In deze post vergelijk ik ING Eenvoudig beleggen met ABN AMRO Begeleid Beleggen als aanbieders van passieve indexbeleggingen. Dit houdt in dat je simpelweg een profiel kiest en deze bedrijven voor jou beleggen in indexfondsen.
Waarom deze twee producten vergelijken?
Beide producten zijn recent geïntroduceerd als antwoord op de trend om lekker simpel, slim en lui te indexbeleggen (beide kennen daardoor momenteel welkomstkortingen). Zelf ben ik groot voorstander van passieve beleggingsfondsen (ETF’s), dus daarom heb ik deze nieuwe opties onderzocht.
Niet bekend met met passief indexbeleggen? Lees dan eerst deze pagina.
Kosten ING Eenvoudig Beleggen vs. ABN AMRO Begeleid Beleggen
De belangrijkste component waar we naar kunnen kijken zijn de jaarlijkse kosten. Zoals al vaker vermeldt op de blog kan een verschil van 0,1% kosten per jaar je na 40 jaar niet 4% schelen, maar wel 6%. Dit komt door het rente-op-rente effect.
ING Eenvoudig Beleggen
- 0,4% servicefee (jaarlijks, met een minimum van 12 euro)
- 0,59-0,74% fondskosten (jaarlijks )*
*Deze kosten kunnen hoger zijn (tot 0,74%) als je meer offensieve fondsen gebruikt.
ABN AMRO Begeleid beleggen
- 0,25% beheerkosten (jaarlijks)
- 0,23-0,27% transactiekosten (1 malig)
- 0,62% fondskosten (jaarlijks – minimaal)*
*Deze kosten kunnen hoger zijn (tot 0,95%) als je meer offensieve fondsen gebruikt.
Als we beide partijen vergelijken voor een ongeveer vergelijkbare profielen is ING 0.02% tot 0,21% per jaar goedkoper dan ABN AMRO Begeleid Beleggen. Het grootste verschil geldt voor het meest offensieve fonds, wat de voorkeur heeft voor millennials. Daarboven betaal je bij ABN AMRO Begeleid Beleggen ook nog eenmalige transactiekosten.
De enige manier waarop de het verschil goed gemaakt zou kunnen worden is door een hoger rendement te maken in de beleggingen. Dit is erg moeilijk, maar niet onmogelijk.
In het verleden behaalde rendementen
- zijn indicatief
- bieden geen garantie voor de toekomst
- zijn afhankelijk van onderliggende fondsen, trackers en overige investeringen
Ondanks dat het rendement dus geen enkele garantie biedt, wil ik de (recent) behaalde rendementen van deze indexbeleggingen van ING Eenvoudig Beleggen en ABN AMRO Begeleid Beleggen ook bekijken. ABN AMRO Begeleid Beleggen zou het qua beleggingen beter gedaan kunnen hebben dan ING Eenvoudig Beleggen. Dat zou mijn voorlopige conclusie op basis van de kosten nog kunnen doen veranderen.
ING Beleggingsprofielen
ING kent 4 beleggingsprofielen:
- ING Duurzaam indexfonds Defensief (70% Obligaties – 30% Aandelen)
- ING Duurzaam Indexfonds Neutraal (50% Obligaties – 50% Aandelen)
- ING Duurzaam Indexfonds Offensief (30% Obligaties – 70% Aandelen)
- ING Duurzaam Indexfonds Zeer Offensief (10% Obligaties – 90% Aandelen)
Wat blijkt: ING belegt met deze indexfondsen in 16 verschillende onderliggende fondsen. Het zijn zogenaamde “fund of funds”- structuren. Bij elk van de 4 verschillende indexfonds profielen verschillen de verhoudingen in de 16 onderliggende fondsen.
De ING indexfondsen bestaan ruim 1 jaar en hiervoor is het historisch rendement berekend. Een historische berekening van de rendementen op basis van gebruikte beleggingsfondsen is niet gemaakt (als dat al had gekund).
Ik wil hier opmerken dat ook de 16 onderliggende fondsen kosten hebben, die in mindering op het beleggingsresultaat komen.
Er is voor de ING Profielen dus geen historisch rendement (eenvoudig) beschikbaar.
ABN AMRO Beleggingsprofielen
ABN AMRO kent 6 beleggingsprofielen:
- Profielfonds 1 Zeer Defensief (90% Obligaties – 10% Liquiditeiten)
- Profielfonds 2 Defensief (70% Obligaties – 20% Aandelen – 10% Liquiditeiten
- Profielfonds 3 Matig Defensief (55% Obligaties – 35% Aandelen – 10% Liquiditeiten)
- Profielfonds 4 Matig Offensief (35% Obligaties – 55% Aandelen – 10% Liquiditeiten)
- Profielfonds 5 Offensief (15% Obligaties – 75% Aandelen – 10% Liquiditeiten)
- Profielfonds 6 Zeer Offensief (10% Obligaties – 90 % Aandelen)
Van de profielfondsen zijn de rendementen van de laatste 5 jaren berekend en bekend. ABN AMRO Begeleid Beleggen doet een op basis hiervan een uitspraak over het mogelijk verwachte rendement van de 6 profielfondsen. De verwachte rendementen van fonds 1 t/m 6 zijn 0,77% t/m 8.89%.
Ik wil hier opmerken dat ABN AMRO verwijst naar onderzoeken, waarbij hun profielfondsen de afgelopen jaren het hoogste rendement gemaakt hebben, vergeleken met enkele concurrenten. Lees de resultaten hier.
Alsnog moet je je hier niet aan vast houden. Het klinkt cliché, maar het blijft toch opgaan: in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Daarnaast blijkt de vergelijking met andere fondsen niet geheel identiek.
Concluderend: een echt beter beleggingsresultaat is dus niet te bewijzen, dus ook niet of de hogere kosten van ABN AMRO Begeleid Beleggen goed gemaakt zullen worden.
Wat is ook belangrijk om te weten
Beide partijen doen qua design, overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid niet veel voor elkaar onder. Bij beide banken is de beleggingsrekening onderdeel van hun (mobiel) bankieren applicatie. Om te beginnen moet je al wel klant zijn met een betaalrekening van de betreffende bank.
Bij beiden kun je al vanaf 50 euro inleggen. Als je voor de welkomstbonussen in aanmerking wil komen gelden er wel voorwaarden t.a.v. de inleg. Bekijk hiervoor ING Eenvoudig Beleggen of ABN AMRO Begeleid Beleggen voor de meest actuele bonus en voorwaarden.
Mijn mening
Als ik eerlijk kijk naar deze opties denk ik eigenlijk dat ze zichzelf alle moeite hadden kunnen besparen.
Het moge dan wel grote banken zijn, maar bij de goedkoopste optie (ING 70% obligaties en 30% aandelen) betaal je al 0,99% aan kosten.
Ter vergelijking: bij Brand New Day* betaal je voor een dergelijke verhouding slechts 0,59% aan kosten. Een klein verschil in kosten kan op lange termijn toch hele andere uitkomsten geven.
Conclusie ING Eenvoudig Beleggen vs. ABN AMRO Begeleid Beleggen
Zowel ING als ABN AMRO zijn opties voor de beginnende belegger, die het indexbeleggen niet zelf wil uitzoeken en een veilig gevoel krijgen van beleggen bij grootbanken. Bij beide partijen beleg je in relatief veilige indexfondsen en hoef je geen verstand te hebben van onderliggende fondsen of losse aandelen om te kunnen beleggen. In praktijk gelden deze dingen echter ook voor de goedkopere opties zoals Brand New Day of Meesman.
Vragen? Zet ze in de comments.
Disclaimer
Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.
Dit bericht heeft 4 reacties
Hoe vergelijkt Rabobank’s opties voor beleggen in de Rabo bankieren app hiermee? Is dat wellicht ook een goede optie?
wellicht wel, daar heb ik nooit eerder goed onderzoek naar gedaan.
Waarom zou je het via de Rabobank willen doen? Heb je redenen waardoor je denkt dat het een goede optie is?
Robin
Eigenlijk alleen omdat ik zelf bij de Rabobank zit, dus daarom leek hij mij meest convient om de optie te gebruiken die in de app zit die ik al gebruik voor bankzaken. Want ik verwacht dat er daar dan makkelijke systemen zijn voor het beleggen van geld direct van mijn Rabobank rekening naar de Rabobank belegger, in tegenstelling tot het downloaden van een app van een andere bank en daar mijn Rabobank gegevens invullen?
Conveniency kan duur zijn 🙂
Ik zou even goed kijken naar de kosten (vooral jaarlijks). Het kan zeer de moeite waard zijn om bij een andere partij je beleggingen onder te brengen.
Banken hebben vaak veel personeel en overhead waardoor kosten over het algemeen hoger zijn en dit gaat ten koste van je rendement.