Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

N26 Review

n26-review

Als je net als ik eerst alles uitzoekt voordat je een koop of contract aangaat, dan kom je tijdens je zoektocht naar een nieuwe bank een aantal interessante nieuwe spelers tegen op de markt, waaronder N26, een Duitse fintech die het net even wat anders aanpakt. Lees hier onze volledige N26 review!

Wat ons betreft is N26 de ideale aanvulling op je banken. Zelf maak ik al jaren gebruik van hun gratis rekening*.

Wat is N26 voor bedrijf?

Het bedrijf N26 is een Duitse fintech, een kreet waar we tegenwoordig allemaal op aan gaan. Het bedrijf heeft een Europese bankvergunning. Hiermee valt het in het rijtje van de officiële banken waar jij een persoonlijke of zakelijke bankrekening kunt openen. En dat zelfs helemaal gratis! De eigenaren hebben de fintech opgezet omdat ze zelf gek werden van de kleine lettertjes en papierwerk bij de gevestigde orde. N26 wil transparant zijn en kosten laag houden, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de klanten. Inmiddels hebben 5 miljoen gebruikers al een account geopend bij de bank waaronder 100.000 Nederlanders.

Verder is het een volledig online bank, er zijn geen fysieke loketten en afhankelijk van het afgesloten pakket worden verschillende features en services beschikbaar. 

Verschillende N26 pakketten

Als inwoner van Nederland heb je de keuze uit alle vier de pakketten die N26 aanbiedt: Standaard, Smart, You en Metal. Standaard is het gratis en meest gebruikte pakket. Het is de gratis variant waarmee je het genot hebt van de basisfuncties zoals een virtuele kaart, mobiele betalingen, geen transactiekosten en drie keer gratis pinnen buiten de Europese Unie en onbeperkt binnen de Europese Unie. Daarbij zit er gelijk een soort van huishoudboekje bij. De app categoriseert je uitgaven waardoor je meer inzicht krijgt in waar jij je geld aan besteedt. Verder kun je gebruik maken van de chatbot en in-app chat om je vragen beantwoord te krijgen en val je onder het depositogarantiestelsel.

Het eerste betalende pakket, Smart, biedt je voor € 4,90 in de maand net iets meer tools om sneller je bankzaken te regelen. Als allereerst namelijk een fysieke kaart om mee te betalen (tegen 10 euro verzendkosten). Je kunt vijf keer buiten de EU gratis pinnen en je kunt subaccounts maken om verschillende potjes aan te maken voor verschillende soorten uitgaven of spaardoelen. Sparen wordt makkelijker door de afrondfunctie, die iedere betaling afrondt tot de volgende euro en dit verschil op je spaarrekening zet. Vanaf dit pakket kun je de helpdesk ook telefonisch om hulp vragen.

Het derde pakket, You (€ 9,90 p/m), is voor de reiziger die de kaart dagelijks wil gebruiken. Je hebt namelijk binnen en buiten de EU de mogelijkheid om gratis te pinnen, ongeacht de valuta. Ook komt er bij dit pakket een aantal verzekeringen bij kijken zoals een zorg-, reis-, vlucht- en bagageverzekering tijdens je reis. En ook als je op de piste staat of je deelauto schade heeft gekregen kan N26 je een handje helpen. Mocht je veel in Nederland blijven is dit niet het aller interessantst, maar kom je veel in gebieden waar je contant geld opneemt, dan is het zeker de moeite waard, het scheelt je namelijk 1,7% per pin moment.

Het laatste pakket, Metal (€ 16,90 p/m), is het premium pakket dat alle voordelen biedt die N26 te bieden heeft. Hier wordt je eigen huurauto, maar ook he telefoon gedekt tot bedragen van 20.000 en 1.000 euro via een verzekering bij Allianz. Het verschil met het You pakket is klein en vormt voor de meeste Nederlanders niet echt een voordeel in verhouding tot de kosten. 

N26 Review

Verdienmodel achter N26

Als je nu denkt, is dit niet een beetje too good to be true een gratis bankaccount? Dan ben je niet de enige. Als je het internet afstruint zijn er meerdere mensen die vraagtekens zetten bij de fintech. Hoe kun je immers gratis rekeningnummers openen en mastercards vergeven?

N26 gelooft erin dat een online bank runnen kan door het vragen van abonnementsgeld en het vragen van kleine bedragen voor bijvoorbeeld het opsturen van een fysieke kaart. Daarbij krijg je geen rente over het geld wat je op je rekening zet, maar N26 kan zelf elders wel rente behalen. Hierdoor wordt er speling gecreëerd waarmee de bank zelf winst kan maken.

En dan zijn er nog toekomstplannen qua verdienmodellen, in België is het platform inmiddels al winstgevend en wil het uitbreiden met onder andere crypto beleggingen, nieuwe betalingsdiensten en kredieten verstrekken.

Voordeel N26

Ideale kaart voor buitenlandse reizen en online aankopen. In tegenstelling tot vele andere mastercards hoef je hier geen kosten voor te maken. De helpdesk helpt je bij eventuele fraudebestrijding en in het huishoudboekje wordt automatisch voor je bijgehouden waar je uitgaven naartoe gaan. Ideaal om bewuster te worden van je uitgavenpatroon. Daarbij helpt N26 je ook nog met sparen door het afrondingsplan. 

Nadelen N26

Maar niet alles is altijd rozengeur en maneschijn. Op het internet lees je veel commentaar over de lange verzendtijd van de pas en dat er geen Nederlandse ondersteuning is op het moment dat je hulp zoekt. Daarbij zijn de verzekeringen die je krijgt met vanaf het You pakket niet een volwaardige vervanger van je losse reisverzekering. Alleen als je hebt betaald met de N26 kaart kun je gedeeltes terugkrijgen. Zeg dus zeker niet je eigen reisverzekering op. Overigens werkt dit met verzekeringen bij andere creditcards vaak ook zo.

Ondanks dat de bankrekening met een mastercard komt, zul je het niet overal kunnen gebruiken als volwaardige creditcard. Dit komt omdat de aard van de kaart nog altijd een debetkaart is. Je zet er immers zelf een bedrag op. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk niet overal met de kaart een auto of hotel kunt betalen. 

Conclusie N26 review

Al met al kunnen we concluderen dat een N26 kaart een goede optie is als extra kaart door de lage kosten, maar dat je er verstandig aan doet om nog wel een andere creditcard ernaast aan te houden. Dit doordat de kaart niet overal kan pinnen en je er niet altijd een auto mee kunt huren of een hotel mee kunt boeken. 

Ik, Robin, gebruikte N26 eerst als startende onderneming omdat alles gratis was. Nu gebruik ik de creditcard van N26 nog steeds voor een deel van mijn zakelijke uitgaven en ik vind het ideaal om de kaart aan te houden naast mijn Knab rekening.

Lees hier meer over mijn overstap van N26 naar Knab of open hier* direct een gratis rekening bij N26.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie