Vandaag heb ik mijn vriend Mitch te gast. Mitch en ik leerden elkaar kennen in onze studententijd bij de tennisvereniging. In het laatste studiejaar ging Mitch geld lenen bij ome DUO om zijn laatste jaar knallend af te sluiten. In dat zelfde jaar wist Mitch in februari al dat hij een baan had, dus hij zou zijn studieschuld toch wel terug kunnen betalen. Hierdoor werd het lenen makkelijker en ging hij er ook dingen meedoen die niet echt nodig waren. Zo is hij van het geleende geld op vakantie gegaan en heeft hij er vele drankjes van gekocht. In de podcast hebben we het over deze situatie en of Mitch spijt heeft van zijn studieschuld?
Na zijn studie begon Mitch met werken als accountant bij een van de ‘big four’, namelijk Deloitte. Het uitgaven patroon dat hij als student had, trok hij nog even door. Pas later begon hij zich bezig te houden met sparen. Hij werd ouder en wilde zich minder zorgen hoeven te maken om geld. Hij begon met geld sparen op een spaarrekening voor eventuele grote uitgaven. Na 2 jaar ging hij samenwonen met zijn vriendin, waardoor hij geld had om te investeren in een leuk interieur. Daar waar het eerst uit de losse pols ging is hij sinds één jaar begonnen met een Excel sheet en de ABN AMRO app die jouw uitgaven bijhoudt. Door je bewust te worden van waar je geld heen gaat, kan je ontdekken of er structurele uitgaven zijn waarop je kan besparen.
Nu bijna een half jaar geleden is Mitch begonnen bij zijn droombaan. Hij is van Deloitte overgestapt naar financial controller bij Ajax. Ten eerste was dit een mooie stap, omdat je als supporter van Ajax dagelijks mag bijdragen aan de club waar je trots op bent. Eigenlijk maak je hierdoor van je hobby je werk. Daarnaast ging hij er financieel gezien zo’n 50% op vooruit, maar hij moest wel zijn lease auto inleveren.
In de podcast hebben we het over een wat een ‘goede’ verhouding is tussen je vaste lasten en hoeveel geld je maandelijks spaart. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Mitch spaart maandelijks zo’n 20-25% van zijn inkomen en zijn pensioen is ook goed geregeld. Hierdoor checkt Mitch niet elk boodschappenbonnetje op de euro na. Mijn advies is om te kijken of je goedkoper kan gaan leven als jouw vaste lasten ver boven de 50% liggen.
Mitch heeft een goede baan en zijn financiële situatie ziet er goed uit. Nu wil hij graag zijn huurhuis omruilen voor een koophuis, maar tot nu toe verloopt dit proces vrij stroef. Hij is zonder aankoopmakelaar aan het zoeken, heeft twee keer een bod gedaan en is het twee keer niet geworden. Als we het hebben over de vraag hoe hij bepaalt wat voor bod hij gaat doen, komt Mitch met enkele goede bronnen. Zo raad hij aan om te kijken op Huispedia naar de geschatte waarde, bij het kadaster een rapport op te vragen waarin je de verkoopprijs ziet van de huizen die recent op diezelfde postcode zijn verkocht, de WOZ-waarde en de taxatie. En laatst is hij getipt op Walter Living je kan hier alle informatie in één zien en je kan zien voor welke prijs het huis exact is verkocht. Zo kan je voor jouw bieding bijvoorbeeld huizen in die buurt opzoeken. Het nadeel van Funda is namelijk dat er alleen de gevraagde prijs staat en niet de prijs waarvoor het huis uiteindelijk is verkocht.
Tot slot hebben we het nog over Mitch zijn beleggingen. Mitch belegt voor twee dingen: 1. korte termijn rekening (extra) 2. 100 euro p/m met als einddatum zijn pensioenleeftijd. Vanwege samengestelde interest is die 100 euro p/m over 40 jaar veel meer. De samengestelde interest calculator vind je hier.
Blogs
Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid (despaarpodcast.nl)
Samengestelde interest berekenen | Unieke calculator (despaarpodcast.nl)
Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)