Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Uniform Pensioenoverzicht (UPO): dit kun je er mee

Uniform pensioenoverzicht (UPO)

Pensioen in Nederland zit vol met begrippen waarvan we denken, wat?! Uniform Pensioenoverzicht, oftewel het UPO, is een van die termen, waarschijnlijk heb je geen idee wat het nu echt betekent of wat je ermee moet doen. 

Daarom vertel ik je in deze blog graag alle ins en outs van het Uniform Pensioenoverzicht, zodat je de volgende keer de (digitale) envelop met plezier opent in plaats van aan de kant schuift ;).

Pensioen lijkt nog zover weg, maar je pensioen is na je inkomen je meest belangrijke financiële waarde. Als je met pensioen gaat is je pensioenpot hoogstwaarschijnlijk groter dan de waarde van je huis (voor de meesten in ieder geval). Belangrijk om je jaarlijks dus van je pensioenontwikkeling op de hoogte te laten stellen via onder andere je UPO.

Wat is Uniform Pensioenoverzicht?

Uniform Pensioenoverzicht, oftewel UPO, is een document dat je elk jaar ontvangt van de partij waarbij je pensioen opbouwt (je pensioenaanbieder). Alle verzekeraars en pensioenfondsen hanteren hiervoor eenzelfde indeling, vandaar de term “Uniform”.

Met je UPO krijg je dus kort gezegd inzicht in je pensioenopbouw.

Waar vind ik mijn Uniform Pensioenoverzicht?

Elk jaar, meestal voor 30 september, krijg je jouw Uniform Pensioenoverzicht per post toegestuurd of een melding dat de UPO bij je pensioenaanbieder digitaal klaar staat, mits je pensioen opbouwt via je werkgever. Heb je de envelop al weggegooid, het bericht gemist of gebeurt er iets in je leven, waardoor je wil kijken hoe je pensioen ervoor staat? Dan kan je natuurlijk ook altijd inloggen bij jouw pensioenaanbieder om de digitale versie van je Uniform Pensioenoverzicht te bekijken. In principe kun je bij iedere pensioenaanbieder los inloggen met met je DigiD.

In het geval dat je meerdere werkgevers hebt (en dus bij meerdere partijen pensioen opbouwt), is het altijd handig om in te loggen op mijnpensioenoverzicht, zodat je direct het totaal ziet. 

Uniform Pensioenoverzicht voorbeeld

Op je Uniform Pensioenoverzicht staat veel nuttige informatie wat betreft je pensioen. Je kan er onder andere het volgende op vinden:

 • Hoeveel geld je hebt gespaard voor als je met pensioen gaat
 • Optioneel zie je ook hoeveel dit gaat worden als je doorgaat met pensioenopbouw op deze manier
 • Je factor A, waarover hieronder meer 
 • Wat is er geregeld voor een eventueel partnerpensioen
 • Wat is er geregeld bij eventuele arbeidsongeschiktheid
 • Wat is er geregeld (voor nabestaanden) bij jouw eventueel overlijden
Voorbeeld Uniform Pensioenoverzicht
Let op: dit is slechts een deel van je UPO 

Waarvoor heb ik mijn UPO nodig?

Minimaal één keer per jaar is het van belang om je UPO goed te bekijken. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je checkt of alles (nog) klopt. Ook kan je UPO nodig zijn bij een eventuele hypotheekaanvraag. Maar ook wil je weten wat je factor A is, want de factor A heb je nodig bij jaarruimte berekening, die je elk jaar zou moeten maken. Want heb je jaarruimte, dan bouw je te weinig pensioen op om je levensstandaard na pensionering voort te zetten. 

Heb je een pensioentekort? Dan kan je pensioenbeleggen overwegen. 

Er zijn nog meer momenten waarop het handig om naar je UPO te kijken. Meestal is dit als er iets groots gebeurt in je leven of als er iets gebeurt met je salaris/ dienstverband. Voorbeelden van dit soort momenten zijn:

 • Je wordt arbeidsongeschikt
 • Je gaat een huis kopen
 • Je stapt over van werkgever
 • Je trouwt (of geregistreerd partnerschap)
 • Je werkgever stapt over van pensioenaanbieder
 • Je wil jouw reserveringsruimte berekenen

Waar vind ik mijn factor A op mijn pensioenoverzicht?

Als je jouw UPO ontvangt, staat je factor A in dat document. In veel gevallen is dit onderaan het document, rond pagina 6. 

Aan de hand van je factor A, kan je je jaarruimte berekenen. Alles over factor A lees je hier

Heb je alle gegevens bij elkaar en ben je klaar om je jaarruimte te berekenen? Dan vind je hier mijn jaarruimte calculator. 

Tot slot

Wil jij écht helemaal weten hoe pensioen in Nederland werkt en alle lastige termen die hierbij komen? Dan raad ik je aan om seizoen 3: het pensioenseizoen van De Spaarpodcast te beluisteren. Hier leggen Rowan en ik alles samen met verschillende experts alles rondom pensioen op een toegankelijke manier uit. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie