Energie en gas gebruiken we elke dag. Vaak is besparen op energie mogelijk. Daarom geef ik hier vier handige tips om te besparen op je energierekening.
Allereerst is het verstandig en slim met het gebruik van gas en energie om te gaan, wat je niet gebruikt, hoef je niet te betalen. Denk hierbij aan energiezuinige apparaten, LED lampen, maar ook om opladers niet ongebruikt in het stopcontact te laten zitten. Vele websites kunnen je hierover tips geven.
In deze blog vertel ik je ook over het financieel rendement dat je kan behalen door zelf energie op te wekken. Ja, dit kan ook zonder dat je op je eigen zonnepanelen hebt liggen! En geef ik je tips om te besparen op je energie.
Deze blog is onderdeel van je financiële APK keuring.
Besparen op energie door zelf energie op te wekken
Als je in een huis woont met (bijna) 0 op de meter dan wek je zelf de meeste energie op, waarschijnlijk gebruik je dan ook geen gas meer. Mocht dit niet het geval zijn en je kan je de investering veroorloven, dan zijn zonnepanelen (of windaandelen) een prima investering. Het is duurzaam en levert ook meer financieel rendement dan een spaarrekening.
Als je zelf de investering niet kunt of wil betalen, zijn er huurconstructies mogelijk, waarbij je financieel positief rendement kunt maken en dus besparen op energie. Kijk bijvoorbeeld op Solease.
Als je woonsituatie of je dak zich niet leent voor zonnepanelen of je tuin niet voor een windmolen, kan je bij verschillende energiemaatschappijen investeren in je eigen zonnepanelen of in windaandelen. De zonnepanelen of windmolens zijn dan van de energiemaatschappij, maar je kan je eigen aandelen kopen en een mooi rendement hierop realiseren.
Een zeer goed voorbeeld hiervan is Vrijopnaam. Zij hebben een scherpe prijsstelling. Afhankelijk van je totale energieverbruik, kun je investeren in een aantal eigen zonnepanelen (aandeel). Je eerste zonnepaneel (à 99 euro) krijg je gratis, mits je je direct zelf bij hun aanmeldt (en niet via een vergelijkingssite). Ze schrijven in 9 jaar af, maar de panelen gaan wel 20-25 jaar mee. Dat is mooi rendement maken.
Welke energie koop je?
De energie en gas die je thuis geleverd krijgt is altijd dezelfde. Het gaat er om waar jij je energie inkoopt, dat wil je zo verantwoord en goedkoop mogelijk doen. Om zo het meest mogelijke te besparen op energie.
Omdat energie en gas altijd hetzelfde zijn, kan je eenvoudig via de prijsvergelijkingssites bekijken waar jij het meest voordelig je energie en gas kan inkopen. Pricewise is een mogelijkheid. Slim is om meerdere vergelijkingssites te gebruiken om echt goed te kunnen besparen op energie.
Tips voor een goedkopere energierekening
Je aandachtspunten bij het verstandig en slim inkopen van energie voor een goedkopere energierekening:
- Groene of grijze stroom: Naast te besparen op energie kan een zeer belangrijke overweging zijn of je “groene energie” wil gebruiken. Dit kan ook op steeds meer manieren goedkoop en hiermee draag je bij aan een betere toekomst voor onze planeet. Check ook voor de echte groene rating Consumentenbond de groenste energieleverancier
- Gebruik dag-/nachtstroom: als 60-70% van je energiegebruik ’s avonds of in het weekend is, kan het slim zijn om over te stappen naar een dubbel energietarief.
- Let ook op de vaste lasten: een belangrijk deel van de energiekosten zijn niet beïnvloedbaar. Bij de beïnvloedbare kosten is niet alleen de prijs van energie/gas belangrijk, maar ook de vaste kosten. De vaste kosten kunnen wel ca 140 euro per jaar per maatschappij verschillen. Als je weinig energie verbruikt is lagere vaste kosten een mogelijk slimmere keuze.
- Gebruik eenmalige welkomstbonus, of niet: Soms is het voordeel gebaseerd op een eenmalige welkomstbonus. Check dus ook, mocht je niet elk jaar gaan wisselen van energieleverancier, ook de jaarkosten zonder de welkomstbonus te bekijken, dat is wel zo slim!
Heb jij nog meer tips om te besparen op energie? Laat het vooral weten in de comments. Of wil je nog meer bespaartips? Hier vind je mijn Manni Savers.
Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.