Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

5 lessen van Ramit Sethi die ik toepas in mijn Rich Life

5 lessen voor een rich life

Hoe zou je leven eruit zien als je alles zou kunnen doen wat je zou willen? Misschien durf je wel groots te denken, maar hoor je ook gelijk een stemmetje in je hoofd die zegt ‘nee dat kan ik toch nooit betalen’. Ramit Sethi, coach, podcastmaker en schrijver van het boek ‘I Will Teach You To Be Rich’, spoort je aan om juist wel die grootse dromen te blijven dromen en jouw eigen Rich Life te creëren. Meestal krijg je tips van financiële adviseurs om te besparen, maar Sethi leert je om je geld wél uit te geven. Hij gelooft dat als je extravagant geld uitgeeft aan de dingen die jij belangrijk vindt en bespaart op de dingen die je niet belangrijk vindt, je je eigen ultieme Rich Life kunt leven. Eerder bespraken Rowan en ik zijn visie in deze podcast. In dit artikel deel ik de lessen die ik heb geleerd uit zijn gedachtegoed. 

Rich Life

In ons hoofd zijn we altijd bezig met de gedachte ‘hoe kan ik mijn financiën nóg meer optimaliseren’. Niemand wordt wakker met het idee ‘yes ik heb mijn financiën op orde’. Sethi moedigt je aan eerst te kijken naar wat je nu echt wil in het leven, wat is jouw Rich Life? Het belangrijkste hierbij is dat je jezelf afvraagt ‘waar word ik rijk van?’ niet alleen in geld, maar ook in geluk. Zelf ben ik er de laatste tijd veel over na aan het denken. Een Rich Life betekent voor mij niet dat ik alleen maar heel rijk ben. Het zit ‘m vooral in de kleine dingen. Ik vind het fijn als ik op mijn vrije dag even een gebakje en koffie bij mijn oma langs kan brengen. Ik betaal dan 8 euro voor twee koffie en gebak, dat is niet veel maar dat vind ik wel heel belangrijk. Het zijn die kleine dingen waar ik van kan genieten en voor mij onderdeel zijn van mijn Rich Life

De lessen die ik meenam van Sethi:

1. Groots durven denken

In Nederland zijn we vaak te bescheiden. Als ons inkomen iets stijgt, is dat gelijk al heel wat en moeten we er blij mee zijn. Ik denk dat we grootser en extravaganter mogen durven denken. Als ik nadenk over wat ik echt zou willen als ik veel geld zou hebben dan zou ik de hypotheek op mijn huis willen aflossen en mijn familie mee willen nemen naar Bali als ik daar op workation ga. Het liefst zou ik mijn geld willen delen met anderen om mooie ervaringen op te doen.

2. Besparen is eindig en extra inkomen genereren is oneindig

Op een gegeven moment ben je door je besparingen heen. Je kan nog zoveel optimaliseren, maar er zit een limiet aan hoeveel je kan besparen. Op dat punt worden mensen vaak financieel bewust en gaan ze nadenken over hoe ze meer inkomen kunnen genereren. Je inkomen vergroten is een doorlopend proces. Dit betekent niet dat je niet moet stoppen met besparen, maar ook niet dat je moet vergeten aan de andere kant extra inkomen te genereren. Deze blog is een voorbeeld van een extra inkomstenbron en daarnaast heb ik de ambitie nog een inkomstenbron op te zetten.

HYROX event bij mijn gymbox

3. Extravagant geld uitgeven

Sethi interviewt in zijn podcast koppels over geldzaken in een relatie. Daarin vertelt hij over zijn eigen money dates met zijn vrouw. Wat ik daaruit meeneem, is dat hij zegt dat je 5% van de money date in de spreadsheet besteedt en 95% besteedt aan het dromen met je partner over wat jullie samen nog willen doen in jullie Rich Life. En dat je nadenkt over waar geld je nu tegenhoudt om groots te durven dromen. Een goed voorbeeld dat hij gaf was een ritje met de taxi. Je hebt jezelf een luxe gegund. Ga dan niet steeds op de meter letten of het ritje niet te duur wordt. Je hebt jezelf dit gegund dus geniet er ook van. Of als je bijvoorbeeld met vrienden in een restaurant gaat eten en iemand bestelt een entrecote en jij een salade dat je niet bezig bent met ‘ik betaal straks eigenlijk te veel als we de rekening delen.’ Dat is een beperkende gedachte. 

Voor mij is sporten heel belangrijk. Ik betaal nu 105 euro per maand en check vaak in mijn app of ik nog genoeg credits heb om drie keer in de week te kunnen sporten. Als ik mijn abonnement iets hoger zet betaal ik 140 euro en kan ik zes keer in de week sporten. Waarom zou ik dan niet die drie tientjes extra betalen zodat ik niet hoef te stressen over of ik nog wel genoeg credits heb om deze week te kunnen gaan? Of dat ik wellicht een keer een credit niet gebruik? En dat is een groot punt wat Sethi aanhaalt: durf extravagant uit te geven. Als sporten zo belangrijk voor me is, waarom zou ik dan moeilijk blijven doen? Je kan natuurlijk alleen extravagant uitgeven als je vaker nee durft te zeggen tegen de dingen die je niet belangrijk vindt. Ik vind uiteten gaan in Nederland echt overgewaardeerd. Lunchen vind ik leuker. Al snel zeg ik toch ‘ja’ als vrienden graag uiteten willen. Zo doe je dingen waar je in meegaat omdat de rest dat leuk vindt. Terwijl je dat zelf zonde vindt. Als jij het bijvoorbeeld niet erg vindt om langer te reizen, ga dan met de bus in plaats van een dure Uber. 

4. I can’t fix cheap – een oplossing tegen gierigheid

Volgens Sethi moet je ‘los genoeg’ in geld zijn als je veel geld hebt. In een podcast gaf hij het voorbeeld van iemand die 8 miljoen op de bank had staan. Toch checkt hij verschillende websites om de goedkoopste boodschappen te bestellen. Het is zo zonde als je dat het belangrijkste in je leven maakt. Als Sethi zulke mensen coacht, geeft hij ze altijd de 100 dollar challenge. Dat betekent dat je binnen 48 uur het geld moet uitgeven aan iets voor jezelf wat je echt belangrijk vindt. En hoe rijker je bent hoe meer meer nullen je achter die 100 moet plakken. Zo heb ik laatst mezelf een massage cadeau gegeven. Door het sporten gaan mijn spieren vaak vastzitten dus een massage helpt goed, maar dat gun ik mezelf niet zo snel. Toch een vorm van gierigheid.

5. De 10 geld geboden

Sethi heeft een aantal eigen geld geboden bedacht die je altijd in acht kan nemen bij het spenderen van je geld. Hij noemt bijvoorbeeld dat je altijd moet terug kunnen vallen op cash, dat je 10% moet sparen en 20% moet investeren of dat je altijd business class moet vliegen voor vluchten langer dan vier uur. Je kan voor jezelf natuurlijk bepalen wat jij belangrijk vindt. Zelf heb ik als gebod in mijn Rich Life opgenomen dat iedere keer als een vriend meedoet aan een sponsorloop of iets doet voor het goede doel ik er altijd geld voor vrijmaak. Ik vind het een fijne gedachte om iets goeds te doen en dat ik er niet meer over hoef na te denken als het moment zich voordoet.

Het boek I Will Teach You To Be Rich van Ramit kan je hier* bestellen.

Ben jij ook bezig met je Rich Life? En hoe extravagant durf jij te denken? Laat het me weten in de comments!

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie