Een nieuwe review! En nee, dit keer niet van een financieel boek of investeringswebiste, maar van een concullega. Nu kun je misschien denken, bijzondere wending, maar als er een ding is wat ik kan waarderen is het wel mensen die dezelfde boodschap uitdragen als ik, namelijk de millenials van tegenwoordig bewuster maken over pensioen en andere financiële zaken. Deze keer zal het gaan over niemand minder dan Mr Money Mustache.
Helemaal uit de lucht vallen komt het niet. Eerder is hij namelijk al eens te sprake gekomen in de Spaarpodcast de podcast. In deze aflevering hebben we gesproken over zijn filosofie en over op je 30e met pensioen gaan. En dat is niet voor niets, je zou hem namelijk kunnen zien als een van de grondleggers van de FIRE beweging waar heel Nederland zich nu in aan het verdiepen is.
Wie zit er achter Mr Money Mustache?
Zijn naam is Peter Adeney, een Canadese man die op zijn dertigste al met pensioen is gegaan. Hij en zijn vrouw hadden allebei een baan in de tech-industrie en hadden maandelijks een prima salaris. Hierdoor kregen ze het voor elkaar om per maand 7000 dollar opzij te schuiven die ze maandelijks geïnvesteerd hebben. Dit deden zij niet allemaal via pensioenbeleggen maar via indexbeleggen in vrij ‘saaie’ fondsen van bijvoorbeeld Vanguard. Door slim te besparen en te investeren kregen ze het voor elkaar om voordat ze een gezin begonnen te stichten al met pensioen konden. Inmiddels is hij 48, 18 jaar met pensioen en woont hij met vrouw en zoon in Colorado en runt hij de website Mr Money Mustache. Hier verdient hij nu een veelvoud mee van zijn salaris destijds.
Hoe is Mr Money Mustache begonnen?
Mr Money Mustache is eigenlijk niets meer dan een blog waarop je tips kunt vinden hoe jij je leven meer FIRE kunt gaan inrichten. FIRE staat voor financial independent retire early. Hij was de blog begonnen omdat hij merkte dat de middenklasse werkers in zijn omgeving ondanks soms hun riante salaris het niet voor elkaar kregen om eerder met pensioen te gaan. Of om überhaupt te sparen voor dingen. De momenten waarop zijn vrienden hierover klaagden of hun zorgen over uitten was dan vaak tijdens het drinken van dure biertjes in een cafe, of op de piste van weer een wintersport vakantie. Ze vroegen hem dan hoe hij het voor elkaar kreeg om al wel met pensioen te gaan.
Ondanks zijn uitleg, merkte hij dat het niet helemaal landde en daarom besloot hij om zijn tips en tricks op een blog te zetten. Hierdoor kon hij anderen inspireren om minder geld te spenderen aan ‘onzin’ en meer geld over te houden. Inmiddels is de blog enorm gegroeid en kent het meer dan 23 miljoen unieke bezoekers. Hij zegt zelf wel eens gekscherend dat hij per ongeluk een cult heeft gecreëerd omdat hij andere mensen inspireert met zijn manier van leven.
Visie van Mr Money Mustache
Wat deelt dan hij zoal op zijn blog? Peter is al vroeg gefascineerd over het besparen van kosten. Hij gaat naar de goedkoopste universiteit en beperkt zijn vaste lasten tot een minimum. Hierdoor houdt hij meer geld over wat hij vervolgens kon investeren. Met zijn content inspireert hij anderen om kritische te kijken naar hun uitgaven. Hierin hanteert hij zelf twee regels, het moet hem gelukkig maken en de nummers moeten kloppen. Hiermee bedoelt hij dat hij met alles doorrekent wat het hem qua tijd/uurloon zou kosten. Als hij die verhouding te veel vindt, gaat de koop niet door of kiest hij toch voor een ander product. Hiermee spoort hij mensen wederom aan om heel bewust dingen aan te schaffen waardoor er minder onzin wordt gekocht. Want wat heb je aan iets waar je niet gelukkig van wordt of het gevoel dat je het niet kunt leiden om het kwijt te raken door de hoge kosten? Door zo te denken verklein je daarbij ook nog eens je ecologische voetafdruk.
Daarbij laat hij zien dat je geen miljonair hoeft te zijn om met pensioen te kunnen. Als vuistregel heeft hij dat je 25 keer je jaarinkomsten nodig hebt om met pensioen te kunnen. Dat klinkt al een stuk behapbaarder toch? Peter stelt dat je met dat bedrag en een gemiddeld marktrendement precies genoeg passieve inkomsten kunt genereren om, dan wel bescheiden, met pensioen te kunnen.
Het leuke aan zijn blog is ook dat hij inmiddels als 18 jaar met pensioen is. Hij heeft zijn hele leven ingericht om FIRE te kunnen blijven en hoeft dus in principe niet meer aan het werk. Maar hoe richt je je leven in wanneer je geen structuur meer hebt van werk en andere verplichtingen. Op zijn blog deelt hij ook verhalen dat hij niet de metaforische dikke rat in een kooi wil worden. Hij hoeft niets te doen, maar wil wel vooral iets blijven doen. Hij heeft gewoon de vrijheid om te kiezen wat hij gaat doen. Veel mensen die FIRE promoten zijn namelijk nog niet zo ver dat ze daadwerkelijk ook alle vrijheid hebben. Daarom is het mooi om te zien hoe hij daarmee omgaat.
Waarom zijn wij (geen) fan?
Overall zijn wij absoluut fan. Anders zouden we er ook geen blog aan wijden. Hij motiveert net als wij om scherper te kijken naar je financiën en dat te investeren en dat denken aan je toekomst geen hogere wiskunde hoeft te zijn. Met indexbeleggen kom je al een heel eind. En op zijn blog valt veel te leren hoe je het een en ander kunt aanpakken om meer volgens de principes van FIRE te leven.
Maar daar begint het ook een beetje te wrijven. Zoals je wellicht voorbij hebt zien komen zijn streven wij geen FIRE na. Wij streven een leven na waarbij je nu en volgend jaar jaar niet hoeft deel te nemen aan de ratrace. Voor ons gaat het streven naar FIRE net iets te ver. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je begint te twijfelen over een kind een financieel goede keuze is. Dat soort keuzes maken wij liever wat minder rationeel.
Daarbij moet je niet vergeten dat Peter ook genoeg verdient met zijn blog. Met een bereik van 23 miljoen mensen kun je ervan uitgaan dat hij tonnen per jaar opstrijkt. Daarbij heeft hij als software developer met een jaarsalaris van een ton een goede positie gehad om veel te kunnen sparen en investeren. Dit is hoger dan de gemiddelde middenklasser en daarom stel ik er ook de vraag bij, is het wel haalbaar voor de doorsnee mens? Ook is hij inmiddels al 18 jaar met pensioen en had hij te maken met een ander kostenplaatje dan vandaag de dag.
Kortom, het is een goede bron om inspiratie op te doen hoe je beter kunt letten op je uitgaven, maar blijf wel vooral een realistische bril ophouden en ga je niet helemaal vergelijken met zijn verhaal en lees je ook vooral in op alternatieve manieren om geld voor je te laten werken.