Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

10 tips eerder stoppen met werken

10 tips eerder stoppen met werken

‘’Het wordt makkelijker om eerder te stoppen met werken’’, althans dat is de bedoeling. De eerste kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Koolmees. Er moeten nog verdere afspraken gemaakt worden en een deel van de wet gaat gaat in 2023 pas in. 

Het eerder stoppen met werken pensioenakkoord was een mooie aanleiding voor deze blog. Om niet afhankelijk te zijn van minister Koolmees, geef ik je in deze blog 10 tips die het eerder stoppen met werken mogelijk maken. Aan de slag! 

Hoe kan ik eerder stoppen met werken: 10 tips 

Als je eerder wil stoppen met werken of gewoon een extra zakcentje, dan kunnen onderstaande 10 tips je helpen om het mogelijk te maken. 

 1. Laat je geld niet op je spaarrekening staan

Tegenwoordig levert geld op je spaarrekening laten staan niets meer op. Het geld wordt alleen maar minder waard, vanwege inflatie

Als jij eerder wil stoppen met werken is 1 ding dus niet verstandig om te doen en dat is je geld op een spaarrekening gaan sparen. Hier lees je 18 dingen die je beter doen met je spaargeld om te voorkomen dat je geld niets oplevert.

 1. Begin met (index)beleggen

Laat je geld meer waard worden door te beginnen met (index)beleggen. Hierbij geldt hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer geld het kan opleveren of hoe minder je (periodiek) moet inleggen om een bepaald bedrag te bereiken.

Ben je nog niet bekend met beleggen? Dan raad ik je aan de handleiding beleggen voor beginners te lezen.

Ik doe zelf aan indexbeleggen, hier lees je de handleiding voor indexbeleggen. 

 1. Krijg inzicht in je financiën

Eerder benoemde ik al even dat het belangrijk is om te weten hoeveel geld je nodig hebt. Maar als je dat weet is het ook belangrijk om te weten hoeveel geld komt er binnen en hoeveel geld geef je uit? Oftewel krijg inzicht in je financiën.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je nu (voldoende) pensioen opbouwt via je werkgever of dat je dit (gedeeltelijk) zelf moet doen door middel van pensioenbeleggen

Als je wil uitzoeken hoe je pensioen ervoor staat, raad ik je aan jaarlijks te kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Als je hier meer over wil lezen download dan mijn gratis e-book: de pensioenbijbel

 1. Begin met aflossen op je hypotheek

Als je eerder wil stoppen met werken, is het belangrijk om tegen de tijd dat je stopt met werken zo min mogelijk vaste lasten te hebben. De vaste lasten van je huis kan je verminderen door te zorgen dat jij je hypotheek (grotendeels) afgelost hebt. 

Veel mensen zullen naar verwachting hun hypotheek al hebben afgelost, omdat de rente van je hypotheek slechts 30 jaar fiscaal aftrekbaar is en de meeste hypotheken tegenwoordig een verplichte aflossing kennen.

Mocht je toch een hypotheek hebben rond de tijd dat je eerder met pensioen wil gaan en je nog fiscaal rente aftrek wil benutten, realiseer je dan dat je zonder inkomen je hypotheekrente fiscaal ook niet kan aftrekken.

 1. Opeten van je huis

Heb je een eigen huis met overwaarde, d.w.z. een huis waarvan de hypotheek (aanzienlijk) lager is dan de waarde van je huis, dan zou je je huis kunnen gaan opeten om eerder met pensioen te gaan. Je hebt dan vermogen in je huis (bakstenen) zitten die kan gebruiken om eerder met pensioen te gaan.

Ik zal hier niet alle details toelichten, als je meer wil weten, raad ik je aan dit artikel te lezen. Tevens verwacht ik dat de komende jaren hier wellicht het een en ander in producten en/of wetgeving zal gaan veranderen.

Een andere vorm van opeten van je huis is je huis verkopen en a) een goedkoper huis terugkopen of b) een huis gaan huren, als je de overwaarde van je huis op je bankrekening hebt staan, zijn hogere woonlasten best op te brengen.

 1. Besparen op vaste lasten

Het klinkt héél vanzelfsprekend om te besparen op je vaste lasten, oftewel je abonnementen en verzekeringen. Maar toch is hier bij veel mensen nog veel winst op te behalen. Ik geef het toe, ook ik vind het te veel moeite of te saai om steeds te kijken waarop ik kan besparen. 

Om jullie en mezelf ertoe te zetten, heb ik de financiële APK opgesteld. Hoe kom jij hieruit?

Hierbij is het natuurlijk belangrijk om je gerealiseerde besparingen op een goede manier te benutten. Bespaart geld kan je gebruiken voor je (index)beleggingen.

 1. Zorg voor passief inkomen 

Kort en krachtig is dit inkomen, waarvoor je niet actief hoeft te werken. Hier kan je bijvoorbeeld mee beginnen door een side hustle te starten. Naast deze 11 tips zijn er nog veel meer mogelijkheden, denk aan een boek schrijven. 

In mijn ogen zou iedereen een side hustle moeten starten. Niet alleen voor het passieve inkomen, maar ook omdat het leuk is en je er enorm veel van kan leveren. Om jou te inspireren ben ik Side Hustle De Podcast begonnen. 

Als je van je bijverdiensten kan leven, kan je stoppen met actief werken.

Zelf een podcast opzetten? Ik ben begonnen met het gratis Stappenplan* van Mirjam en daarna heb ik haar academy* gevolgd.

 1. Vind je werk leuk

Als jij je werk leuk vindt, is het in principe niet nodig om eerder te stoppen met werken. In mijn ogen kan je beter een baan doen die je echt leuk vindt, dan eentje die veel oplevert, zodat je wellicht (veel) langer kan blijven doorwerken, in ieder geval tot je AOW leeftijd. 

Ik vind mijn baan leuk en side hustle enorm leuk. Daarom vind ik het zelf belangrijker om te genieten van de tijd die ik nu heb, door bijvoorbeeld een paar keer per jaar op Workation te gaan. Dat kan natuurlijk ook nog na het bereiken van je AOW-leeftijd.

Goed om je realiseren dat je belastingpercentage in de eerste belastingschijf na je AOW- leeftijd lager is.

 1. Deeltijdpensioen

Bedenk of je helemaal wil stoppen met werken of dat de optie deeltijdpensioen ook iets voor jou kan zijn. Dan kan je zelf kiezen om dag(en) minder te gaan werken en voor een deel al je pensioen in te laten gaan voor de dag(en) dat je niet meer werkt.

Het voordeel is dat je nog een paar dag(en) kan werken, als je het leuk vindt, heb je nog wat te doen. Het kan zijn dat je in een ‘gat’ valt als je opeens met pensioen gaat. 

Het nadeel kan zijn dat je pensioen eerder ingaat, waardoor de hoogte van je pensioen lager is over de jaren heen. Echter hoeft dit geen probleem te zijn als je zelf gespaard hebt voor je pensioen. En je bouwt de dag(en) dat je nog wel werkt, wel pensioen op. Dit gebeurt uiteraard niet als je in één keer stopt met werken.

 1. Verkoop je bedrijf

Je kan er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te starten. Je werkt dan in dienst van je bedrijf. Naast het inkomen dat je krijgt van je bedrijf, kan ook je bedrijf “geld waard worden”, de zogenaamde goodwill. Als je bedrijf geld waard is en je vindt er een koper voor, dan kan je met de winst van je bedrijf (eerder) met pensioen. 

In De Spaarpodcast heb ik twee gasten gehad Martijn Pennekamp van ikwordzzper (S3.5)  en Jeroen Wolfsen van Moneywise (S3.7), die voor hun pensioen hopen ook hun bedrijf te kunnen verkopen.

Fix je eigen pensioen

Je bent verantwoordelijk voor je eigen pensioen vind ik. Wetten kunnen veranderen, de AOW leeftijd gaat omhoog en ook is het de vraag of tegen de tijd dat jij (of ik) met pensioen kan gaan, we überhaupt nog AOW krijgen en wat de hoogte van het AOW-bedrag is.

Des te meer reden om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen. Hier lees je verschillende opties hoe je dit zelf kan regelen. 

Eerder stoppen met werken dan de AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd blijft komende jaren gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate. De huidige verwachting is dat de AOW leeftijd de komende jaren nog wel een paar jaar omhoog zal gaan. In 2060 zal het waarschijnlijk 69,5 jaar zijn.

De wens om eerder te stoppen met werken, zal wellicht wel niet veranderen. In een recente publicatie van het sociaal cultureel planbureau (SCP) staat hierover het volgende “Als het aan werkenden zelf lag, zouden ze het liefst veel eerder stoppen met werken. Hun voorkeur gaat uit naar ophouden met gemiddeld 61,2 jaar, terwijl ze 66,1 jaar verwachten”.  Dit betekent dat 5 tot 8 jaar eerder stoppen met werken financieel overbrugd moet worden. Als je stopt met werken bouw je ook geen pensioen meer op, dus er zal een flinke som geld beschikbaar moeten zijn om eerder stoppen met werken te kunnen realiseren.

Eerder stoppen met werken hoeveel geld heb ik nodig?

Om te weten hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken, zijn er er twee vragen belangrijk: 

 1. Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen? 
 2. Hoe oud verwacht je te worden?

Daarnaast spelen er nog andere factoren mee zoals inflatie en het eventueel rendement als je je geld belegt. Geld op je spaarrekening laten staan is namelijk een minder goed idee. 

Hier lees je meer over de berekening voor hoeveel pensioen je nodig hebt. Deze berekeningen kun je ook gebruiken om te berekenen wat je nodig zou hebben om eerder te stoppen met werken.

Doel eerder stoppen met werken

Bedenk goed wat het doel is van eerder stoppen met werken. Zelf vind ik eerder stoppen met werken geen goed doel om na te streven. 

Waarom wachten met leuke dingen doen als je dat nu ook al kan doen? Het is een vervelend scenario, maar wat als je je pensioenleeftijd niet haalt? Je kan op dit moment al beginnen met leuke dingen doen en jezelf verwennen. Ik ben een HOT aanhanger in plaats van FIRE

In De Spaarpodcast seizoen 3 aflevering 9 heb ik het met co-host Rowan Siskens over FIRE, HOT, agile leven en andere opties. 

Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat die gerust hieronder in de comments achter of stuur me een DM op @despaarpodcast

Disclaimer

Ik ben geen professioneel adviseur. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet.  Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie