Vandaag heb ik Nicole van The Budget Life te gast. Al tien jaar lang schrijft Nicole blogs en sinds 2015 staat ze officieel ingeschreven bij de KVK. Eerder werkte zij bij verschillende marketingbureaus, maar sinds 1,5 jaar is zij fulltime ondernemer en zou ze niet anders meer willen. Zoals de naam The Budget Life al zegt, schrijft Nicole blogs over financiële onderwerpen. Besparen is er met de paplepel ingegoten, haar ouders waren altijd heel creatief in oplossingen bedenken met weinig geld.
Dit is dan ook de reden dat zij als 17-jarige al zo met financiën bezig was. Op haar 12e begon ze met haar eerste baantje, een krantenwijk. Van haar ouders moest ze 2/3 van haar inkomsten sparen. Dat ze opgevoegd is met het idee van sparen voor later, betekende dat ze een auto kon kopen na haar studie en niet veel later ook een huis. Nicole is blij dat ze opgevoegd is met sparen, maar dit zorgt er ook voor dat ze nu niet écht kan genieten van geld uitgeven.
We gaan daarna dieper in op hoe haar persoonlijke financiën er nu uit zien. ”Als ondernemer heb ik elke maand een ander bedrag aan inkomen”, zegt Nicole. Hierdoor werkt ze niet met het opzij zetten van vaste bedragen, maar met percentages. Elk jaar stelt ze een aantal spaardoelen op, waar haar geld heen gaat. En naast die spaardoelen, stort ze geld op beleggingsrekeningen. Haar belangrijkste spaardoel van dit jaar is haar starterslening. De eerste 3 jaar is de lening aflossings- en rentevrij. Als je de lening in één keer aflost, betaal je 0% aan rente. Daarom is dat dit jaar haar doel. Voor de huizenjagers onder ons: de starterslening is nog beschikbaar, maar niet in elke gemeente.
Ook gaan we in op haar beleggingspotje. Ze begon met het kopen van aandelen, maar tegenwoordig neigt ze meer naar ETF’s en indexfondsen. Ze geeft een inkijkje in de ETF’s en fondsen waarin zij belegt en waarom. In de toekomst lijkt het haar leuk om zich te verdiepen in vastgoed. Wellicht kan ze haar appartement verhuren en zelf in een rijtjeshuis gaan wonen.
Na het inkijkje in Nicole haar financiën, gaan we in op haar blog The Budget Life. 10 jaar geleden lag de focus op besparen: met zo min mogelijk geld, zo veel mogelijk doen. Maar nu ze zelf geen scholier meer is, is het breder dan alleen besparen. Het gaat over: beleggen, sparen en passief inkomen. Maar de bespaartips blijven natuurlijk een onderdeel. Maandelijks heeft ze zo’n 20.000 unieke bezoekers op haar website. Het voordeel is dat ze eerst marketeer was, waardoor ze weet hoe ze bezoekers op haar website kan krijgen. Haar verdienmodellen zijn: advertorials en affiliate links.
Tot slot gaan we in op de beste bespaartips die Nicole heeft. Het begint allemaal met overzicht creëren in je inkomsten en uitgaven. Het is namelijk altijd meer dan wat je denkt, je wordt hiermee geconfronteerd. Om te bepalen wat ‘normaal’ is qua uitgaven, gebruikt ze Nibud als richtlijn. Een van de dingen waar ze zelf laatst mee bezig was, was besparen op boodschappen. Haar tip voor boodschappen is de app ‘too good to go‘. Met de app kan voor 4 à 5 euro eten halen bij een bakker of supermarkt, dat anders weggegooid zou worden. Naast dat je hiermee flink kan besparen, is het ook goed voor het milieu. In de podcast hoor je nog meer van dit soort waardevolle bespaartips.
En weet dat besparen en overstappen niet meer zo tijdrovend en lastig is als vroeger. Binnen een uurtje kan jij honderden euro’s gaan besparen.
Instagram: @nicolevanroekel
Blogs
10 tips om geld te besparen via apps | DeSpaarpodcast.nl
ING rentepunten: verbazingwekkend veel voordeel ING punten (despaarpodcast.nl)
Wat kost een internet abonnement en hoe bespaar je hierop? (despaarpodcast.nl)
Heb ik een auto nodig + welke autoverzekering moet ik nemen? (despaarpodcast.nl)
Heb ik een reisverzekering nodig? 6 tips (despaarpodcast.nl)
6 tips om te besparen op je mobiele telefoon abonnement (despaarpodcast.nl)
Besparen op energie en gas – 4 handige tips (despaarpodcast.nl)