De Spaarpodcast logo

S4.48 Als vrouw de financiële mannenwereld op zijn kop zetten met een eerlijk product | Met Karin van BrightPensioen

S4.48 Als vrouw de financiële mannenwereld op zijn kop zetten met een eerlijk product | Met Karin van BrightPensioen
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

Vandaag heb ik niet zomaar iemand te gast. Karin Jakobsen is namelijk de oprichtster van BrightPensioen, waarmee zij bijna 10 jaar geleden begonnen is. De vragen hoe zij op dit idee is gekomen en waarom ze BrightPensioen heeft opgericht worden uiteraard beantwoord in deze aflevering.

Door de vaste Spaarpodcast vragen raken we al snel aan de praat over de onzekerheid van de AOW. Daar waar eerst ongeveer 7 mensen betaalden voor de AOW van één iemand is dit inmiddels zo’n 2 à 3 personen, dit noemt men het omslagstelsel. Het worden steeds minder werkenden per AOW’er. Dat is natuurlijk niet vol te houden als de verhouding straks 1 op 1 wordt, dat zou betekenen dat je zo’n 10.000 euro van je salaris aan de kant legt voor iemand zijn of haar AOW. In Engeland is de AOW net even anders geregeld. Kort gezegd komt het er op neer dat als je minder hebt opgebouwd, je meer AOW krijgt. Dit stelsel is wel zo eerlijk volgens Karin, omdat niet iedereen simpelweg de optie heeft om geld opzij te zetten voor later. Zal deze manier ook overwaaien naar Nederland? Dat is nog even de vraag, maar dat er verandering gaat plaatsvinden is zeker. 

Door de verschillende situaties die Karin tijdens haar carrière meemaakte leerde ze een hoop. Zo leerde ze onder andere dat procentuele vergoeding geen goede optie is volgens haar, omdat je tegenstrijdige belangen krijgt tussen het bedrijf en de klanten. Toen zij BrightPensioen ging oprichten wist zij één ding zeker en dat is dat ze geen tegenstrijdig belang met klanten wilde, waardoor ze heeft gekozen voor een ander verdienmodel. Als klant betaal je bij BrightPensioen daarom een flat fee, dat is je lidmaatschapsgeld, waardoor je ook direct mede-eigenaar wordt van Bright. Er zit hierbij geen onderscheid tussen klanten die meer of minder geld opzij zetten. Je betaalt als klant voor het werk dat BrightPensioen voor jou verricht en dit is per klant hetzelfde. 

Helaas lijkt deze eerlijke manier van BrightPensioen in de ogen van de consumenten duurder, omdat andere partijen manieren vinden om hun dienst gratis te laten lijken. Niets is gratis, ze moeten ergens geld aan verdienen. Dus de kans is groot dat je meer betaalt bij een partij die gratis lijkt. Precies de reden dat ik geen fan ben van marketinguitingen zoals die BUX Zero en DeGiro Zero. 

Bright verdient slechts 1/3 per klant ten opzichte van partijen die een procentuele vergoeding vragen. Aan het begin was het hierdoor voor Karin niet makkelijk om banken en andere partijen met haar mee te krijgen. En daarbij werd zij als vrouw door mannen gewezen op het feit dat ze haar wel even zouden opkopen als ze de markt zou betreden. Ik ben enorm blij dat ze zich hier niet door heeft laten tegenhouden. 

Tot slot gaan we nog even in op het principe van pensioenbeleggen. Hierbij geldt hoe eerder je begint, hoe beter. Het maandelijkse bedrag dat je opzij moet zetten voor een goed pensioen wordt elke maand die jij wacht hoger. Bij BrightPensioen wordt er belegt voor de lange termijn, dit houdt onder andere in een brede spreiding. Het valuta risico wordt bij Bright niet afgedekt, omdat er elke maand wordt bijgekocht. Ze gaan voor een goed rendement, maar niet voor maximaal rendement. Een rendement van zo’n 6% voor klanten die langer dan twintig jaar bij Bright aangesloten zijn. 

Bij pensioen komt ook een illusie om de hoek kijken. Dat je werkgever jouw pensioen regelt, betekent niet standaard dat er 70% van jouw salaris wordt ingelegd. Sommige werkgevers leggen slechts 25% of 50% in. Daarnaast wordt er enkel ingelegd over jouw basis salaris, dus niet over een eventuele lease auto of bonussen, wat voor een flinke jaarruimte kan zorgen. Maak dus altijd de jaarruimte berekening om zeker te weten hoe jouw pensioen er voor staat. 

Blogs

Bright Pensioen review: 1 vd beste voor pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

Bright Pensioen review: 1 vd beste voor pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

Jaarruimte: wat houdt het in en wanneer heb je jaarruimte? (despaarpodcast.nl)

FIRO, het alternatief voor FIRE | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S4.49 De (mede) grondlegger van mijnpensioenoverzicht, je UPO en de pensioen schijf van vijf – Michael Visser