Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Mintos auto invest: how to en mijn strategie

Mintos auto invest: how to en mijn strategie

Mintos auto invest

In dit artikel deel ik mijn Mintos auto invest strategie, leg ik uit hoe je een goede auto invest strategie kan instellen en waarop je moet letten. Persoonlijk maak ik al meer dan drie jaar gebruik van Mintos auto invest. Ik heb ook andere manieren geprobeerd (zoals Invest & Access), maar auto invest geeft mij de flexibiliteit die ik zoek.

Ben je niet bekend met Mintos? Dan raad ik je aan om eerst mijn Mintos review te lezen.

De beste auto invest strategie

Naar mijn mening zorgt een goede Mintos auto invest strategie ervoor dat al het geld op je account altijd geïnvesteerd is, zonder dat je hier onnodig (extra) risico’s voor moet lopen. Persoonlijk ga ik niet voor het optimaliseren van de rente die ik behaal, maar zoek ik naar voldoende loan originators die voldoen aan mijn risicoprofiel en voldoende aanbod van leningen hebben.

Mintos Auto invest instellen in 4 stappen

Ga binnen je account naar Invest > Auto invest > Manage strategies -> Create new auto invest strategy -> Kies “Custom Strategy”.

Stap 1 

Beginscherm Mintos auto invest

 • Loan originators: in dit artikel leg ik uit hoe ik loan originators uitzoek. Sowieso investeer ik alleen in A of B leningen.
 • Buy-back guarantee: ja
 • Loan types: alle
 • Countries: alle

Let op: je bent nu een auto invest strategie aan het aanmaken voor de primary market. Verderop zal ik nog even het verschil met de tweedehands markt toelichten (secondary market).

Stap 2 

 • Kies welke rentepercentages je in wil investeren. Ik wil minstens 10% rendement om de risico’s goed te maken. Indien Mintos deze leningen onvoldoende heeft in de toekomst is de meest logische optie om geld ervan af te halen en op platformen te zetten waar ze dit wel aanbieden.
 • Kies de looptijd van de leningen. In principe moet je dan wachten tot die looptijd voorbij is, maar je kunt je leningen ook verkopen op de tweedehandsmarkt als je het geld eerder nodig hebt. Ik hecht minder waarde aan looptijd dan aan rendement. 
Instellen termijn en rentepercentage van de lening

Nu is het zaak om bij de loan counter te kijken of er voldoende leningen zijn. Dit is heel handig, want als er onvoldoende leningen zijn gaat je strategie niet werken. Het geld staat dan als idle money’ gewoon simpelweg op je balans zonder dat je hier rente over maakt.

Klik hiervoor op ‘show matching loans’ (zie afbeelding hieronder). Belangrijk: vergeet daarna niet om ook te checken om hoeveel verschillende loan originators dit gaat door op ‘show loan distribution’ te klikken. Dit licht ik zo verder toe.

Loan counter Mintos

De reden dat je wil checken om hoeveel loan originators het gaat is, omdat je er nu achter komt welke loan originators daadwerkelijk leningen aanbieden die binnen jouw criteria vallen. Het hebben van één of twee loan originators met heel veel leningen is voor mij een te risicovolle strategie.

Stap 3 

 • Reinvest: ja (geld zo snel mogelijk opnieuw automatisch beleggen, anders kan je geen rendement maken erover)
 • Include loans already invested in: nee (zorg voor spreiding)
 • Portfolio size: vul een bedrag in waarmee je voorlopig vooruit kan
 • Investment in one loan: in theorie geldt dat, hoe meer kleine leningen je aan gaat hoe meer je risico spreidt. Echter, met de buy-back van de LO maakt dat nu eigenlijk niet uit. Het gaat om de spreiding over LO’s. Ik werk met bedragen van 10-50 euro per lening.
generieke informatie mintos auto invest

Stap 4 

De laatste stap is om een diversificatie strategie te kiezen.

Klik hiervoor op diversification settings. Je kunt hier kiezen voor de standaard instellingen (reset) gebaseerd op het bedrag wat de LO’s hebben uitstaan of je kunt ervoor kiezen om de verdeling gelijk te maken (change this to equal distribution).

Scherm waar je de verdeling van Mintos Loan Originators in kan stellen. Hies kies ik voor equal distribution

Vergeet niet om je auto invest instellingen te controleren en op te slaan.

Heb jij uiteindelijk niet geïnvesteerd geld op je balans staan (idle money), dan zijn er waarschijnlijk geen leningen meer die aan je criteria voldoen en zul je je instellingen moeten herzien.

Meerdere auto invest strategieën

Meerdere strategieën zijn relevant wanneer je het aanschaffen van bepaalde leningen voorrang wil geven.

De prioriteit die je eraan geeft is vervolgens belangrijk (rij 1 van de afbeelding hieronder).

Hiervoor maak je dan twee strategieën aan. Mintos zal vervolgens eerst leningen proberen te kopen volgens de criteria van de eerste strategie en doorgaan naar de tweede, indien niks meer beschikbaar is voor de eerste strategie. Zo kun je bijvoorbeeld in strategie leningen boven de 14%+ kopen en in strategie 2 leningen aankopen met 13%+ rendement. Zo ben je ervan verzekerd dat je eerst leningen met 14%+ koopt.

verschillende auto invest strategieën prioriteren

Mijn ervaringen met auto invest 

In mijn eerste twee jaar was investeren zo simpel als A & B ratings selecteren met 15-16% rendement en hier niet meer naar omkijken. Mintos auto invest in optima forma.

Na een jaar of twee werd Mintos een stuk bekender en nam de vraag naar leningen sterk toe. Hierdoor werd het lastig om voldoende leningen te vinden die voldeden aan mijn criteria. Het resultaat was dat je of moest inleveren aan rendement of meer risico moest nemen. Kortom, het was noodzakelijk om af en toe met je auto invest instellingen te spelen.

Toen kwamen de eerste problemen met het failliet gaan van ‘Aforti Finance’. Dit was een “B-rating”, maar deze werd plots afgezwakt naar een D-rating. Hier heb ik het meeste van geleerd, want Mintos 1) zet Aforti dan niet uit in je auto invest instellingen en 2) verkoopt de leningen die je al hebt niet automatisch. Kortom, je moet tegenwoordig echt af en toe je instellingen checken!

En zelfs als je je instellingen checkt, is er geen garantie dat je niet tegen verlies aanloopt. Het kan het alleen helpen voorkomen / beperken. 

Sindsdien is het aantal loan originators in de problemen verder toegenomen door de coronacrisis. Meer hierover lees je in dit artikel. Ik raad je aan om het te lezen. Hierdoor ben ik mij extra bewust geworden van het feit dat goed onderzoek naar loan originators uiteindelijk gaat bepalen hoe succesvol jouw Mintos auto invest strategie is.

Auto invest strategy secondary market

De combinatie van coronacrisis en investeerders die hun geld liquide willen maken heeft er weer voor gezorgd dat investeren op de tweedehandsmarkt populairder is geworden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet aan heb gedurft om een auto invest strategy in te stellen om leningen met kortingen te kopen. Op de tweedehandsmarkt heb ik alleen handmatig leningen gekocht. Echter, ik wil je wel de voor-en nadelen meegeven. 

Het grote voordeel is dat je extra rendement kunt maken. Er worden (soms) leningen met kortingen aangeboden. Koop jij deze leningen en betalen ze gewoon terug, dan ben jij spekkoper. 

Deze extra winst brengt ook extra risico’s met zich mee. Namelijk, dat jij leningen koopt van mensen die hier “met een (goede) reden” vanaf willen. Bijvoorbeeld, omdat de loan originator nieuws naar buiten heeft gebracht over een verslechterde financiële situatie. Alhoewel de reden ook “paniek” kan zijn en van die reden wil jij natuurlijk profiteren.

Indien jij een auto invest strategy aan hebt staan en deze leningen binnen je criteria vallen dan pak je dus automatisch de goede en slechte koopjes op.

Auto invest settings secondary market

Het enige verschil met de primary market strategie is dat je een discount in moet vullen. Ik raad je af om een premium in te vullen.

Vergeet niet dat deze strategie grotere risico’s met zich meebrengt. 

Mijn advies is om eerst ervaring op te doen op de primary market, dan handmatig te experimenteren en dan pas te overwegen om dit automatisch te doen. Als je hier geen tijd in wil steken dan raad ik je vooral aan om weg te blijven van de secondary market. 

Auto invest vs. Invest & Access

Zoals ik in mijn review al heb toegelicht, maak ik geen gebruik van Invest & Access. Vanwege:

 • Lagere rendementen
 • Geen keuzevrijheid loan originators
 • “Instant” liquiditeit geldt duurt maanden, zo niet langer
Vergelijken auto invest, invest & access en manual investing

Conclusie Mintos auto invest

In dit artikel heb ik je laten zien hoe je een Mintos auto invest strategie instelt en waar je op moet letten. Daarnaast ben ik ingegaan op de werking van een auto invest strategie ten tijde van grote vraag naar leningen en in tijden van groot aanbod (tijdens de crisis). Tot slot, ben je bekend met de nadelen, waardoor je hopelijk zo goed mogelijk gewapend bent om je resultaat op Mintos te maximaliseren rekening houdend met de beperkingen die er zijn.

Al met al brengt Mintos natuurlijk nog steeds grote risico’s met zich mee, maar als dit risico bij jou past, dan is auto invest sowieso de beste manier van investeren. Je hoeft het maar één keer in te stellen en checkt vervolgens af en toe of alles goed gaat. 

Nu ben ik benieuwd! Hoe ga jij met je auto invest instellingen om? Laat het vooral even weten in de comments hieronder.

Heb je nog geen account? Dan kun je via deze link* gratis een account aanmaken.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Michel

  Ik heb tijdens de configuratie de opties “Do you want to re-invest” en “Include loans already invested in” niet. Is daar iets in veranderd (standaard instellingen geworden) of zie ik iets over het hoofd?

  1. Robin

   Hee,

   Ik ben helaas niet meer actief op het platform. Wat ik wel weet is dat het snel veranderd, waardoor ik het artikel niet meer volledig up to date kan houden. Het is goed mogelijk dat het is aangepast.

   Robin

 2. Loekigizmo

  Ben er sinds kort ingestapt maar zo te zien is alweer het e.e.a. verandert?
  Nu kan je kiezen uit drie beleggings strategieën;
  Behoudend, Gediversivieerd en Hoog rendement

  1. Robin

   Klopt, er is weer een update geweest. Je kunt nog steeds een custom strategie aanmaken als het goed is bij custom -> automated.

Geef een antwoord