Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

N26 VS Knab: waarom ik ben overgestapt

N26 VS Knab

Wanneer je erover nadenkt een eigen bedrijf op te zetten, is het belangrijk om ook het financiële aspect van je bedrijf goed in te richten. Misschien heb je van mensen in je omgeving al wel het een en ander gehoord over zakelijke rekeningen en boekhoudprogramma’s. Maar bij welke bank kun je het beste een zakelijke rekening openen? Of misschien twijfel je nog om over te stappen naar een andere bank. In dit artikel wil ik graag mijn ervaring delen en waarom ik de overstap heb gemaakt van N26 naar Knab Bank.

Screenshot van N26.nl*

 

Wat is N26

Als je goedkoop en mobiel wil bankieren, is N26 een goede optie. De Duitse fintech bank is opgericht in 2013 en heeft inmiddels al ruim 7 miljoen actieve gebruikers. N26 wil een leidende mobiele bank zijn waarmee je ten alle tijden snel je bankzaken kunt regelen. Zodra je een rekening opent, kun je na 8 minuten al beginnen met mobiel bankieren via de app. Het voordeel van N26 is dat je een online debitcard met creditcardfunctionaliteiten krijgt. Hiermee is het heel makkelijk om producten of diensten vanuit het buitenland online aan te schaffen. Tegen betaling kun je een fysieke bankpas ontvangen. Daarnaast krijg je bij iedere af- of bijschrijving een pushmelding en kun je limieten instellen op betalingen, waarmee je misbruik kunt voorkomen. Een nadeel is dat de creditcard van N26 werkt niet als een traditionele creditcard. Het is namelijk niet mogelijk om in de min te staan. Je kan alleen betalen met het saldo dat op je rekening staat. Dit kan eventueel problemen veroorzaken wanneer je in het buitenland bent en bijvoorbeeld een auto gaat huren. Een ander groot nadeel is dat je met N26 niet kunt betalen met iDeal. En mocht je naar deze bank willen overstappen, is het niet mogelijk om gebruik te maken van een overstapservice.

Voor ZZP’ers kan N26 een fijne optie zijn om als tweede bank erbij te hebben. Er zijn nauwelijks kosten aan verbonden en het is mogelijk om al je transacties als CSV bestand te exporteren. Dit bestand kan je weer in je eigen administratie verwerken. Het is echter niet mogelijk om een boekhoudprogramma, zoals Moneybird, te koppelen aan een N26 rekening. Iets wat voor ZZP’ers juist een heel handige toevoeging is om de administratie eenvoudiger en sneller te maken. Het is helaas niet mogelijk om zowel een privé als zakelijke rekening te openen, daarom is N26 beter geschikt als tweede rekening voor erbij.

Website van Knab
Screenshot van Knab.nl*

Wat is Knab

Ook Knab* is een relatief jonge online bank. Opgericht in 2012 met als doel het online bankieren slimmer, sneller en makkelijker te maken voor de gebruiker. Sinds 2014 bestaat ook Knab zakelijk. Knab Zakelijk is er met name voor om in de behoeftes van de ZZP’er te voorzien. Als startende ZZP’er kost een zakelijke rekening het eerste jaar ook slechts 3 euro per maand. Als je langer dan 3 jaar ingeschreven staat bij de KVK kost een zakelijke rekening 6 euro per maand. Dit is alsnog veel goedkoper dan zakelijke rekeningen bij andere banken. Daarnaast kan je zelfs 5 betaalrekeningen toevoegen met ieder een eigen pinpas én kan je zoveel spaardoelen toevoegen als je wilt. De app biedt handige features aan voor ondernemers. Je kan bijvoorbeeld automatisch BTW Sparen of een Zakelijk betaalverzoek sturen. Ook kun je extra’s (tegen betaling) toevoegen zoals de koppeling van een boekhoudprogramma. Er zit niet automatisch een creditcard bij, deze kan je wel tegen betaling los aanvragen. Bij een Knab zakelijke rekening krijg je ieder jaar 1000 transacties gratis. Voor beginnende ondernemers is dit heel voordelig. Een nadeel is wat mij betreft dat Knab dus uiteindelijk wel een stukje duurder is dan N26.

Waarom ik ben overgestapt

Toen ik mijn bedrijf begon, wilde ik alles zo goedkoop mogelijk regelen. In mijn zoektocht kwam ik N26* tegen. Doordat het vrijwel gratis was en ze erg gericht waren op (technische) ontwikkeling, had ik ervoor gekozen om N26 als zakelijke rekening te nemen. Maar gaandeweg merkte ik toch dat ik niet alles prettig vond werken. De app ontwikkelde toen niet snel genoeg door. Ik vond de app onoverzichtelijk en het was bijvoorbeeld niet mogelijk om met een toegangscode of gezichtsherkenning de app te openen. Daarnaast zijn er kleine puntjes die mij niet meer helemaal bevielen nu mijn onderneming groter werd. Het duurde bijvoorbeeld 1 of 2 dagen totdat het geld was overgeboekt of ik moest 0,99 cent betalen om iets meteen over te maken. Het online bankieren was ook alleen maar mogelijk via mobiel en niet op een desktop. Dat is inmiddels wel aangepast gelukkig. Ik ben dus opzoek gegaan naar een bank die beter aansloot bij mijn behoeftes. Ik wil mijn financiën meer smart en geautomatiseerd gaan maken. Knab* is een partij die daar erg op gericht is en meer mogelijkheden voor mij biedt. De voornamelijkste reden is dat ik mijn zakelijke rekening kan integreren met Moneybird* en ook met andere diensten zoals Flow Your Money

Twijfel jij nog om over te stappen? Bedenk dan goed waar jouw financiële behoeftes liggen en wat het beste past bij jouw onderneming. Ik ben overgestapt naar Knab omdat deze bank beter aansloot bij mijn wensen, maar voel je vrij om hier zelf een keuze in te maken! Als ik nu terug moest gaan in de tijd had ik waarschijnlijk toen opnieuw voor N26 gekozen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie