Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

Oeds-Jan Postma’s Miljonair met een gewone baan – boek review

Miljonair met een gewone baan Oeds-Jan Postma

Veel mensen denken dat miljonair worden alleen is weggelegd voor de ‘happy few’. Dat je van goede huize moet komen of een zeer goed betaalde baan nodig hebt om dit te kunnen bereiken. Oeds-Jan Postma, auteur van het boek Miljonair met een gewone baan*, denkt hier anders over. Hij is zelf namelijk ervaringsdeskundige en miljonair geworden met, je raadt het al, een gewone baan. In zijn boek legt hij uit hoe je financieel onafhankelijk kunt worden, ook als je een modaal inkomen hebt. Wat kunnen we van hem leren? 

Miljonair met een gewone baan Oeds-Jan Postma, boek cover
Miljonair met een gewone baan boek cover (bron: bol.com)

Wie is Oeds-Jan Postma

Oeds-Jan Postma is econoom en schrijver. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde later een MBA aan de Kellogg School of Management in Chicago. Na zijn studie ging hij als een van de weinigen in zijn klas werken voor een goed doel. Een baan waarmee hij een stuk minder verdiende dan zijn oud klasgenoten. 

Toch is Postma sinds zijn vierenveertigste miljonair, en in zijn boek Miljonair met een gewone baan legt hij uit dat miljonair worden op zich geen hogere wiskunde is. Naast schrijver, geeft Oeds-Jan lezingen over geld en is hij (onafhankelijk) financieel adviseur en het brein achter De Gelddokter. Bij De gelddokter kun je terecht als jij jouw geld slimmer wilt laten werken. 

Lessen uit het boek Miljonair met een gewone baan

Nu je een beeld hebt van wie Oeds-Jan Postma is, vertel ik je graag meer over zijn boek Miljonair met een gewone baan. Het boek is ingedeeld in vier delen, namelijk 1 Anders denken over geld, 2 Een droom die werkt, 3 Sneller bij je droom en 4 Anders doen. In deze delen laat Oeds-Jan Postma je kennismaken met je mindset rondom geld en laat hij je zien hoe je dit op een praktische manier kunt inzetten. Mijn belangrijkste lessen uit het boek bespreek ik in de volgende paragrafen met je. 

Waarom zou je miljonair willen worden?

Als je een miljoen euro had, wat zou je dan met dat geld doen? Wat is je droom? Het is goed om jezelf de vraag te stellen waarom je miljonair zou willen worden. Of jouw droom nu is om nooit meer te hoeven werken voor je geld, zo snel mogelijk met pensioen te gaan, een vakantiehuis te kopen, alle tijd te hebben voor (vul in) of misschien wel ‘gewoon’ om miljonair te worden – denk er eens over na en schrijf jouw droom op.

Je hebt nu een concreet doel om naartoe te werken, zo weet je waarvoor je het doet én je kunt beter bepalen hoeveel geld je nodig hebt. De ervaring leert dat sparen, of een doel behalen in het algemeen, beter gaat wanneer je deze concreet maakt. 

Anders denken over geld: denk als een miljonair

Als jij denkt aan iemand die miljonair is, wat komt er dan in je op? Grote kans dat je iemand voor je ziet die in een dure auto rijdt, altijd de nieuwste gadgets bezit, dure horloges draagt en geld uitgeeft als water. Een beetje zoals veel celebrities en voetballers dat doen, zeg maar. 

In de praktijk blijkt niets minder waar, en geven de meeste miljonairs vooral geld uit aan zaken die hun geld nóg meer waard maken, zoals aandelen of vastgoed. Verder leven ze vaak vrij bescheiden.

Kijk, die dure spullen zijn leuk, maar ze kosten ook heel erg veel geld. Als je niet uitkijkt is je vergaarde vermogen zo op aan dure spullen, en kun je weer van voren af aan beginnen. De eerste stap is dus eigenlijk het veranderen van de manier waarop jij denkt over geld, en over spullen. Geld uitgeven aan dingen die écht belangrijk voor je zijn, zeker doen! Maar uitgaven om ‘erbij te horen’, of om te laten zien hoeveel geld je wel niet hebt: misschien beter van niet. 

Het verschil tussen investeren en uitgeven

De meeste mensen geven het merendeel van het geld dat ze hebben, ook snel weer uit. Van geld uitgeven zul je niet rijk worden. Van investeren wel. De begrippen ‘investering’ en ‘uitgave’ lopen in ons doen en laten vaak dwars door elkaar heen. Zo heb je vast wel eens iemand horen zeggen ‘geïnvesteerd’ te hebben in een nieuwe auto of een nieuwe keuken, terwijl dit in feite uitgaven betreffen. 

Investeringen zijn uitgaven waarvan je mag verwachten dat deze uiteindelijk meer zullen opbrengen dan je initiële uitgaven: dat er meer geld terugkomt dan je erin hebt gestoken. Beleggen is hier een voorbeeld van. Dit doe je met het doel om je vermogen te laten groeien. 

Een uitgave is niets anders dan een aankoop van iets dat, vroeg of laat, uiteindelijk aan waarde zal verliezen. Bijvoorbeeld de auto die al de helft minder waard is geworden op het moment dat deze de showroom bij de dealer verlaten heeft. 

Om een lang verhaal kort te maken: investeringen laten je vermogen toenemen, uitgaven laten je vermogen afnemen. 

Miljonair worden met een gewone baan

Voor miljonair worden met een gewone baan is er geen quick fix. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Waar het grofweg op neerkomt is dit: wees vastberaden en consequent. Dan zul je je doel behalen. Dat klinkt simpel, maar dat is het in de praktijk allerminst – zeker niet in een tijd waarin alles lijkt te draaien om status, sociale media en sociale druk, en waarin alles het liefst nu meteen moet kunnen. Marketing machines draaien op volle toeren, met als enige doel om jou zoveel mogelijk geld afhandig te maken. 

Wat is het dan wel? Een combinatie van bescheiden leven en tegelijkertijd je geld slim beleggen om je vermogen te laten groeien. De verleiding is groot om als je inkomen stijgt, ook meer te gaan uitgeven. En juist daarin zit de crux: als jij bescheiden blijft leven en dat extra inkomen voor je aan het werk zet (door het dus slim te beleggen) in plaats van het uit te geven, is dat al een stap dichter naar je doel. 

“Iedereen kan rijk worden, feitelijk is dat alleen een kwestie van discipline. Het werkelijke probleem is zelfbeheersing, daar zijn velen niet toe in staat.” – Ben Mandemakers

Waarom iedereen dit boek zou moeten lezen

In Miljonair met een gewone baan laat Oeds-Jan Postma je op een down-to-earth en praktische manier kennismaken met het feit dat het eigenlijk niet heel ingewikkeld is om miljonair te worden, maar dat het vooral neerkomt op discipline en wilskracht. Het boek leest lekker weg en omdat het niet zo dik is, heb je het in een paar uurtjes wel uit. 

Persoonlijk vond ik het laatste deel van het boek, ‘Anders doen’, dat vrij diep ingaat op specifieke indexfondsen en wat technische aspecten daarvan, het minst interessant. Het gaat voor mij iets te diep in op hoe een index is opgebouwd. Absoluut goed om te weten, maar iets te technisch naar mijn smaak. Dat neemt echter niet weg dat ik de rest van het boek echt heel inspirerend vond en er echt een aantal mooie eye-openers in staan. Wat mij betreft is het echt een must-read als je interesse hebt in personal finance. 

Benieuwd geworden naar Miljonair met een gewone baan? Je vindt het boek bij Bol.com

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie