Mystery shoppen, wie heeft er niet van gehoord. Doen alsof je iets komt kopen, maar eigenlijk ben je de service of merchandise op de locatie aan het checken. Via Roamler, een app met verschillende taken en opdrachten, kun je werkelijk worden betaald om een middagje te gaan mystery shoppen of iets te bestellen in een cafe. Hoe het precies werkt en of het ook iets voor jou kan zijn, dat lees je in deze blog.
Wat is Roamler?
Roamler is een organisatie die een platform biedt voor crowd-based werk, ook wel gig economy genoemd. Het is een platform dat bedrijven in staat stelt om taken uit te besteden aan het netwerk van Roamler leden, die deze taken op afstand kunnen uitvoeren via de app.
Als lid van Roamler kun je geld verdienen door deze taken uit te voeren voor de retailer. De beloning varieert per taak en is afhankelijk van de complexiteit en de tijd die nodig is om de taak uit te voeren. De verdiensten kunnen dus per opdracht verschillen. Zo zijn er taken voor iedereen zoals de product- en service checks, reviews en enquêtes, en speciale taken voor installateurs, verzorgers en merchandisers.
Wat is het voordeel voor jou?
Het klinkt als makkelijk geld verdienen en dat kan het ook voor je zijn. De taken die worden aangeboden op Roamler zijn eenvoudig uit te voeren als je over een telefoon met een werkende camera beschikt. Doordat je zelf kunt bepalen wanneer en welke opdracht je doet, behoud je de vrijheid en flexibiliteit en voelt het niet als een extra verplichting. Jij bepaalt wanneer je wat gaat bijverdienen, bijvoorbeeld als je nog even staat te wachten op een vriend en er toevallig een taak in de buurt is. Roamler streeft er ook naar om het zo laagdrempelig mogelijk te maken zodat leden meer taken aannemen.
Hoe werkt Roamler?
De app werkt vrij intuïtief en kun je binnen een paar minuten mee aan de slag gaan.
- Aanmelden: Om je aan te melden, moet je enkele basisgegevens invullen en een paar tests afleggen om je vaardigheden te laten zien.
- Beschikbare taken bekijken: Na registratie kun je toegang krijgen tot de beschikbare taken via de Roamler-app. De taken variëren van winkelcontroles tot enquêtes en merchandising en zijn in de buurt uit te voeren. Voor elke taak wordt aangegeven wat de vereisten zijn, de beloning en de deadline.
- Taken uitvoeren: Als je een taak wilt uitvoeren, selecteer je deze en volg je de instructies in de app. De taken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het nemen van foto’s, het invullen van enquêtes of het controleren van voorraadniveaus in een winkel. Let erop dat je de instructies goed volgt zodat je ingeleverde taak gelijk wordt goedgekeurd bij de controle.
- Taken indienen: Na het uitvoeren van de taak, moet je deze indienen. Roamler zal de taak beoordelen en bepalen of deze correct is uitgevoerd. Als de taak correct is uitgevoerd, wordt de beloning aan je uitgekeerd en zie je dit gelijk terug in de app.
- Verdiensten opnemen: Beloningen die je hebt verdiend met Roamler kun je laten uitbetalen via de app.
Wat is het voordeel voor de retailer?
Nu vraag je je misschien af wat het voordeel voor de retailer is, want zou het niet handiger zijn om eigen personeel in te zetten om deze checks te doen? Maar dat is juist het voordeel van Roamler, door onbekenden in te zetten voor service- en producten checks krijgen retail eigenaren eerlijke informatie hoe het personeel of de producten in de winkel staan. Wanneer een eigenaar immers de vloer op komt, begint het personeel altijd net een stapje extra te zetten. Daarbij is het inzetten van eigen personeel in verhouding duurder dan het via een Roamler lid te laten uitvoeren.
Roamler-taken bieden retailers ook de mogelijkheid om hun klantervaring te verbeteren en het perspectief van de klant te zien. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van mystery shopping-taken, waarbij leden de winkelervaring beoordelen en feedback geven over zaken als klantenservice en productbeschikbaarheid. Deze feedback kan retailers helpen om hun winkels en diensten te verbeteren en daarmee de klanttevredenheid te vergroten.
Kanttekeningen van Roamler
In de app zie je een kaart van jouw omgeving, mocht je niet in een stedelijk gebied wonen, dan kan het zo zijn dat er niet of nauwelijks taken bij jou in de buurt zijn om uit te voeren en aan te verdienen. Daarbij geldt hoe simpeler de taak, hoe lager de beloning, het hoeft dus niet gelijk een vetpot te zijn waarmee je de eindjes van de maand kunt aanvullen.
Een ander punt wat je in gedachten moet houden is dat voor sommige taken specialistische kennis vereist is wat je mogelijk nog moet leren. Dit zijn vaak juist wel de taken die weer net iets meer belonen, maar die dus ook niet door iedereen gedaan mogen worden. Voor deze taken moet je ook ingeschreven staan als ZZP’er.
Is Roamler het proberen waard?
Al met al denk ik dat Roamler het best een keertje waard is om te proberen, vooral als je in een stedelijk gebied woont waar veel taken en opdrachten zijn. De kans is groot dat er dan zelfs taken zijn op plekken waar je anders toch al kwam. En al zijn de sommige taken simpel van aard en daarmee ook het verdienste, alle kleine bedragen opgeteld kunnen je toch weer een leuk zakcentje bieden, mits je de tijd ervoor hebt. Liever geld besparen met andere apps? Lees dan eens dit artikel met 10 tips hoe jij geld kunt besparen met apps.