Foto van Lisa

Lisa

Delen
Foto van Lisa

Lisa

Vooruitblik 2023

vooruitblik 2023

Op deze eerste dag van 2023 is het tijd voor reflectie en vooruit kijken. In 2023 gaat er een hoop veranderen voor de Spaarpodcast, zo kon je in deze aflevering van de podcast al horen dat mijn zusje en Rowan er mee stoppen in het nieuwe jaar. Gelukkig blijven een hoop andere dingen wél. In dit artikel neem ik je mee in wat we loslaten, wat blijft, en wat gaat veranderen bij de Spaarpodcast in 2023.

Focus op thema’s

In 2022 was het hoofddoel meer (financiële) focus. Dit was eigenlijk de rode draad door het hele jaar heen. Zeker aan het begin van het jaar ervaarde Robin stress rondom zijn financiën. Het verkopen van al zijn indexbeleggingen en praktisch blut zijn als gevolg van het kopen én verbouwen van een huis. Daarin de rust terugvinden is wel grotendeels gelukt in het afgelopen jaar, maar blijft toch ook een groot thema in 2023. Zo zijn er nog een aantal grote plannen met het huis en die kosten weer een hoop geld, dus hier de focus op houden kan geen kwaad. Daarnaast beginnen we met het opbouwen van een spaarpotje voor het aflossen van Robin zijn studieschuld. Dat moet er toch ook maar eens van komen, zeker nu DUO de rente op studieleningen heeft verhoogd.

Een ander thema voor 2023 zal zijn dat Robin meer wil gaan delen over zijn reis als ondernemer. De Spaarpodcast bestaat inmiddels zo’n 3,5 jaar, maar daarnaast zijn er ook nog andere ambities. In de afgelopen jaren heeft hij al ontzettend veel geleerd, bijvoorbeeld over SEO en SEA. Wellicht is het leuk om daar wat transparanter over te zijn en hier meer over te gaan delen.

Stoppen, behouden en starten

2023 staat voor verandering en dit betekent dat we bij de Spaarpodcast ook een aantal dingen zullen moeten loslaten. Andere dingen willen we juist behouden, of starten in het nieuwe jaar. Hieronder volgt een overzicht!

Stoppen

 • Rowan stopt als co-host van de podcast. Ontzettend jammer, maar heel erg begrijpelijk vanuit zijn perspectief. Zoals je wellicht weet is Rowan in 2022 naar Londen verhuisd. Hij wil zich komend jaar gaan focussen op de Engelse vertaling van zijn boek Tien Keer met Pensioen, en zich verder ontwikkelen als Salesforce consultant.
 • Ook Robin zijn zusje stopt met haar taken voor de Spaarpodcast. Zij is in 2022 begonnen met een super tof traineeship bij PostNL en wil daar logischerwijs meer op focussen. Zij heeft de afgelopen jaren heel erg veel voor de podcast en de blog gedaan, dus super jammer dat ook zij stopt. Maar voor haar is dit natuurlijk een prachtige kans!
 • Onder het mom van Kill your darlings.. we stoppen met de cursus pensioenbeleggen. Grofweg komt het er op neer dat het up to date houden van de cursus vrij veel tijd kost, maar er helaas niet genoeg omzet uit voortkomt om de cursus draaiende te kunnen houden. Ergens heel erg zonde, want de cursus staat echt vol met waardevolle informatie. Maar wellicht was het nu niet de juiste tijd voor deze cursus, en komt dat wel weer op een ander moment. De cursus is inmiddels niet meer te koop in de SpaarpodShop.
 • Als laatste stoppen we met externe schrijvers. In 2022 heeft Robin een aantal externe schrijfsters ingehuurd om de blogposts voor hem te schrijven. Ondanks dat dit echt wel goed werkte, was er toch wat veel verloop onder de schrijfsters en kost een nieuw iemand ‘opleiden’ vrij veel tijd, met een wisselende kwaliteit als gevolg. Hier stoppen we dus mee en ik, Lisa, zal vanaf nu meer artikelen schrijven voor de blog.

In ieder geval willen we iedereen die de Spaarpodcast heeft geholpen in 2022, op wat voor manier dan ook, enorm bedanken! Zonder jullie was het niet zo’n mooi jaar geworden, dus BEDANKT!

Behouden

 • Met de Spaarpodcast is Robin bewust een alternatief in de ruis. De ruis van de eeuwige promotie van crypto, bijvoorbeeld. Robin blijft dicht bij zichzelf en promoot alleen waar hij echt achter staat. Dit betekent ook dat de Spaarpodcast relatief kleiner blijft dan andere financiële blogs: de onderwerpen waar we over schrijven zijn vaak nu eenmaal wat minder sexy. Maar we willen jou als lezer oprecht helpen met het fixen van je financiën, en geloven dat het de hemel in prijzen van producten die je snel veel geld beloven tegen veel te hoge risico’s daar niet per se aan bijdragen – voor de lange termijn dan.
 • Feedback op de podcast die we van luisteraars terugkrijgen is dat de podcast zowel toegankelijk is als diepgaand genoeg. Deze lijn zetten we graag door in het nieuwe jaar! Voor alleen maar oppervlakkige praat zijn er podcasts genoeg te vinden, dus een beetje diepgang hier en daar kan geen kwaad.
 • De openheid en transparantie van de Spaarpodcast. Geen doekjes winden om wat iets waard is, of oplevert bijvoorbeeld. Waarom zouden we daar allemaal zo vaag over doen? Tuurlijk, we delen niet ALLES, maar wel veel. En als we het dan delen, dan ook maar zo transparant mogelijk.
 • Robin was in 2022 veel minder actief op social media dan voorheen. Instagram kwam bijvoorbeeld nog maar 1 dag per week op zijn telefoon, en that’s it. Dat bevalt hem prima, dus verwacht op socials vooral niet iedere dag zijn gezicht in je story’s 😉.
 • Last but not least, de Spaarpodcast zou niet kunnen bestaan zonder de partijen die de podcast steunen. In 2022 hebben we mooie samenwerkingen gedaan met bijvoorbeeld Bright en Meesman. Ook in 2023 willen we hier mee doorgaan, maar blijven we wel kritisch op met wie we samenwerken.

Starten

 • Zoals al eerder benoemd, halen we het schrijven van artikelen op de blog letterlijk ‘in-house’ en verandert de Spaarpodcast langzaamaan een beetje in een koppel-project. Ik help vanaf nu mee met het schrijven van artikelen en wat andere zaken achter de schermen. Alle artikelen die vanaf nu online komen zullen dus zijn geschreven door Robin zelf of door mij. De inkomsten delen we samen en stoppen we in een spaarpotje waar we een mooi doel aan hebben gekoppeld.
 • We willen iets vrijblijvender omgaan met artikelen en podcasts, dus het zou zomaar kunnen dat er eens een weekje geen nieuwe blog of podcast verschijnt. We proberen zoveel mogelijk gewoon wekelijks te posten, maar het moet niet geforceerd aan gaan voelen. Daar willen we dus voor waken. Zeker nu Robin de podcast weer alleen zal gaan doen, moeten het geen afleveringen worden om het afleveringen maken, maar nuttige en leuke content. Mogelijk komen er weer millennials te gast in aankomend seizoen, en natuurlijk blijven er gewoon experts komen. Wellicht is het ook leuk om een Q&A rubriek te introduceren.
 • Ik gaf het eerder al even aan, maar Robin wil meer gaan delen over zijn reis als ondernemer.

Overige doelen voor 2023

De Spaarpodcast is natuurlijk niet het enige dat er speelt, maar over persoonlijke doelen kunnen we eigenlijk vrij kort zijn. Het leven is eigenlijk al heel erg goed, en dus is de obsessie met persoonlijke doelen niet meer zo groot als in voorgaande jaren. Vooral (blijven) genieten is belangrijk! Verder zijn onderwerpen als duurzaamheid, het plannen van toffe date nights, mooie reizen maken en verder sparen voor het realiseren van onze huisdoelen belangrijke persoonlijke thema’s. 

Tot slot

Dat was het! Hopelijk heb je een fantastische oudjaars avond gehad. Voor nu de allerbeste wensen voor 2023, dat het maar een fantastisch jaar mag worden waarin we je hopelijk weer mogen voorzien van een hoop financiële rust en stabiliteit! 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie