De Spaarpodcast logo

S5.12 Wat is jouw Rich Life? – Geïnspireerd door Ramit Sethi

S5.12 Wat is jouw Rich Life? – Geïnspireerd door Ramit Sethi
byRobin

Over deze aflevering

Geïnspireerd door Ramit Sethi gaan Rowan en Robin vandaag in gesprek over het leven van een rich life. Ramit is namelijk schrijver van het boek I will teach you to be rich en heeft ook een podcast met persoonlijke verhalen van koppels.

De journaalpost van vandaag heeft te maken met een rich life. In voorbereiding op de podcast en doordat Robin afgelopen tijd meer podcast en boeken is gaan lezen, was Robin weer aan het denken gezet. Wat is mijn rich life? Waar ben ik gelukkig mee? En waar wil ik mij geld aan uitgeven? Voor Robin was een klein voorbeeld dat hij zijn sporten enorm belangrijk vind, maar toch zet hij zijn abonnement van 3x per week nog niet om naar onbeperkt. Enerzijds denkt Robin als ik dit geld bespaar en beleg kan het veel opleveren, maar anderzijds als hij het geld uitgeeft is dat onderdeel van Robin zijn rich life. Rowan was laatst op vakantie geweest naar Malaga, wat voor Rowan een voorbeeld van rich life is dat je met meerdere mensen kan gaan eten en dat je dan de rekening door het aantal personen kan delen in plaats van het uitrekenen wie wat precies had gegeten of gedronken. 

Maar wat is een rich life volgens Ramit? Een rich life is heel goed bij jezelf durven afvragen: ‘Waar word ik rijk van?’, niet alleen in geld, maar ook in geluk. Hierbij is het woord jezelf enorm belangrijk, want ieders rich life kan anders zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn elke dag een koffietje halen, bloemen voor in huis. Als het iets is wat je gelukkig maakt, dan moet je het doen.

Er zijn verschillende ‘methodes’, die je kan hanteren. Robin begint te vertellen over zijn rich life door groots (Amerikaans) te denken. In dat geval zou Robin nog wel een dakkapel willen, hypotheekvrij willen zijn, elektrisch gaan rijden, met relaties meer ervaring op doen zoals met de hele familie naar Bali en meer nog meer vrijheid qua werken. 

Een andere methode is de 28/36 regel, waarbij je 28% van je inkomen aan je woonlasten mag besteden (excl. gas/water/licht) en totaal mag maximaal 36% van je bruto inkomen schuld zijn. Ook deze percentages passen wellicht beter bij Amerika, maar laatst hadden Rowan en Robin het bij de podcast over de grootste kostenposten in een huishouden al wel over een percentage aan woonlasten ten opzichte van je inkomen. Die podcast kan je hier beluisteren.

Ook heeft Ramit de 10 geld geboden, waarvan Rowan en Robin er enkele doornemen. Altijd terug kunnen vallen op cash Spaar 10% en investeer 20% Business class on flights over 4 hours Trouw met de juiste persoon, om meer hierover te horen kan je deze podcast beluisteren over geld bespreken met je partner Prioritize time outside the spreadsheet, waarbij het 5% gaat om wat staat er nu en 95% gaat om samen dromen, want dat is tenslotte veel leuker

En tot slot de 100 dollar challenge, wat een goede challenge is voor de mensen die het lastig vinden om geld aan zichzelf uit te geven. Geef in de volgende 48 uur 100 dollar uit aan iets waar jij van houdt. Rowan en Robin zouden toevallig allebei voor de massage gaan.

Wat is jouw rich life? Rowan en Robin vinden het leuk om van je te horen via DM @tienkeermetpensioen of @despaarpodcast 

Blogs

Op workation tijdens je loondienst: zo realiseerde ik dat (despaarpodcast.nl)

Mijn doelen voor 2022 | DeSpaarpodcast.nl

Is de hype van FIRE over? | De spaarpodcast.nl

10 tips eerder stoppen met werken | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S5.13 5 tips over hoe je toch een huis kunt kopen (als starter)

Beluister hier de andere afleveringen