Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Heb ik een reisverzekering nodig? 6 tips

Heb ik een reisverzekering nodig?

Tsja, reizen. Heb je een reisverzekering nodig? Nu Corona weer voorbij is, is de kans groot dat je met vakantie gaat. Ik hou enorm van reizen en ben op al behoorlijk wat plekken geweest. In mijn huis hangt een wereldkaart, waarop ik bijhoud waar ik allemaal al geweest ben. Maar goed, ook op vakantie wil ik goed verzekerd zijn. Waar moet je dan opletten bij het kiezen van een reisverzekering?

Deze blog is onderdeel van je financiële APK keuring.

Wanneer check je je reisverzekering?

Bij een reisverzekering is het wel handig om dit jaarlijks te checken. De reisverzekering premie verandert regelmatig. Er zijn een paar extra momenten waarop checken handig is, namelijk: als je gezinssituatie verandert, als je je zorgverzekering aanpast,of als je reispatroon verandert.

Heb ik een reisverzekering nodig?

Welke reisverzekering?

Net als bij elke verzekering geldt ook bij een reisverzekering om goed na te denken wat wel en niet nodig is, ofwel welke reisverzekering kies je? Het is zonde om je onnodig te verzekeren. De risico’s op vakantie voelen misschien groter, omdat het onbekend terrein is. Maar het valt vaak erg mee, dus als je in Nederland ergens niet voor verzekert bent, is het vrijwel altijd onnodig om dit voor het buitenland wel te verzekeren.

Daarnaast is het zo dat ze vaak toch niet vergoeden (of weinig). Laatst weer hoorde ik een verhaal van een zzp’er die zijn gereedschap niet verzekert, want “als het gejat wordt is de vergoeding toch mega laag”. 

Ik heb zelf ook altijd het idee dat de verzekering er alles aan doet om iets vooral niet te hoeven betalen. Echter, komt dit ook doordat er weer anderen zijn die frauderen. Dat is voor mij nog een reden waarom ik mij verzeker via Deck. Door het hoge eigen risico is er veel minder fraude en heb ik dus lagere kosten.

Reisverzekering wat dekt het?

Ik wil graag goed verzekerd zijn als ik op vakantie ga, maar niet onnodig. Lees altijd goed wat je reisverzekering dekt én of de dekking het waard is. Soms is het bedrag zo laag, dat je wellicht geen reisverzekering nodig hebt.

De reisverzekering heeft overlap met andere verzekeringen. Een voorbeeld hiervan is dat bijkomende medische kosten in het buitenland soms al gedekt zijn door de aanvullende zorgverzekering. Hier benoemt de Consumentenbond een aantal punten die mogelijk overlap hebben.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Als je meerdere malen per jaar op vakantie gaat of een keer een paar weken (rond de 3 weken) achter elkaar, dan is een doorlopende reisverzekering meestal nodig. Ga je maar één keer per jaar op vakantie? Dan is een kortlopende reisverzekering voldoende.

Bij een doorlopende reisverzekering is het mogelijk om je verzekering aan te passen. Je kan je dus op elk moment ‘bijverzekeren’ als je dit wil, zodra je terug in Nederland bent en het niet meer nodig is voor andere reizen kan je je reisverzekering weer bijstellen.

Stel dat je een kortlopende reisverzekering kiest én je wil ook een annuleringsverzekering. Is het vaak de beste optie om je volledige reisverzekering bij dezelfde maatschappij te doen, zodat je maar eenmalig poliskosten hoeft te betalen.

Europa of werelddekking?

Het is natuurlijk belangrijk dat als je op reis gaat, je wel verzekerd bent voor het land waar je naar toe gaat. Daarnaast is werelddekking uiteraard duurder, voor welke landen je bent verzekerd, kan je bij een doorlopende reisverzekering tussendoor ook aanpassen. Welke landen onder de reisverzekering van Europa vallen, vind je hier. Kijk goed welke reisverzekering nodig is in jouw situatie.

Conclusie: waar let je op bij je reisverzekering?

  • Heb je wel een reisverzekering nodig?
  • Kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?
  • Dat je geen overlap hebt met andere verzekeringen
  • Dat je vaak eigen risico en afschrijvingsregels hebt, dus let op oververzekeren
  • Dat je je reisverzekering checkt, wanneer je boekt voor de annuleringsverzekering, en dat je je reisverzekering checkt, vlak voordat je vertrekt, of je de juiste risico’s hebt verzekerd
  • Verzeker je je voor Europa of neem je een reisverzekering met werelddekking?

Door mijn reisverzekering te regelen via een pakket van Deck betaal ik nu slechts €1,32 voor mijn reisverzekering en €10,84 voor het pakket.

Heb jij nog tips voor het afsluiten van een reisverzekering? Let me know in de comments

Hier* kan jij je verzekeren via Deck.

Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie