Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Knab pensioensparen

Knab pensioensparen

Iets wat je vaak zult tegenkomen op deze blog is pensioenbeleggen, maar wanneer je minder risico wilt lopen, maar wel extra pensioen wilt opbouwen is pensioensparen een goede optie. Veel Nederlandse banken bieden dit aan en in deze blog neem ik pensioensparen bij de bank Knab onder de loep.

Pensioensparen, hoe zit dat ook alweer?

Een aantal weken geleden heb ik in een blog uitgelegd wat pensioensparen precies inhoudt, maar om je geheugen weer een beetje op te frissen hier nog een kleine samenvatting. Wanneer je een pensioengat hebt doordat je via je werk te weinig of geen pensioen opbouwt, kun je ervoor kiezen om dit aan te vullen door pensioensparen. Hiermee open je een speciale pensioenspaarrekening bij de bank waar je geld op stort. Het is een vorm van langetermijnsparen en het geld staat dus vast totdat je bij je pensioengerechtigde leeftijd komt. Tussendoor kun je het niet opnemen. Wel krijg je direct van de belastingdienst 37% tot maximaal 49,5% terug van het ingelegde bedrag.

Knab pensioensparen: hoe werkt het?

In een eerder artikel heb ik verschillende aanbieders van pensioenspaarrekeningen met elkaar vergeleken. Knab kwam hier goed uit en daarom wil ik er dieper induiken om te kijken wat zij kunnen bieden. 

Pensioenspaarrekening aanmaken

Voor het maken van een pensioenspaarrekening bij Knab heb je een privérekening nodig bij deze bank. Nadat je deze hebt aangemaakt kun je een rekening voor pensioensparen openen. Wettelijk is de bank verplicht om hier aansluitingskosten voor te rekenen, maar na deze eerste 40 euro is de pensioenspaarrekening verder gratis. Verder heb je zelf de keuze hoeveel en wanneer je geld op de rekening stort. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig in het begin een bedrag op de rekening te zetten en dit te laten groeien. Of je kiest ervoor om periodiek meer op de rekening te storten zodat je uiteindelijk meer te besteden hebt wanneer je stopt met werken. Het is verstandig om in je achterhoofd te houden dat alles wat je op de rekening stort, vaststaat totdat je jouw pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Rendement

Bij Knab heb je de keuze om te kiezen voor een variabel rentepercentage of om het percentage vast te zetten voor een bepaalde periode. In onderstaande tabel zie je de actuele rentepercentages staan. Zoals je kunt zien zijn deze hoger dan de huidige rentes op normale spaarrekeningen, maar ze laten wellicht wat te wensen over.

PeriodeRentepercentage
Variabel0,20%
1 jaar0,05%
10 jaar0,40%
15 jaar0,65%
20 jaar0,80%
30 jaar0,80%

Gelukkig kun je kiezen voor een variabel rentepercentage. Hiermee kies je ervoor dat de rente ieder moment omhoog of naar beneden kan gaan. Dit maakt het voor sommigen spannender, maar biedt, gezien de lage rentes op dit moment, een mooie kans op hoger rendement in de toekomst!

Voordelen pensioenspaarrekening bij Knab

Naast de rentepercentages die, als je nog even hebt te gaan, een grote kans hebben om omhoog te gaan, zijn er nog een aantal andere voordelen. Wanneer je jaarruimte hebt, ook wel pensioengat genoemd, kun je profiteren van belastingvoordeel. Het geld dat je gebruikt om je pensioengat te dichten kun je aftrekken van je belastbare vermogen. Het geld wat je op je pensioenspaarrekening stort wordt pas belasting over geheven wanneer het na je pensioengerechtigde leeftijd wordt uitgekeerd. Het voordeel hiervan is dat je tegen die tijd minder belasting betaalt omdat je inkomen in een lagere belastingschijf valt. Hierdoor hou je in verhouding meer geld over tijdens je oude dag. 

Wanneer de dag is aangekomen dat je jouw pensioen kunt laten uitkeren zit je niet per se vast aan Knab. Ze willen je de vrijheid bieden dat je zelf een partij kiest die het geld aan je uitkeert. Zo hoef je nu nog niet te bedenken wat later goed bij je zou passen! En een ander voordeel van Knab, ze vallen onder de Nederlandse depositogarantie, extra zekerheid dus.

Voor wie is pensioensparen aantrekkelijk?

Toegegeven, pensioensparen is op dit moment niet voor iedereen aantrekkelijk vanwege de lage rentes, maar toch zijn er veel mensen die hier wel voor kiezen. Pensioensparen is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor mensen die dichter op hun pensioenleeftijd zitten, maar ook voor mensen die gewoon minder risico willen lopen. Pensioensparen kan ook in een combinatie met een pensioenbeleggingsrekening rekening. Tot slot, vergeet niet dat de rentes nog altijd beter zijn dan wanneer je het geld op een gewone spaarrekening zet en met de belastingvoordelen erbij kan dit dus nog veel wat meer opleveren dan gewoon sparen. 

Conclusie

Wanneer je dus jaarruimte hebt of een pensioengat en je dit graag wilt dichten door te gaan pensioensparen, is een pensioenrekening openen bij Knab zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Vooral als je liever minder risico wilt lopen dan bij pensioenbeleggen maar toch een aanvulling op je AOW wilt hebben!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie