S4.23 Harm van beleggen.com over het verslaan van de index met losse aandelen en een passende strategie

S4.23 Harm van beleggen.com over het verslaan van de index met losse aandelen en een passende strategie
by Robin Seetz

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Harm van Wijk van beleggen.com te gast. Harm geeft trainingen die helpen bij het kiezen van een beleggingsstrategie die bij jou past. Ook kan je op zijn website lid worden van de community waarin particuliere beleggers en experts elkaar helpen. Harm weet al jaren de index te verslaan.

Het begon bij Harm rond zijn 18e. Hij raakte geïnteresseerd in de economie, onder andere doordat hij was opgegroeid in een gezin waar wat financiële  zorgen waren. Harm had voor zichzelf bedacht dat hij in een sector zou gaan werken waar het financieel beter zou kunnen hebben. Zo is in hij de financiële sector terecht gekomen en heeft hij bij verschillende banken gewerkt. Eerst begon hij bij VSB, wat later Fortis werd. Hier schreef hij een businessplan voor een beleggingswebsite. Maar toen de Fortis bank zei dat internet een hype was die wel weer over zou gaan, vertrok hij. Met zijn business idee is hij naar de SNS bank gestapt. Bij SNS en later nog andere bedrijven is hij succesvol met zijn idee geworden.

Bij zijn start met beleggen had Harm een grote fout gemaakt door al zijn geld in één aandeel te stoppen. Dit was een trigger om daarna te kijken wat de succesvolle beleggers doen. Wat doen ze anders dan dat hij op dat moment deed? Eigenlijk ging hij succesvolle mensen volgen en dupliceren, iets wat hij nog steeds doet. De particulier kan niet concurreren met alle professionals.

Bij de banken liep Harm tegen het feit aan dat er niet echt educatie was voor beleggen. Er werd alleen uitgelegd waar je kon inleggen en hoe je je geld weer van je beleggingsrekening kan halen. Daarnaast had hij ook uit een onderzoek gehaald dat 90% van de particuliere beleggers er niets van bakt. Voor de meeste mensen is beleggen een hobby, waar ze na 7 jaar geen geld meer voor hebben. Maar volgens Harm is beleggen toch iets waarmee je juist geld moet creëren. 

Harm wil mensen educatie bieden. Dit begint bij ontdekken wie jij bent en welke beleggingsstrategieen er zijn. Afhankelijk van wie jij bent, kan je een strategie gaan kiezen die bij je past. Er is namelijk geen één strategie die heilig is. Harm raadt aan om het niet om te draaien. Het aanpassen van je persoonlijkheid aan een bepaalde beleggingsstrategie is niet de juiste optie. We hebben het over de verschillende bewezen strategieën die je kan kiezen: de dividend strategie, de groei aandelen strategie en de momentum strategie. 

Op de beurs gaat het als volgt: wat de een verdient, verliest de ander. Het is daarom belangrijk om een van de bewezen strategieën te gebruiken. Net als dat de meeste mensen denken dat ze beter kunnen kunnen autorijden dan ze echt kunnen, overschatten de meeste mensen ook hun beleggingen. Iedereen kan mooie aandelen voor een mooie prijs vinden, maar het zitvlees hebben om te blijven zitten is lastig. Je kan beter op basis van data handelen dan op basis van je gevoel. Ook bij de strategieën die Harm noemt, blijft het belangrijk om breed te spreiden. 

De software die Harm zelf heeft ontwikkeld, kan je aanschaffen op Tradingview, bij Binck Bank of op beleggen.com. Zoals Harm zegt: ‘als je het niet simpel kan uitleggen, heb je er nog niet goed over nagedacht’. Met die gedachte hoopt Harm in de toekomst nog veel meer mensen te kunnen helpen.

Blogs

ABN Zelf Beleggen Basis vs. Meesman | DeSpaarpodcast.nl

Meesman indexbeleggen: gemakkelijk en goedkoop + podcast (despaarpodcast.nl)

Welke ETF kopen? Let op deze 5 punten – Met Hendrik Meesman (despaarpodcast.nl)

ABN AMRO Zelf Beleggen Basis – mijn nieuwe broker? (despaarpodcast.nl)

Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.24 Nicole van thebudgetlife.nl geeft een kijkje in haar persoonlijke financiën & de bespaartips waar zij honderden euro’s mee bespaart

Beluister hier de andere afleveringen