Vandaag is millennial Nathan te gast. Op Instagram had Nathan een paar goede vragen over dollar cost averging (DCA) vs lump sum beleggen. Zelf had ik er wel wat onderzoek naar gedaan, maar niet zoveel als Nathan zelf. Daarom is het extra leuk dat hij hier vandaag over wil praten met mij in de podcast.
Ik begin de podcast met mijn vaste vragen. Als ik vraag hoe Nathan zijn pensioen er voor staat, komen we al op een mooi onderwerp terecht. Nathan heeft namelijk vanwege een lease auto de afgelopen jaren zo’n 7000 euro onbenutte jaarruimte per jaar opgelopen. Als je een goed salaris hebt of een lease auto kunnen de bedragen dus enorm snel oplopen. Toen een collega Nathan hierop attendeerden heeft hij wel even een traantje weg moeten pinken. Gelukkig kan je tot 7 jaar terug je onbenutte jaarruimte nog fixen, maar Nathan is al zo’n 4 à 5 jaar misgelopen die hij niet meer goed kan maken.
Maar we gaan al snel weer verder, want Nathan kwam niet in de podcast om over zijn pensioen te praten. Zo’n 7 jaar geleden is hij geïnteresseerd geraakt in beleggen via een collega bij zijn vorige baan. Het voelde als een ver-van-mijn-bed-show. Zijn collega raadde aan beleggen als warren buffet te gaan lezen. Na het lezen was hij super enthousiast. Hij is begonnen met beleggingsapps en losse aandelen, hier maakte hij verlies mee. Dit was een trigger om nog meer te gaan lezen, zodat hij wel winst ging maken. Uiteindelijk is hij vanwege de tijd die je in losse aandelen moet stoppen en het feit dat 80% de markt niet gaat verslaan op langere termijn overgestapt. Nu belegt Nathan in trackers en zo passief mogelijk.
De grote vraag in de podcast is: DCA of lump sum beleggen? Wat zeggen de onderzoeken en wat kan je het beste kiezen? Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het betekent. DCA houdt in dat je regelmatig geld gaat beleggen, bijvoorbeeld maandelijks. Lump sum staat voor alles in één keer beleggen. Je spaart bijvoorbeeld maandelijks een deel van je salaris om dat vervolgens pas later in één keer te investeren.
De literatuur geeft aan beter time in de market in plaats van market timing, oftewel beter DCA dan lump sum. Het blijft namelijk onmogelijk om de markt te voorspellen. Er zitten verschillende voor- en nadelen aan het kiezen van DCA of lump sum beleggen. Bij DCA heb je de ene keer een hogere en de andere keer een lagere aanschafwaarde, waardoor je het risico op verlies verlaagt. Daarnaast loop je opbrengsten mis als je wacht met investeren. Dit is dus een nadeel van lump sum. Door DCA te beleggen kost het je minder tijd, heb je er minder omkijken naar en levert het vaak meer rendement op. Naast je maandelijkse inleg is het altijd goed om wat extra liquide middelen te hebben voor als er toch een kans komt. Dit kan zijn een kans voor het kopen van aandelen of een kans voor het kopen van een huis.
Doordat Nathan financial is en zijn werk is om processen te verbeteren vond hij het leuk om dit uit te zoeken. Ook heeft hij in het verleden flinke fouten gemaakt, die hij wil voorkomen. Door het tot in de puntjes uit te zoeken heeft hij het idee dat hij alles doet om het beste rendement te maken.
Tot slot hebben we het nog over waar Nathan nu belegt. Dit is bij ABN AMRO Basis. Hij geeft aan dat ABN AMRO voor de mensen is die graag zelf controle houden, emotioneel sterk en financieel onderlegt zijn. Ben je dit iets minder? Dan is waarschijnlijk Meesman een beter optie. Zelf heb ik de afgelopen tijd ook ABN AMRO en Meesman vergeleken. Dat lees je hier.
Blogs
Jaarruimte berekenen (despaarpodcast.nl)
ABN Zelf Beleggen Basis vs. Meesman | DeSpaarpodcast.nl
Meesman indexbeleggen: gemakkelijk en goedkoop + podcast (despaarpodcast.nl)
Welke ETF kopen? Let op deze 5 punten – Met Hendrik Meesman (despaarpodcast.nl)
ABN AMRO Zelf Beleggen Basis – mijn nieuwe broker? (despaarpodcast.nl)