van een verre neef? Deze week een inkijkje hoeveel geld je geeft op een bruiloft.
Waarom geld geven op een bruiloft?
Met een bruiloft vier je de liefde en verbintenis, jij laat je waardering voor het bruidspaar zien door middel van cadeaus of een envelopje met geld. Zo’n fantastisch feest is namelijk niet gratis, dus een tegemoetkoming of geld voor een mooie reis of uitbouw later wordt zeker gewaardeerd. Waar het geven van geld op een bruiloft vroeger nog echt taboe was, is dit tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en zal je dus ook vaak een envelopje zien staan op je uitnodiging.
Geld op bruiloft aan goede vrienden
Maar hoeveel geef je dan?! Niet te veel, niet te weinig, je wilt een blijk van waardering geven, maar geen financiële aderlating natuurlijk. Laten we beginnen bij goede vrienden, soms ook wel je gekozen familie genoemd. Ongetwijfeld ben je hier daggast en ben je dus bij bijna alle facetten van de dag aanwezig. Hierbij wordt er gemiddeld net boven de 100 euro gegeven op de bruiloft.
Geld op bruiloft aan gewone vrienden
Bij gewone vrienden die net iets verder van je afstaan, zakt het bedrag automatisch mee. Afhankelijk of je daggast bent of avondgast kun je rekenen op 60 of 40 euro.
Geld op bruiloft aan oom of neef
Tweedegraads familieleden staan qua relatie in de regel wat verder van je af. Maar mocht dit niet zo zijn, omdat je oom of tante jou misschien als eigen kind heeft opgevoed, of omdat de neef of nicht aanvoelt als je beste vriend(in), kijk dan vooral even naar onderstaande kopje. Mochten deze mensen inderdaad wat verder van je afstaan, dan kun je rekenen op een vergelijkbaar bedrag als gewone vrienden. Voor daggast neem je 60 euro mee en als avondgast rond de 40 euro.
Geld op bruiloft aan directe familie
Je directe familie is vaak wat een ander verhaal, mits je zo close met ze bent zoals dat in de meeste gevallen is. De kans is groot dat je als daggast wordt uitgenodigd en ook hier ligt de indicatie hoger. gemiddeld wordt er 120 euro in de envelop gestopt op de bruiloft.
Geld op bruiloft aan collega’s
Uitgenodigd door een collega? Doorgaans wordt hier als daggast tot de 30 euro gegeven en als avondgast tot de 25 euro. Maar let wel, dit hangt er natuurlijk vanaf hoe de relatie is met de betreffende collega. Zijn jullie praktisch vrienden, dan gaat het bedrag omhoog. Is het iemand in je team, maar heb je verder niet een hele hechte band, dan kun je de 25 euro aanhouden.
Andere factoren om rekening te houden met geld geven op een bruiloft
Nu je de richtlijnen hebt gelezen zijn er nog een aantal andere factoren die meespelen in de hoogte van het bedrag dat je aan het bruidspaar geeft. Mocht je het zelf niet zo breed hebben, voel je dan vooral niet bezwaard om minder te geven. Wellicht zou je dan ook als groep (collega’s, met je broers of zussen, neven nichten) gezamenlijk een envelop kunnen geven waar ieder zelf een bedrag in stopt.
Wordt de bruiloft in het buitenland gevierd en is hotel en vliegticket ook voor je betaald? Overweeg dan om het bedrag wat hier normaliter aan besteed zou worden in te leggen als cadeau.
Conclusie, hoeveel geld geef je op een bruiloft?
Uiteindelijk kunnen we wel concluderen dat hoeveel geld je op een bruiloft geeft met name ligt aan de relatie die je met (een van) het bruidspaar hebt. Hoe hechter de band, hoe hoger het bedrag gaat. Daarbij kijk je ook altijd in je eigen portemonnee wat je kunt missen. En al met al gaat het uiteindelijk om de achterliggende gedachte en het gebaar dat het maakt!
Op zoek naar meer praktische tips? Lees eens de blog over fooi geven in verschillende landen