Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Airbnb servicekosten à €250 terugvragen via Appeal

Airbnb servicekosten appeal

Heb jij in de afgelopen drie jaar één of meerdere overnachtingen geboekt via Airbnb? Dan is dit je kans om geld te verdienen (terug te vorderen)! Voor de gemiddelde gebruiker is het terug te vorderen bedrag voor de airbnb servicekosten €185,- en dat voor slechts een investering van circa 15 minuten. Ik deed het zelf ook en vertel je graag waarom je dit kunt doen en hoe je het kunt doen (zonder dat je zelf in een rechtzaak met Airbnb belandt).

Waarom moet Airbnb servicekosten terugbetalen?

Airbnb is als platform de ‘tussenpersoon’ tussen huurders en verhuurders, hierbij brengen zij zowel aan de huurder als de verhuurder servicekosten in rekening. Nu heeft de rechtbank van Amsterdam (uitspraak 9 maart 2020) bepaald dat Airbnb dit niet dubbel mag doen, maar slechts aan één van de twee partijen. Airbnb vraagt circa 15% servicekosten aan huurders en 3,6% aan verhuurders. Je leest het goed, je kunt dus circa 15% van het bedrag waarvoor je boekingen hebt gedaan terug krijgen. In de gerechtelijke uitspraak van 9 maart heeft een Airbnb gebruiker reeds gelijk gekregen dat hij 470 euro aan servicekosten van Airbnb terug moet krijgen, op basis van de rechtspraak geldt dit voor iedereen in eenzelfde situatie.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, dat zijn:

  • Je bent een consument;
  • Je was woonachtig in Nederland op het moment van boeken;
  • Het is een boeking in de afgelopen drie jaar (dit kan mogelijk in de toekomst nog tot 5 jaar worden verlengd);
  • De boeking is gemaakt op jouw naam;
  • Je beschikt over de factuur vanuit jouw Airbnb account.

Hoe vraag je de servicekosten terug via Appeal?

Je kunt Airbnb zelf een brief sturen, er zijn voldoende voorbeeldbrieven op internet te vinden. Dit raad ik niet aan, want Airbnb is ook naar de rechter gestapt en pakt daarbij ook consumenten aan.

Je kunt er ook kiezen om dit via een tussenpartij zoals Appeal of dienenvantweeheren.nl te doen. Dit is op basis van ‘no cure, no pay’. De tussenpartij vraagt 25% van jouw terug te vorderen bedrag voor hun dienstverlening. Krijg je niets terug? Betaal je dus ook niets!

Zelf deed ik het dus via Appeal, maar achteraf gezien had ik liever de starters van de rechtzaak gesteund. Na contact met hun heb ik voor elkaar weten te krijgen dat je daar dezelfde kosten betaalt (25% i.p.v. 30% bij succes). Zij hebben momenteel 165 rechtzaken lopen, dus ik acht ook de kans op succes groter.

In 4 simpele stappen dien jij je aanvraag in. Je vult je persoonsgegevens in die overeenkomen met jouw boekingen, vervolgens upload je de Airbnb facturen van jouw boekingen en controleer je de bedragen. Daarna dien je het terug betaalverzoek in en is het wachten op de uitkomst van de inzending. De status kun je na het indienen eenvoudig volgen via een link die je krijgt toegestuurd.

Waar vind ik mijn Airbnb facturen?

Log in bij Airbnb en ga naar je reisoverzicht. Als je een boeking opent vind je de factuur.

Ik vond het toch even zoeken, doordat er in mijn reisoverzicht ook reizen staan die ik niet zelf heb geboekt. Als ik dan op betalingsbewijs ophalen klik, komt er te staan “je hebt geen toegang”. Oftewel, je moet even al je reizen langsgaan en dan zie je vanzelf bij welke je de factuur wel- en niet kan downloaden. 

Airbnb servicekosten terugvorderen factuur downloaden

Mijn ervaring met Appeal en dienenvantweeheren.nl

Dienvantweeheren.nl heeft een prima werkbare website. Appeal heeft een iets beter uitziend site om je aanvraag in te dienen. Dankzij het (deels geautomatiseerde) proces hoef je alleen enkele gegevens van jouw facturen in te vullen en/of te controleren.

In slechts een kwartiertje met wat invul- & controleerwerk je aanvraag indienen om geld terug te krijgen is een fluitje van een cent (pun intended). 

Waar wacht je nog op? Het is de moeite waard om het te proberen. Vul snel jouw formulier in via dienenvantweeheren.nl en krijg gemakkelijk geld terug, succes!

P.s. tot op het moment van schrijven heeft Airbnb de voorwaarden nog niet gewijzigd en brengen zij de servicekosten nog steeds twee keer in rekening.

Disclaimer

Deze post is opgezet door een lezer en bevat een referral link van hem, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link. Zelf heb ik ook de servicekosten teruggevraagd alleen het daadwerkelijke bedrag was geen €250, maar €27.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie