De Spaarpodcast logo

S4.49 De (mede) grondlegger van mijnpensioenoverzicht, je UPO en de pensioen schijf van vijf – Michael Visser

S4.49 De (mede) grondlegger van mijnpensioenoverzicht, je UPO en de pensioen schijf van vijf – Michael Visser
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Michael Visser te gast, een echte pensioenkenner. Hij werkt niet alleen voor het Nibud (NMichael Visser is de bedenker van de Pensioenschijf van vijf en vandaag onze gast in de Spaarpodcast. Michael is wetenschappelijk medewerker bij het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer via Pensioen GeMi en als gastonderzoeker verbonden aan Tilburg University. Hij spreekt en schrijft veel over pensioen en zit in de redactie van Pensioen Magazine. We hebben vandaag dus een echte pensioenwatcher in huis bij de Spaarpodcast.

Mede door Michael is mijnpensioenoverzicht.nl ontstaan. Zo’n 20 jaar geleden waren er studenten en professionals die de pensioen EHBO: eerste hulp bij ouderdom verzorgden. ouderen kwamen met stapels papieren om uit te zoeken hoe hun pensioen er voor stond. En nu? Nu kunnen we met enkel onze DigiD binnen één minuut ingelogd zijn op mijnpensioenoverzicht.nl om te zien hoe we er voor staan. Ondanks dat het zo simpel is, blijkt uit het cijfers van het CBS dat nog lang niet iedereen hiernaar kijkt. De eerste tip van deze podcast is dan ook om in te loggen. Als je weet hoe je pensioen er voor staat, weet je wat je hebt. Vervolgens kan je de volgende vragen beantwoorden: wat wil ik? En wat heb ik hiervoor nodig?

Het enige nadeel aan mijnpensioenoverzicht.nl is dat het geld wat jij opbouwt in de derde pijler niet zichtbaar is. Waarom? Dat is lastig te zeggen, er wordt wellicht aan gewerkt. Of zou ik zelf zo’n tool bouwen? 😉 

Maar dat is niet het enige. Michael heeft in 2012, net na de kredietcrisis, samen met het Nibud de pensioen schijf van vijf bedacht. Bij de schijf van vijf is het belangrijk om gevarieerd te eten. Bij je pensioen net zo, het is goed om gespreid je pensioen te regelen. In de aflevering gaan we in op alle schijven uit de schijf van vijf, die zijn als volgt: 

schijf 1: De algemene ouderdomswet (AOW)

schijf 2 – Werknemerspensioen (wat je werkgever mogelijk opbouwt, dit is geen garantie). 

schijf 3 – Lijfrenteproducten: Het geld dat je op een geblokkeerde rekening zet voor later. Dit is pijler 3, waar onder ook pensioenbeleggen valt, hiervoor kan je een rekening openen bij onder andere BrightPensioen.

schijf 4 – Het vrije vermogen: alles wat je spaart of belegt in box 3. Het gaat hierbij om de niet geblokkeerde rekeningen. Hieronder valt ook je huis. 

schijf 5 – Het menselijk kapitaal, hiermee worden de inkomsten die je nog vergaart na je pensioenleeftijd. Als je leuk vindt wat je doet, hoef je niet met pensioen 😉

Ook willen we je graag meegeven om te zorgen voor een buffer. Het is niet verstandig om al je geld vast te zetten met het idee dat sparen op een spaarrekening niets oplevert. Hoeveel geld je als buffer apart moet zetten? Dat is afhankelijk van jouw situatie en te berekenen met de Nibud BufferBerekenaar. Daarnaast heeft het Nibud nog veel meer handige rekentools waarmee je allerlei verschillende financiële situaties kunt doorrekenen en je eigen situatie met die van anderen kunt vergelijken, die kan je hier vinden. Ook heeft Nibud een eigen podcast genaamd Geldpraat.

Hulp nodig bij het berekenen van jouw jaarruimte? Of meer leren over pensioenbeleggen? Bekijk De SpaarpodShop

Blogs

Uniform Pensioenoverzicht (UPO): dit kun je er mee (despaarpodcast.nl)

Pensioenbeleggingen verwerken in belastingaangifte 2019 (despaarpodcast.nl)

Bright Pensioen review: 1 vd beste voor pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

Jaarruimte: wat houdt het in en wanneer heb je jaarruimte? (despaarpodcast.nl)

Pensioenbeleggen vergelijken: wie is de beste aanbieder? (despaarpodcast.nl)

Pensioenbeleggen | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S4.50 Het portfolio van Janneke Willemse van blondjesbeleggenbeter.nl & je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer