Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

De kracht van samengestelde rente

Samengestelde interest

De mens kan zich de kracht van samengestelde rente niet inbeelden in de hersenen, omdat we lineair denken. Door ons onvermogen om in verdubbelingen te denken, onderschatten we hoe belangrijk de kracht van samengestelde rente (rente op rente) is wanneer het aankomt op beleggen. Dit is zonde! Hoe eerder je begint met beleggen, hoe makkelijker sparen en rendement maken wordt. Dit allemaal dankzij de kracht van samengestelde rente.

Stel, je bent net begonnen met werken en hebt 5.000 euro spaargeld opgebouwd. Daarnaast houd je iedere maand 200 euro van je inkomsten over om te sparen. Wanneer je hier 30 jaar lang 7% rendement op maakt is dit bedrag niet 77.000 euro waard (je inleg), maar 282.000 euro. Dit is 205.000 euro meer. De waarde van je ingelegde vermogen is dan bijna verviervoudigd. 

Begin je pas over een jaar? Dan is dit bedrag nog maar zo’n 261.000 waard. Oftewel, 1 jaar wachten aan het begin van je carrière kost je NU 21.000 euro. Dit is waarschijnlijk meer dan jij verdient als starter op de arbeidsmarkt. Daarom raad ik je aan om nu in actie te komen. 

Wat is de kracht van samengestelde rente?

Het effect waarbij men verwijst naar de kracht van het stapelen van rente over rente. Maak je 10% rente over 100 euro en daarna 10% over 110 euro. Dan heb je te maken met de kracht van samengestelde rente.

Ben jij benieuwd hoeveel geld jij misloopt dankzij je kracht van samengestelde rente als je blijft wachten? Gebruik dan de handige samengestelde interest calculator.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie