Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Een opleiding doen via het STAP-budget, hoe werkt dat? 

STAP-budget

Vanaf maart 2022 is er veel veranderd op het gebied van opleiden. Voor die tijd kon je een opleiding doen en via je inkomstenbelastingaangifte een bepaald percentage terugvragen elk jaar. Hierdoor was het doen van een opleiding naar keuze aantrekkelijk. De stap om je te ontwikkelen was klein. Sinds dit jaar is dat beleid aangepast. Er is ongeveer 172 miljoen voor het STAP-budget uitgetrokken door de overheid en je kunt een opleiding doen via het STAP-budget. Hoe werkt dat? Welke opleidingen doen eraan mee? Wat zijn de voorwaarden? Lees snel verder, want we hebben het voor je uitgezocht in dit artikel. 

Het STAP-budget als stimulering 

Door de krapte op de arbeidsmarkt is er een regeling in het leven geroepen door de overheid, wat het gemakkelijker moet maken om je te laten omscholen. Deze regeling heet het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit is puur bedoeld als ontwikkelingsbudget. Via deze regeling is het voor werkenden of werkzoekenden mogelijk om jaarlijks maximaal €1.000 aan financiële hulp te ontvangen in de vorm van een opleiding. 

Zodat je je arbeidsmarktpositie versterkt. 

De overheid wilt namelijk dat scholing beschikbaar wordt voor een grotere doelgroep. Zodat je als werkende of werkzoekende betere beslissingen maakt over je ontwikkeling tijdens je loopbaan. Hierdoor worden er veel meer kansen gecreëerd om je baan te blijven behouden, maar ook om een nieuwe baan te vinden. Mede door het STAP-budget is het niet meer mogelijk om de scholingskosten af te trekken van je inkomstenbelastingaangifte. Anders bij dit budget is wel dat je geen bedrag meer hoeft voor te schieten. Dit is een voordeel voor mensen met lagere inkomens of ouderen. 

Voorwaarden STAP-budget

Het STAP-budget is niet voor iedereen toegankelijk. Er zitten verschillende voorwaarden aan vast, die ik hieronder met je zal doornemen.

  • Je ontvangt nog geen AOW-uitkering;
  • Je bent ouder dan 18 jaar;
  • De gekozen opleiding (of cursus of training) moet wel in het STAP-scholingsregister staan;
  • Een aanvraag moet minimaal 4 weken voor de start van de opleiding gedaan zijn bij het UWV. Het UWV beheert alle aanvragen en brengt deze tot uitvoering;
  • Ook moet de opleiding op het moment van de aanvraag nog niet gestart zijn;

De opleidingen die meedoen met STAP

Wil je een opleiding via het STAP-budget aanvragen? Dan is het eerst slim om te bekijken welke opleidingen er meedoen, want je mag niet zomaar elke opleiding met het budget aanvragen. Een opleiding moet namelijk voldoen aan een vereiste certificering of keurmerk. Hieronder wordt verstaan: OWC, NRTO, NCP NLQF, CPION of CEDEO. In bepaalde sectoren of branches zijn er erkende trainingen of opleidingen, waaruit gekozen mag worden. 

DUO kennen we nog wel uit onze studententijd. Zij hebben een scholingsregister aangemaakt, waar je alle opleidingen, trainingen nog eens rustig kunt nalezen. Maar ook bij het UWV vind je scholingsaanbod in het STAP-portaal. Of je checkt het bij de instantie op de website of neemt contact op met de partij of er voldaan wordt aan het keurmerk of certificering. 

Aanvragen STAP-budget

Je hebt een opleiding gevonden, die aan de eisen voldoet! En dan? Als je aan de eisen voldoet, dan kan je bij de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs aanvragen. Als je die ontvangen hebt, dan vraag je via het UWV het STAP-budget aan. Elke 2 maanden is er een nieuwe aanvraagperiode. Als het budget op is in die periode, mag je niet meer meedoen. Na 2 maanden kan je pas in de nieuwe aanvraagperiode meedoen. Is de aanvraag goedgekeurd door het UWV? Dan maken zij het geld over naar de opleider. Denk wel goed na over welke opleiding je kiest, want je mag maar één keer per jaar meedoen. 

Een opleiding aanbieden via het STAP-budget

Voor bedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om een opleiding aan te bieden via het STAP-budget. Want als jouw opleiding ertussen staat betekent dat meer mensen helpen zich te ontwikkelen. En gelukkig is dit ook mogelijk. Uiteraard is het belangrijk dat er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, namelijk:

  • Je moet een erkende opleider zijn;
  • De opleiding moet vastgelegd zijn in het STAP-register van DUO;
  • Je moet een aanmeldingsbewijs aan de student kunnen voorleggen;
  • De facturen moeten aangeleverd worden als e-facturen; 
  • Daarnaast moet er een bewijs van deelname afgegeven worden aan de student. De student moet het bewijs van deelname uploaden bij het UWV.

Zoals je ziet is het voor bedrijven niet gemakkelijk om een opleiding toe te voegen. Heb je een leuke opleiding gezien, maar doet het bedrijf nog niet mee met het STAP-budget? Ga dan het gesprek aan, misschien is het bedrijf niet op de hoogte welke stappen er ondernomen moeten worden. 

Een opleiding doen via het STAP-budget, is dat aan te raden? 

Een opleiding doen om jezelf te ontwikkelen is absoluut aan te raden. Het loont altijd om jezelf te blijven ontwikkelen, om zo aantrekkelijk te blijven voor werkgevers. Het is ook fijn dat de overheid je hierin tegemoet wilt komen, door de opleiding te betalen. Ieder jaar is er weer een mogelijkheid om mee te doen aan het STAP-budget. Een opleiding betekent ook meer kennis en die kennis laat zich ook uitbetalen in salaris, waardoor je je nettowaarde verhoogt. 

Momenteel is er een krapte op de arbeidsmarkt. Dit betekent wel dat er kansen liggen als je op zoek bent naar een andere baan waar je een stapje hoger kunt doen. Maar deze krapte zal niet voor eeuwig aanhouden. Daarom is het slim om daar nu alvast op in te spelen. En vooral als je op dit moment niet tevreden bent met je baan, je iets anders wilt dus je moet laten omscholen. Speel daar alvast op in door de mogelijkheden te bekijken en een opleiding te volgen. 

Wat vind jij van het STAP-budget? Heb jij je opleiding al aangevraagd?

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie