Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Pensioenbeleggingen (lijfrente) verwerken in de belastingaangifte

Pensioenbeleggingen (lijfrente) verwerken in de belastingaangifte

Pensioenbeleggen belastingaangifte

In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn pensioenbeleggingen heb verwerkt in de belastingaangifte over 2019. Aangezien dit het eerste jaar was dat ik op deze manier pensioen ben gaan opbouwen, was het soms even zoeken/ spannend. Daarom hoop ik dat jij hiermee geholpen bent en dat dit artikel bijdraagt aan je besluit om dit zelf in 2020 ook goed te regelen. 

Hier zie je dat het bedrag van mijn bruto inkomsten wordt afgetrokken, waardoor ik hier wel geen 38,1% belasting over hoef te betalen. Aangezien ik wel het gehele bedrag heb gestort, krijg ik dus eigenlijk €514,35 van de belastingdienst.

Bovendien is dit een mooie eerste stap voor mijn pensioenopbouw. Win-win!

Mocht je nu denken: “what the f… is pensioenbeleggen?” Dat is fiscaal voordelig pensioen opbouwen onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel leg ik uitgebreid uit hoe dit werkt. Hieronder leg ik dit niet opnieuw uit.

Een korte terugblik

Ik ben in 2019 begonnen, omdat ik een jaarruimte had. Dit betekent dat ik een pensioentekort heb en dat ik dit zelf kan aanvullen. Ik heb dit gestort op een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New day Day. Veel Nederlanders hebben zo’n pensioentekort, dus het is altijd de moeite waard om te kijken of dit voor jou geldt. 

In dit artikel laat ik je zien hoe jij je jaarruimte uitrekent (wat nu dus ook kan doen voor 2020) en in deze post leg ik uit waarom ik voor Brand New Day heb gekozen als aanbieder voor mijn pensioenbeleggingen. 

Pensioenbeleggingen correct invullen bij mijn belastingaangifte

Eerder had ik al uitgezocht dat Brand New Day de juiste informatie uitwisselt met de belastingdienst, dus dat dit eigenlijk helemaal goed zou moeten gaan. Toch vond ik het een beetje spannend, omdat je niet meer mag storten dan de toegestane jaarruimte. Oftewel, heb ik alles wel goed uitgerekend van te voren? 

Het antwoord op je vraag is: ja, ja, ja! – Bizzy

Hieronder zie een screenshot van mijn beleggingsrekening ingevuld in de belastingaangifte.

Berekenen jaarruimte in de belastingaangifte

Van te voren had ik berekend dat mijn jaarruimte over 2019 727 euro was en de jaarruimte over 2018 (ook wel reserveringsruimte/ niet gebruikte jaarruimte genoemd) 649 euro was. Mijn factor-A voor 2018 was 464 euro en voor 2017 was dit 415 euro.

Nu moest ik tijdens de belastingaangifte bij de jaarruimte over 2019 opnieuw berekenen wat de jaarruimte was door de gevraagde velden uit de screenshot hieronder in te vullen. 

Let op: als de belastingdienst het heeft over de jaarruimte 2019, reken je dus met gegevens uit 2018. Dit kan verwarrend werken. Je kunt de jaarruimte voor 2020 helemaal nog niet weten, omdat je de juiste documenten van 2019 pas begin 2020 krijgt (bruto inkomen + factor A).

Voor de niet gebruikte jaarruimte van 2018 kon ik kiezen “weet u de niet gebruikte jaarruimte al?” Als je ja invult kun je hier gewoon het bedrag invullen, of als je het wil checken vul je hier nog een keer alle gegevens in.

Je kunt zo doorgaan tot 7 jaar terug, oftewel voor de belastingaangifte over 2019 kun je teruggaan t/m 2012. Aangezien het jaar 2012 volgend jaar komt te vervallen kun je dus het beste beginnen met die jaarruimte gebruiken indien je in dat jaar jaarruimte had. 

Ik werkte toen nog niet, dus ik weet zeker dat ik toen geen jaarruimte had. Dit jaar kan ik zelf kijken of ik jaarruimte had in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2019 heb om te benutten in 2020.

Helaas ga je er niet onderuit komen om het ooit een keer voor ieder jaar apart te berekenen. Dit zul je van te voren moeten doen via deze tool. Als je het tijdens het invullen doet, dan ben je al te laat met je storting. 

Overzicht gebruikte jaarruimte

Zoals je in de schermafbeelding hieronder kan zien had ik 1.376 euro aan jaarruimte (correct) en heb ik 1.350 euro gestort. Hierdoor gebruik ik de oudste ingezette jaarruimte eerst (2018) en houd ik 26 euro jaarruimte over (2019) die ik dus eventueel dit jaar extra kan storten.

Volgend jaar selecteer ik dan gewoon heeft u niet gebruikte jaarruimte 2019  -> ja -> 26 euro

Dit jaar dacht ik dat het slim was om een kleine safety marge in te bouwen voor het geval ik dat ik het verkeerd berekend had. Echter, als je het goed berekent hoef je hier dus niet bang voor te zijn. En als ik het kan en hier een handleiding voor maak en het goed doe, dan denk ik dat jij het ook kan.

Mijn plan voor 2020 en de belastingaangifte in 2021

Ik ga dit jaar wederom berekenen of ik jaarruimte 2020 heb aan de hand van mijn gegevens over 2019. Daarnaast heb ik nog niet naar 2016 en de jaren daarvoor gekeken. Wie weet valt daar nog iets te halen. 

Hoe meer ik nu kan storten op de beleggingsrekening, hoe langer dit kan renderen. Bovendien denk ik dat het een goed moment is om beleggingen aan te kopen gezien de beurs nu toch extra laag staat. 

Dit bedrag moet ik nu opnieuw bruto storten, maar het zal volgend jaar dus wederom van mijn bruto inkomen worden afgetrokken, waardoor je uiteindelijk dus ook minder belasting hoeft te betalen aan de overheid en op die manier geld terugkrijgt.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
E-book beleggen De Spaarpodcast

Geef een reactie