Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Boek review: FIRE van Charlotte den Brabander

Boek review Fire Charlotte den Brabander

Het zal je de laatste tijd niet zijn ontgaan dat FIRE als een hype over de social media kanalen is gegaan en millennials tot boomers heeft geïnspireerd om hun financiën eens stevig onder de loep te nemen. Het nadeel van social media is alleen dat informatie in kleine brokjes wordt vrijgegeven en je het overzicht snel kwijt bent. In het boek FIRE heeft Charlotte den Brabander alle kennis die je nodig hebt over FIRE gebundeld zodat je ook daadwerkelijk stappen kunt gaan maken. In deze blog kijken we of je dit boek ook echt in je boekenkast zou moeten hebben staan.

Wie is Charlotte den Brabander

Bij de Spaarpodcast houden we wel van nieuwe perspectieven en frisse winden in de finance wereld en laat Charlotte den Brabander daar nou net een van zijn. Charlotte is een Belgische finfluencer en heeft altijd al interesse gehad in de meer analytische en cijfermatige hobby’s. Zo is ze de wereld van poker ingedoken en is ook de beleggingssector voor haar niet onbekend.

Inmiddels heeft ze haar interesses omgezet naar het toegankelijk maken van de financiële wereld voor iedereen. Gezondheid en geld zijn daarin twee belangrijke pijlers waarvan zij vindt dat je op jonge leeftijd bewust mee om moet gaan. Om mensen hier daadwerkelijk bewust van te laten worden heeft ze Slim Sparen opgezet, een cursus waar je wordt geleerd hoe je kunt beleggen op de beurs en met cryptocurrencies. En daarbij is ze ook schrijfster van het boek FIRE, hoe op jonge leeftijd stoppen met werken.

Charlotte den Brabander auteur FIRE hoe op jonge leeftijd stoppen met werken

FIRE boek review

First things first even opfrissen waar FIRE ook alweer over gaat. Financially independent retire early is een manier van leven waardoor je eerder met pensioen kunt gaan en niet hoeft te werken tot je 68ste. Door het inkomen wat je iedere maand hebt op een bepaalde manier te budgetteren, spaar je een groot deel op om sneller van de vrijheid te kunnen genieten die het pensioen biedt. Het bedrag dat je opspaart beleg je ondertussen zodat het groeit en je sneller tot je gewenste bedrag komt. 

FIRE is een populaire methode geworden omdat de zekerheid van het pensioenstelsel nu steeds meer op losse schroeven komt te staan en omdat onze generatie steeds meer waarde hecht aan vrijheid. Daarbij motiveert het werken naar een concreet doel waardoor sparen makkelijker afgaat..

Het boek van Charlotte den Brabander begint met uitleg over de markten en de economie. In het boek heeft ze vooral gefocust op de zachte kant van beleggen, omdat dit voor velen een valkuil vormt. Ze zegt in haar boek dan ook dat FIRE gaat om de lange adem en niet over de quick wins. Het boek motiveert ook vooral de lezer om een plan te gaan maken wat realistisch is en dus makkelijker is om vol te houden. 

Verder worden naast de gebruikelijke ETF’s en aandelen ook de cryptocurrencies toegelicht. Het geeft de lezer keuze en laat zien hoe nieuwe financiële producten de beleggingsmarkt binnenkomen. Hierbij wordt ook de volatiele kant van crypto belicht en waarom dit wel of niet iets voor je zou kunnen zijn.

Een kritische noot is echter wel op zijn plek bij dit boek. FIRE is niet voor iedereen geschikt. FIRE is namelijk wel een bepaalde manier van leven. Je vestigt je hoop op het eerder met pensioen gaan, maar wie zegt dat je überhaupt dat punt bereikt? Daarbij wil je op dit moment ook genieten van je leven en niet alles willen laten. FIRO kan in dat geval een mogelijk alternatief zijn waarbij je vaker een tussenperiode neemt om te genieten van een periode rust.

Daarbij wordt in sommige recensies aangehaald dat het af en toe aan de oppervlakte blijft en de structuur niet altijd even duidelijk is. Desalniettemin lees je er vlot doorheen en laat Charlotte den Brabander haar eigen mening achterwege en focust ze zich voornamelijk op de feiten.

Waarom je FIRE in je boekenkast wilt hebben

In het boek wordt belicht waarom het zo is dat vooral je eigen psyche tegen je gaat werken. En dat het belangrijk is om af en toe je plan kritisch onder de loep te nemen en zaken waar je geen invloed op hebt, ook niet druk om te maken, zoals de tendens in de markt.

Wat het boek onderscheidt van andere FIRE boeken is dus de focus op de zachte kant. Een voorbeeld hiervan is doordat er een kleine test in zit om inzicht te geven in wat je huidige money mindset is en wat daarmee je valkuilen en voordelen zijn. Het bewust zijn hiervan helpt je met het maken van een haalbaar plan. Daarbij support je met de aankoop van het boek een vrouwelijke ondernemer!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie