Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Flow Your Money review: verdeel je geld automatisch

Flow your money review

Flow Your Money, oftewel Flow, verdeelt je inkomende geld automatisch over al je budgetten, spaarrekeningen en beleggingen op basis van triggers die je zelf in de app instelt. Wellicht ken je de app al, de oprichters Niels en Daan deden mee aan Dragons’ Den, waar ze uiteindelijk het bod hebben afgewezen. Maar doorzetten hebben ze zeker gedaan. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan om te zien of je het wel of niet moet gaan gebruiken. In deze Flow Your Money review lees je onder andere over hoe de app werkt, de kosten en de privacy en veiligheid.

Ook heb ik een podcast opgenomen met Niels en Daan, die kan je hier beluisteren. Spoiler alert: ze vertellen in de podcast hoe het écht ging bij Dragons’ Den, wat op televisie niet te zien was 😉

Introductie Flow Your Money – Wat is het?

Flow brengt het principe van de ‘’letterlijke’’ spaarpotjes van onze grootouders naar de 21e eeuw. Je kan in de app instellen wat er met je geld moet gebeuren als het op je rekening binnenkomt, denk bijvoorbeeld aan salaris dat gestort wordt. 

Je automatiseert je geldstromen, doordat het direct naar “potjes” (lees: verschillende rekeningen) gaat, hierdoor creëer je meer inzicht en overzicht in je geld. Uiteindelijk kan Flow helpen met het bereiken van langetermijndoelen zonder dat je er dagelijks mee bezig bent. Hierbij kan je denken aan doelen, zoals: je pensioen, je droomhuis of sparen voor een wereldreis. 

Het is een soort van afspraken maken met jezelf, maar je er dan ook daadwerkelijk aan houden, doordat het automatisch gaat en je niet stiekem andere dingen kan doen.

Inspiratie nodig voor potjes? Lees dan dit artikel over spaarpotjes maken.

Hoe werkt het Flow principe?

Met Flow kan je geldstromen automatiseren, vandaar de naam Flow Your Money. 

Het automatiseren van geldstromen in de app is gebaseerd op zogenaamde “geldbeheer methoden”. De app biedt momenteel standaard geldmethodes (bekende budgeteringsmethoden), maar je kan ook je eigen flow bouwen. Een flow kan worden opgebouwd met acties, triggers en filters.

Flow heeft de 25 financieel succesvolle freelancers geïnterviewd en daaruit zes geld regels gedefinieerd. Hierdoor begrijp je waarom geldbeheer verstandig is.

Flow app: hoe werkt het?

Hoe werkt de Flow app dan technisch?

Allereerst moet je je (basis) bankrekeningen aanmaken die je met Flow wil gaan gebruiken. Bijvoorbeeld deze vier rekeningen: Inbox, Dagelijkse uitgaven, (sparen voor) Buffer en (sparen voor) Toekomstige droom. Deze bankrekeningen maak je aan binnen de bank die je hebt. Om een rekening aan Flow Your Money te kunnen koppelen heb je een IBAN nodig.

Let op: Flow werkt het beste met bankrekeningen bij Bunq en Knab. De grootbanken zoals Rabobank, ING, ABN AMRO kunnen wel dingen, maar niet alles. Hun totaaloverzicht van toepasbaarheid van Flow met andere banken vind je hier.

Bijvoorbeeld: bij de Rabobank kun je de betaalrekening wel importeren, maar de spaarrekening niet. De Spaarrekening heeft wel een IBAN, dus deze kun je wel opslaan als Flow Contact. Rabobank heeft ook spaarpotjes, maar deze werken zonder IBAN dus hier kun je geen gebruik van maken met Flow.

Vervolgens koppel je de bankrekeningen aan Flow. Dit kan je doen door naar de bankrekeningen pagina in Flow te gaan en daar je rekeningen toe te voegen. Daarna kan je de eerste Flow door de volgende stappen te doorlopen.

Ga naar Flow dashboard en start bouwen met “Flow bouwer”. In dit voorbeeld:

 1. Wanneer geld ontvangen wordt op de Inbox rekening (bijvoorbeeld je salaris)
 2. Stuur € naar […] Dagelijkse uitgaven (bepaal hoeveel je nodig hebt)
 3. Send € to Buffer (hoeveel wil je hiervoor reserveren)
 4. Send € to Toekomstige droom (bepaal hoeveel hier naar toe kan)

Vervolgens kun je je geldbeheer verder uitbouwen en verfijnen, zoals een ieder het zelf wenst.

Prijzen Flow Your Money

Flow: de kosten

Er is een gratis en een betaalde versie (abonnement) van Flow. Voor particulieren en bedrijven gelden andere prijzen.

Met de gratis app krijg je:

 • Onbeperkte bankrekeningen koppelingen
 • Onbeperkte Flows
 • Basis Triggers (transactie- gebaseerd)
 • Basic Acties (percentage en vaste bedragen)
 • Flow creëert concept betalingen in je bankrekening

Met de betaalde versie krijg je:

 • Alles wat je ook hebt in gratis versie, plus
 • Automatisch goedkeuren van je flows
 • BTW acties
 • De actie “From What’s Left”
 • De actie “Forward everything over € “
 • Toekomstige geavanceerde acties, zoals “Fill budget to” en meer die volgen
Flow Your Money veiligheid

Reviews Flow your Money

De review op de app stores laten wisselende reacties zien. Er zijn een aantal hele enthousiaste gebruikers, maar er is een groep mensen waar de app niet werkt of waar men er zelf niet uitkomt. Er zijn nog geen reviews op Trustpilot. 

Veiligheid

Flow is onderzocht door een onafhankelijk auditor en is ISO27001 gecertificeerd. Regels voor privacy en security zijn daarmee geborgd. Er is een helder privacy beleid. Flow heeft een PSD2 licentie en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. 

Mijn ervaring met FYM

Ik geloof dat technologie mensen kan helpen betere financiële beslissingen te maken en vindt daarom dat Flow Your Money echt een vet product heeft. Helaas zijn er wel behoorlijke limitaties doordat niet alle banken hun rekeningen open stellen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:

 • Automatisering – efficiënt
 • Inzicht en overzicht
 • Jezelf echt aan je eigen regels houden voor budgetten

Nadelen:

 • De eerste keer opzetten zal wat tijd kosten
 • Werkt nog niet (optimaal) voor alle banken

Conclusie: wanneer is FYM iets voor jou?

Vind jij het idee van kunstmatige intelligentie vet? Wil jij slim je geldstromen beheren? Kun je hierbij wel wat automatisering gebruiken? Vind je het niet erg om meerdere bankrekeningen te hebben of wellicht van bank te switchen? Dan is een Flow Your Money wellicht iets voor jou.

Ik vind het natuurlijk super dat je door middel van hun app bewust gaat nadenken over waar je geld naartoe gaat. Als je geld van je ene ‘potje’ naar je andere ‘potje’ overmaakt, weet je precies wat je aan het doen bent. 


Go with (the) Flow? Hier kun je de app downloaden.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Melanie

  Hoi Robin,
  Dank je voor je reactie/uitleg en de tip m.b.t. ABN!
  Groet,
  Melanie

 2. Melanie

  “Let op: Flow werkt het beste met bankrekeningen bij Bunq, maar ook Revolut en Monzo. KNAB en N26 zijn ook goede mogelijkheden. ”
  Ik zie helaas dat zowel Revolut als N26 nog niet beschikbaar zijn. Was dit dan eerst wel en is deze functionaliteit weer terug gedraaid?
  Ik zit met m’n prive rekening bij ABN en Revolut maar om nou nog een rekening te openen lijkt me wat omslachtig alhoewel ik wel erg benieuwd ben naar de Flow app.

  1. Robin

   Hi Melanie,

   Excuus, dat het nooit zo in het artikel mogen staan! Flow werkt vooral met bunq en Knab. Er is nog geen koppeling met Revolut, Monzo en N26.

   Met ABN kun je wel spaarpotjes openen met IBANs, alleen deze kun je niet koppelen. Wat wel kan is de spaarrekeningen met hun IBAN in de Flow contactenlijst. Acties als “stuur door” werken dan nog steeds, maar dan moet je wel approval geven op de transactie i.p.v. dat het volledig automatisch kan. Een actie zoals “vul aan tot” werkt niet, want er is geen connectie die het saldo kan bepalen van de rekening die je wilt aanvullen.

   Robin

 3. Til Borsboom

  Functionaliteiten zijn beperkt.
  Het is puur inkomende geldstroom verdelen over potjes. Hierbij is inkomend geld de trigger.
  Uitgaande geldstromen, of de balans op een rekening kunnen NIET gebruikt worden als trigger. Dus je kan deels automatiseren, maar de rest zal je toch gewoon zelf handmatig moeten doen.

  1. Robin

   Hee Til,

   Goede feedback! Naast mijn werk voor De Spaarpodcast ben ik ook werkzaam voor Flow. Als je vaker met mij in gesprek wilt over het door ontwikkelen van Flow kan ik je aanraden om ons Early Access Program te joinen. We hebben een discord waar we dit soort dingen mooi kunnen bespreken.

   Robin

Geef een reactie