De Spaarpodcast logo

S4.50 Het portfolio van Janneke Willemse van blondjesbeleggenbeter.nl & je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer

S4.50 Het portfolio van Janneke Willemse van blondjesbeleggenbeter.nl & je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer
byRo & Ro

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Janneke Willemse te gast, zij is freelance presentatrice, journalist en enthousiast belegger. Haar beleggingsverhalen deelt zij op haar website blondjesbeleggenbeter.nl. Op haar website kan je als lezer gratis volgen hoe het met haar eigen individuele aandelen gaat. Je kan ook haar betaalde training volgen waarmee ze helpt met beleggen voor de lange termijn op een makkelijke en vrij goedkope manier. 

Het toffe aan deze podcast vind ik dat Janneke zegt dat zij als ondernemer de verantwoordelijkheid moest nemen om haar pensioen zelf goed te regelen. Zij heeft destijds een afweging gemaakt tussen het openen van een pensioenrekening bij Brand New Day Of Bright Pensioen. Eerlijk gezegd waren het voor haar twee goede keuzes, maar met andere voor- en nadelen. Bij Bright Pensioen wordt gewerkt met lidmaatschapsgeld, zo was voor haar de vraag wat is slimmer? Uiteindelijk heeft zij gekozen voor Bright, waarvan zij de oprichtster Karin via via kende. 

Naast de pensioenbeleggingsrekening van Janneke hebben we het ook over haar individuele aandelen. Janneke koopt aandelen van bedrijven die ze leuk vindt om te volgen, een voorbeeld hiervan is Netflix. Nadat zij enkele series had gebingewatched bedacht ze zich dat het bedrijf ook beursgenoteerd zal zijn. Nadat ze zich hierin verdiept heeft, heeft ze aandelen gekocht. Maar Netflix is niet het enige bedrijf waarvan ze aandelen heeft, andere bedrijven zijn: Weight Watchers, ASML en Galapagos. 

Vervolgens gaan we verder in op haar strategie: wanneer koopt ze extra aandelen en wanneer verkoopt ze aandelen? Eigenlijk gebruikt Janneke hier geen duidelijke strategie voor. Het aankopen gaat haar makkelijker af dan het verkopen. Dit heeft onder andere te maken met dat ze een band voelt met de bedrijven waarvan ze aandelen heeft, omdat ze het toffe bedrijven vindt waarin ze zich heeft verdiept. En aan de andere kant is Weight Watchers wellicht een voorbeeld van aandelen die ze beter kan verkopen, omdat ze niets meer waard zijn, maar dat argument is voor haar juist de reden om ze niet te verkopen. Ze zijn tenslotte niets waard, dus kan ze ze ook behouden. 

Sinds 2013 is Janneke bezig met haar beleggingen en tot nu toe heeft ze een geannualiseerd rendement van 15%. Specifieke toekomstplannen heeft ze niet, ze belegt voor de lange termijn (haar pensioen), wat betekent dat ze nog zo’n 20 jaar de tijd.

Wil je ook beginnen met beleggen? Dan is de tip van Janneke om jezelf de volgende vragen te stellen:

-Met welk geld wil ik beleggen?

-Wat is mijn doel?

-Wanneer wil ik weer aan het geld komen? / Hoe lang kan ik dit geld missen?

Want hoe langer je belegt, hoe meer je gaat profiteren van samengestelde interest, wat de kans op een (goed) rendement verhoogt. En voor de mensen die zich afvragen: ”Is het nog de juiste tijd om te gaan beleggen?”. Het antwoord volgens Janneke is: ja, zeker als je het doet voor de lange termijn. Dit is minimaal 5 tot 10 jaar, waarbij je het liefst nog elke maand bijkoopt. 

Blogs

Bright Pensioen review: 1 vd beste voor pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

De kracht van samengestelde rente | DeSpaarpodcast.nl

De kracht van samengestelde rente | DeSpaarpodcast.nl

Wachten met beleggen kost geld | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S4.51 Transpart en objectief beleggingspartijen vergelijken met Bart van Finner.nl

Beluister hier de andere afleveringen