Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Walter living, een gids in het wilde westen van de woningmarkt

Walter Living

Zoals sommigen die mij al wat langer volgen of de blogs lezen heb ik recentelijk een huis gekocht. Het is mijn eerste huis samen met Lisa en dus was het hele aankoopproces ook compleet nieuw voor mij. Ik kwam er, zoals velen die een huis kopen, achter dat het best lastig is om in te schatten wat nu een goed bod is. Met oude data van het kadaster kom je namelijk niet ver en ook liet mijn eigen kennis over huizen mij hier in de steek. Gelukkig heeft Steven van Walter Living hiervoor een oplossing bedacht zodat mensen zoals jij en ik zelf zonder aankoopmakelaar het winnende bod weten in te sturen!

Wat is Walter Living?

Toen Steven terugkwam van New York met zijn vrouw en twee kinderen gingen ze op zoek naar een fijn woonhuis. Ondanks dat ze een aankoopmakelaar in de hand namen, wilde Steven zelf ook graag de materie induiken. Al snel kwam hij tot dezelfde conclusie als ik. De data die er is, is gedateerd en kun je niet gebruiken als input voor een goed bod. Ook de aankoopmakelaar kon lang niet al zijn vragen beantwoorden waardoor het prijskaartje wat aan deze service hangt toch ineens uit verhouding leek. De aankoop van een huis is een groot besluit waar je graag veel informatie over wilt hebben en daarom kwam hij met het idee van Walter Living.

Met de service van Walter Living wordt de makelaar bijna overbodig die nu nog vaak wordt gebruikt om een stukje onwetendheid op te vullen. Hoeveel moet je bieden, of hoeveel kun je vragen voor je huis? Op hun website staat de informatie die je nodig hebt om een gedegen vraagprijs te stellen of om een bod uit te brengen allemaal bij elkaar. Het enige dat jij hoeft te doen is het invullen van een adres.

Hoe werkt het?

De manier waarop ze dit doen is met data. En niet alleen de data die je zelf kunt opvragen bij het kadaster, maar ook over de marktontwikkeling op dit moment en van het verleden, WOZ-waardes, funderingsonderzoeken en energie labels. Vervolgens wordt de prijs per m2 berekend waardoor huizen en gebieden beter te vergelijken zijn. Dit doen zij voor honderden woningen en kunnen dan zien waarom de waarde van een bepaalde woning X is of zou moeten zijn. Als je dus een leuk huis op het oog hebt kun jij met die data nagaan wat je kunt bieden en of het huis van 3 ton na de verbouwing van 1 ton vervolgens 4 of 5 ton waard wordt. Hierdoor kun je beter afwegen wat een goede koop is of als je dat opknappertje beter even kunt overslaan.  

Hoe Walter Living werkt

Leuk die data, maar wat kan ik ermee?

Wanneer je een leuk huis op het oog hebt en de gegevens hebt opgezocht op Walter Living zijn er genoeg vergelijkbare woningen in vergelijkbare staat en gebieden die je helpen om een vraagprijs of bod te formuleren. En dit is tegenwoordig vrij waardevol omdat huizen vaak tegen te lage prijzen in de markt worden gezet en soms enorm over de werkelijke waarde wordt overboden. Die lage vraagprijs fungeert dan als lokkertje waardoor er meer mensen op afkomen en dan is het maar gokken wat je moet bieden. Met de data van Walter Living kun je dan alsnog een goed beeld krijgen wat die woning nu eigenlijk waard zou moeten zijn. 

Daarnaast is het bedrag wat je voor de woning neerlegt niet het enige wat meetelt of jij de woning wel of niet krijgt. Andere voorwaarden zoals voorbehoud van financiering, bouwtechnische keuring, wel of niet waarborg tellen ook mee in de afweging. Door het gebruiken van de tools van Walter Living kun je een goede biedingsbrief samenstellen waarin alle onderwerpen aan bod komen die aansluiten bij de verkoper en bij jou. 

Voor vele millennials zal dit zeker een uitkomst zijn, alle informatie op een plek en zelf de touwtjes in handen hebben. Mocht je toch liever iets meer hulp hebben, dan kan Walter Living je ook verder assisteren vanuit achter de schermen. Jij bezoekt dan het huis en zij doen het rekenwerk, het bod en de onderhandelingen.

De toekomst van Walter Living

Op dit moment is Walter Living nog druk bezig met het uitbreiden van zijn services zodat je in toekomst niet langs verschillende loketten voor je hypotheek, taxatie etc. hoeft, maar alles op een plek kunt regelen. Of en wanneer dit gaat lukken is nog even afwachten, maar ze geloven er sterk in dat in de toekomst de makelaar overbodig zal zijn en de markt op die manier een stuk transparanter wordt. Wil je meer weten over Steven en Walter Living? Luister dan ook naar de podcast die ik met hem heb gemaakt of probeer de service 7 dagen gratis uit! (En ook voor de mensen die niet op zoek zijn naar een ander huis, het is altijd leuk om de huidige waarde van je huis te ontdekken 😉)

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie