De Spaarpodcast logo

S5.13 5 tips over hoe je toch een huis kunt kopen (als starter)

S5.13 5 tips over hoe je toch een huis kunt kopen (als starter)
byRo & Ro

Over deze aflevering

Robin heeft destijds zijn huis aangekocht met het idee een hertaxatie te laten uitvoeren, zodra ze het huis verbouwd hadden, omdat Robin er van overtuigd was dat het huis dan meer waard zou zijn. Door in een lagere klasse te komen, zou Robin minder hoge hypotheeklasten krijgen. Maar nu blijkt dat hij zolang zijn hypotheek loopt (20 jaar) geen hertaxatie mag laten uitvoeren. Robin baalt natuurlijk enorm. 

Rowan is druk in de voorbereidingen voor zijn verhuizing naar Londen. Het verhuren van zijn huis gaat helaas niet lukken, want hiervoor heb je een verhuurhypotheek nodig en dat is niet heel gemakkelijk te regelen. Maar daarom wil Rowan  misschien zijn huis gaan verbouwen als hij in Londen zit, zodat hij en zijn vriendin er dan geen last van hebben. 

Na de journaalpost volgt een spraakmemo van Jeroen Wolfsen van Moneywise. Hij geeft 5 heldere tips met voorbeelden over hoe je toch een huis kunt kopen (als starter) in deze gekke huizenmarkt.

1. Kopen zonder voorbehoud: Jeroen raadt dit in eerste instantie niet aan, want als je de hypotheek niet rond krijgt heb je een probleem. De boete kan oplopen tot 10%. Maar als je het doet, doe je huiswerk goed. Dit houdt in dat je een hypotheekverklaring kan aanvragen bij de bank, wat geen 100% zekerheid biedt, maar wel meer dan zonder iets van huiswerk te doen over hoeveel hypotheek je zou kunnen krijgen.

2. De jubelton: de 100.000 euro die ouders belastingvrij konden schenken wordt afgeschaft per 2023. Als je dit jaar en volgend jaar €1,- schenkt als ouders aan je kind, dan mag je in 2024 als nog het overige bedrag van de 100.000 euro schenken. 

3. Lenen van je ouders voor je hypotheek, dit kan met een schenkleenconstructie. Normaal als je een ton leent van je ouders dan mag je bij de bank een ton minder lenen, waardoor je precies op hetzelfde bedrag komt. In de schenkleenconstructie geldt dat niet, waardoor je wel meer kan lenen. Eerder was Timo te gast, die door de schenkleenconstructie met zijn ouders alleen een huis in Utrecht kon kopen. Beluisteren kan hier.

4. De rentemix: door verschillende rentes te mixen kan je soms meer lenen. Meer daarover kan je ook lezen in de gastblog die hypotheekadviseur Tim schreef voor De Spaarpodcast, dat kan hier. Of beluister de podcast met Tim over de rentemix hier.

5. De duurhuurders hypotheek: er wordt nu een pilot gedraaid voor mensen die kunnen aantonen dat ze al drie jaar lang een dure huur betalen. Dit kan leiden tot een hoger bedrag dat je mag lenen, omdat je hebt namelijk bewezen dat je goed kan omgaan met de hoge lasten.

Blogs

Wanneer is extra aflossen hypotheek een goed idee? (despaarpodcast.nl)

Hypotheek afsluiten tips: 10 punten om op te letten (despaarpodcast.nl)

Moneywise review: hulp bij hypotheek, lijfrente & pensioen (despaarpodcast.nl)

Rentemix: de perfecte ingrediënten voor jouw hypotheekrente (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S5.14 We hebben een tip voor je. Over fooi geven en krijgen

Beluister hier de andere afleveringen