Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal

Meesman Wereldwijd Aandelen

Indexbeleggen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is algemeen bekend dat als je je geld op de bank laat staan, het steeds minder waard wordt. En indexbeleggen is gewoon aantrekkelijk voor beleggers, want je hebt lage kosten en met een goede spreiding loop je minder risico. Het indexbeleggen kan je via verschillende fondsen doen. Allemaal hebben ze hun eigen aantrekkelijkheid. In dit artikel duik ik in op het Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal fonds. Welke aandelen doen er mee? Wat is de duurzaamheid en risicoprofiel? Loop je echt minder risico als je belegt in Wereldwijd Aandelen? Dat zijn vragen die ik in dit artikel beantwoord. 

Wil je meer weten over de belegginsfilosofie van Meesman? Dan raad ik deze podcast met Hendrik Meesman aan.


Wat zijn de Meesman Wereldwijd aandelen?

Zoals je misschien al bekend is, biedt Meesman verschillende aandelenfondsen aan, waaronder Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal en Aandelen Duurzame Toekomst aan. Aandelen Wereldwijd Totaal is het ideale indexfonds om een aantrekkelijk rendement te behalen op lange termijn. Met dit indexfonds is het mogelijk om in meer dan 6.000 aandelen van bedrijven uit 50 ontwikkelde landen wereldwijd te beleggen. Het fonds dekt bijna de gehele wereldwijde aandelenmarkt. 

Aandelen van het indexfonds

Er doen in totaal 23 ontwikkelde landen mee en 27 opkomende landen. Totaal doen er 6.150 aandelen mee van kleine, middelgrote en grote bedrijven. De grootste beleggingen zijn Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet A en C, Tesla, UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Taiwan Semiconductor en NVIDIA. Als je de sectorverdeling bekijkt dan is de informatietechnologie het grootste, daarna volgt luxe consumentengoederen, gezondheidszorg en financiële dienstverlening. 

Bron: Meesman

Duurzaamheid van het Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal fonds  

Passief beleggen is het credo van Meesman. Ze willen een duurzaam indexfonds aanbieden, die voor de lange termijn kan worden aangehouden. Ze vinden het belangrijk dat er maatschappelijk verantwoord belegd wordt. Bij de Wereldwijd Aandelen vinden er maar een beperkt aantal uitsluitingen plaats. Bedrijven worden van tevoren gescreend door Meesman op de uitstoot van broeikasgassen, kernenergie en fossiele brandstofreserves. 

Er zijn verschillende eisen gesteld en als bedrijven daar niet aan voldoen, worden ze uitgesloten van dit indexfonds van Meesman. Al eerder worden bedrijven gescreend door de Custom ESG op wapens, UN Global Impact en tabak. Die bedrijven worden ook uitgesloten van indexfondsen.

Over het algemeen is er nog weinig consensus over wat betiteld mag worden als duurzaam als het aankomt op dergelijke fondsen. Wil je in duurzameRE versie? Kies dan het duurzame fonds.

Meesman rendement

Zoals eerder aangegeven dekt dit fonds de wereldwijde aandelenmarkt. Dit betekent dat er maximale spreiding kan plaatsvinden. En je weet, hoe meer spreiding, hoe minder groot het risico. Als er een bedrijf failliet gaat, dan heeft dan weinig invloed op je rendement. Maar ook kan dit een positieve invloed hebben, want stel je bezit aandelen uit opkomende landen en die groeien hard, dan pak je dit rendement ook mee.

Zoals je hieronder ziet stijgt de koers op de lange termijn, maar is het rendement over het jaar 2022 in de min. Het rendement over 2021 was meer dan 27 procent. Eigenlijk bestaat het fonds dus nog te kort om echt zinnige dingen te zeggen of vergelijkingen te maken op de korte termijn.

Kosten van het Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal indexfonds

De kosten voor het indexbeleggen in dit fonds bedragen per jaar 0,4 procent. Als je meer dan één miljoen belegt in het indexfonds betaal je minder kosten, namelijk 0,25 procent. De kosten van de onderliggende fondsen zitten hier al bij ingerekend. In het rendement en koers zijn deze kosten al verwerkt. Daarnaast betaal je eenmalige transactiekosten. Dit is 0,25 procent per transactie. Deze eenmalige transactiekosten betaal je als een verkoop-, koop- of switchtransactie doet. Beleg je meer dan €500.000 bij Meesman? Dan betaal je geen transactiekosten. 

Dividendopbrengst Meesman 

Als het mogelijk is in een boekjaar, dan is er een uitdeling beschikbare winst en keert Meesman het betreffende fonds dividend uit. Is er geen winst, wordt er niets uitgekeerd. Er wordt rekening gehouden met de Nederlandse dividendbelasting. In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15 procent. 

Doordat de Meesman fondsen zich in Nederland bevinden, is het mogelijk dat Meesman door de Nederlandse belastingverdragen de volledige dividendbelasting kan terugkrijgen. Dit levert een extra rendement op van wel een half procent per jaar. Als beleggers het netto dividend ontvangen, dan belegt Meesman dat automatisch en kosteloos voor hen. De ingehouden dividendbelasting kan wel worden verrekend met de verschuldigde inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Risicoprofiel Aandelen Wereldwijd Totaal 

In aandelen beleggen is over het algemeen risicovoller dan in obligaties beleggen. Bij het profiel van Aandelen Wereldwijd Totaal wordt hier rekening mee gehouden doordat ze in een groot aantal aandelen beleggen, met een vrij grote spreiding over verschillende sectoren en landen. Hierdoor is het risico kleiner dan bijvoorbeeld aandelenfondsen die een minder grote spreiding hebben. Het passief beleggen wat bij Meesman hoog in het vaandel staat, zie je ook in dit indexfonds goed terug. 

Conclusie Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal

In deze analyse heb je meer gelezen over het bekendste fonds van Meesman. Het spreekt mij aan dat Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal vooral van het passief beleggen en risicospreiding is. Daar ben ik een voorstander van.

Ik hoop dat je zelf wat wijzer bent geworden en dat je op basis hiervan een betere keuze kunt maken of je wel of niet in dit fonds gaat beleggen. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie