Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Bunq review

bunq review

In onze bunq review lees je alles wat je moet weten over deze Nederlandse online bank, voordat je er een rekening opent. We duiken dieper in de verschillende producten en bijkomende kosten, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en ervaringen van bestaande klanten. Deze bunq review is ideaal voor iedereen die nog twijfelt om een rekening bij bunq te openen.

bunq review_bunq logo
bron: bunq.com

Wat is bunq?

Bunq is een Nederlandse online bank waar je IBAN-rekeningen kunt openen. Deze bank is in 2012 door de Nederlandse IT-ondernemer Ali Niknam opgericht. Sinds 2014 heeft bunq een officiële Nederlandse bankvergunning waardoor alle rekeningen tot 100.000 euro verzekerd zijn middels het depositogarantiestelsel. Ook staat de bank onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank).

De bank staat bekend om hun financiële innovaties en technologische oplossingen, waarbij ze vaak vooruitlopen op andere banken. Zo was bunq een van de eerste Nederlandse banken waar klanten in 2018 hun rekening aan Apply Pay konden koppelen. Klanten kunnen zelf bepalen waarin ze hun geld willen investeren, wat ze een meer van controle over hun financiën biedt. Verder biedt Bunq tot wel 25 verschillende IBAN’s en meerdere betaalpassen, waardoor het gemak en de mogelijkheden voor het beheren van geld aanzienlijk toenemen.

Uniek is ook bunq’s groene initiatief: ze bieden een betaalrekening aan waarmee klanten hun CO2-uitstoot kunnen compenseren door het planten van bomen. Bovendien biedt bunq de mogelijkheid om rekeningen te delen met een groep, wat de bank uitermate geschikt maakt voor gezamenlijke uitgaven of projecten.

Een ander punt waarop bunq zich onderscheidt, is het verhogen van de spaarrente begin 2023, na een lange periode van lage en zelfs negatieve rente bij de grote banken. Dit toont aan dat bunq een voorloper is in het bieden van gunstige voorwaarden aan klanten.

Veilig- en betrouwbaarheid van bunq

Bunq is een officiële Nederlandse bank en staat onder toezicht van de AFM en DNB. De bank heeft alle benodigde vergunningen en de rekeningen van klanten worden beschermd door het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat als de bank failliet gaat de tegoeden van klanten tot €100.000 beschermd zijn.

In 2019 kwam bunq negatief in het nieuws toen emailadressen van meerdere klanten werden gelekt. De bank was transparant over het incident en gaf aan dat het de veiligheid van de systemen zou verbeteren.

Drie jaar later won bunq een belangrijke rechtszaak tegen DNB. De zaak draaide om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyses door bunq om klanten te screenen. Deze benadering zou in strijd zijn met de eisen van DNB. Bunq verdedigde hun technologie en vond dat traditionele screeningmethoden ouderwets, minder effectief en niet geschikt voor digitale banken zijn. Het zorgde vooral voor te hoge kosten, wat volgens bunq opgelost kon worden met AI.

Het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat bunq in zijn recht stond om klanten op deze manier te screenen. De uitspraak is gezien als een grote overwinning voor bunq en laat zien dat de bank bereid is ver te gaan wanneer het op innovatie aankomt.

De producten van bunq

Zowel particulieren als bedrijven kunnen een rekening bij bunq openen. De bank biedt namelijk verschillende producten voor deze twee groepen aan. Alle vier de pakketten worden zowel particulier als zakelijk aangeboden.

 • Easy Bank* is de goedkoopste rekening van bunq waarmee je eenvoudig en snel overal kunt betalen. Je kunt slechts één kaart op deze rekening aanvragen.
 • Easy Money* is een rekening waarmee je eenvoudig alle bankzaken regelt en kunt sparen tegen 2,46% rente, of zelfs 3,71% als je besluit te willen sparen in USD of GBP. Je kunt tot drie verschillende kaarten aanvragen (debitcard en creditcard).
 • Easy Green* is ontworpen voor milieubewuste klanten. Voor iedere 100 euro die je uitgeeft plant bunq een nieuwe boom. Met deze rekening leef je volgens bunq binnen twee jaar CO2-neutraal.
 • Easy Savings* is een spaarrekening met een spaarrente van 2,46% (september 2023).

Bij het openen van een Easy Money of Easy Green account kun je een Maestro, Mastercard Debit en Mastercard Credit aanvragen. Dit zijn alle drie prepaid betaalpassen (ook de creditcards).

Kosten en tarieven van bunq

De Nederlandse bank hanteert verschillende kosten voor de producten die ze aanbieden. Hier wordt onderscheidt gemaakt tussen particuliere en zakelijke klanten.

 Easy BankEasy MoneyEasy GreenEasy Savings
Particulier€3,99/maand€9,99/maand €18,99/maandGratis
Zakelijk€7,99/maand€13,99/maand€23,99/maandGratis

Zakelijke klanten betalen een extra €0,10 per transactie. De eerste vier keer cash pinnen per maand is gratis, maar daarna betaal je €0,99 per opname.

Een veelgehoord kritiekpunt zijn de hoge kosten. Feitelijk gezien zijn deze hoger dan bij veel andere banken, alleen ontvangen klanten wel veel meer functies en mogelijkheden. Er is geen enkele andere bank waar je zo snel en eenvoudig meerdere IBAN-rekeningen kunt openen zonder BKR-controle. De bank ondersteunt betalingen in vreemde valuta’s zonder extra kosten te rekenen en loopt vooruit op gebied van innovatie.

Voordelen van bunq

Bunq biedt klanten een overzichtelijk platform waarop ze gemakkelijk hun financiën kunnen regelen. Ik zet nog wat andere voordelen voor je op een rij:

 • Bunq is een Nederlandse bank die onder toezicht van de AFM en DNB staat.
 • Overzichtelijk platform waar je snel en eenvoudig een rekening opent en al je geldzaken regelt.
 • Je kunt meerdere rekeningen openen en kiest zelf een IBAN.
 • Bunq voert geen BKR-controle uit.
 • Zowel particulieren als ondernemers kunnen een rekening openen.
 • Zelf bepalen waarin je geld investeert.
 • Bunq biedt een groene betaalrekening aan waarmee klanten hun CO2-uitstoot kunnen compenseren.
 • De bank loopt vaak voorop met innovatieve en technische oplossingen.
 • Klanten kunnen zonder extra kosten in vreemde valuta’s betalen.

Het lijstje van voordelen wordt steeds langer, want bunq voegt steeds nieuwe features toe aan het product. Zo kun je bij Easy Money sinds kort bijvoorbeeld ook kiezen voor sparen in USD of GBP, tegen een extra hoge rente (3,71% in september 2023), al loop je daarover natuurlijk wel een valutarisico. Ook kun je nu budgetteren met bunq en daar losse rekeningen voor aanmaken, zodat je betalingen ook echt uit je ‘budget potje’ gehaald kunnen worden.

Nadelen van bunq

Echter, bunq heeft ook een aantal nadelen. De klantenservice is niet fysiek bereikbaar en telefonische ondersteuning is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Bovendien is bunq over het algemeen duurder dan veel andere banken, met beperkte gratis transacties en extra kosten voor grote stortingen.

 • Klantenservice is niet fysiek bereikbaar.
 • Alleen zakelijke klanten kunnen de klantenservice telefonisch bereiken.
 • Over het algemeen duurder dan veel andere banken.
 • Maar vier keer per maand gratis geld pinnen, daarna rekent bunq extra kosten.
 • Bij EasySavings mag je maar maximaal 2 keer per maand kosteloos geld van je spaarrekening halen.
 • 0,5% extra kosten voor meer dan €500 per maand storten.

Gebruiksvriendelijkheid en functies

Een van de grootste voordelen is de gebruiksvriendelijkheid. Iedereen kan binnen vijf minuten een rekening openen en alle bankzaken binnen de smartphone-applicatie regelen. Je kunt verschillende betaalkaarten aan een rekening koppelen, zoals een prepaid creditcard. Deze creditcard wordt wereldwijd als normale creditcard geaccepteerd, al kun je hiermee niet in het rood staan. Dit betekent dat het saldo altijd toereikend moet zijn.

In de bunq-app kun je eenvoudig en snel geld overboeken naar andere rekeningen. Omdat bunq met iDEAL werkt kun je makkelijk online betalingen uitvoeren. Ook kun je betaalverzoeken aanmaken, nieuwe rekeningen openen, betaalpassen aanvragen, rente ontvangen en rekeningen met een groep delen. Bunq laat klanten zelf kiezen waarin ze hun geld investeren. Er is keuze tussen persoonlijke leningen aan Europese particulieren, hypotheken, Europese bedrijven, groene Europese bedrijven en andere bankleningen.

Heb je problemen of vragen? Dan kun je contact met de klantenservice opnemen. Dat kan via de chat op de website, per telefoon of per email, maar deze is helaas niet altijd even gemakkelijk bereikbaar.

Ervaringen van anderen

Niet alleen wij, maar ook veel andere mensen zijn positief over bunq. Op TrustPilot krijgt de bank 3,4/5 sterren op basis van ruim 6.160 reviews. Op Ervaringen.nl krijgt bunq een 5,3/10, terwijl de bank in Google 3/5 sterren krijgt (op basis van ruim 1350 reviews).

Tussen deze reviews vinden we ook klachten van klanten. Deze gaan voornamelijk over verloren betalingen, geblokkeerde accounts en de slecht bereikbare klantenservice. Enkele klanten ondervinden een aantal problemen bij het overstappen naar bunq. Zover we kunnen zien reageert bunq op alle klachten en bieden ze een oplossing.

Het grootste gedeelte van de reviews zijn echter ontzettend positief. Klanten laten weten een positieve ervaring met bunq te hebben en zijn te spreken over de snelheid en het gemak waarmee ze een rekening kunnen openen. De gebruiksvriendelijkheid, rente op de spaarrekening, veiligheid en het aantal functies van de applicatie zijn veelgehoorde pluspunten.

Hoe open je een rekening bij bunq?

Voor het openen van een rekening heb je alleen een smartphone, adres en ID-kaart nodig. In de app store kun je de bunq-app downloaden, waarna je binnen vijf minuten een rekening opent.

 1. Download de bunq-app in de Google Play Store* of Apple App Store*
 2. Vul je persoonlijke gegevens en telefoonnummer in
 3. Upload een foto van je ID-kaart
 4. Verifieer je account met de ontvangen inlogcode

Na het uitvoeren van deze stappen kun je meteen aan de slag met het sparen, versturen en ontvangen van geld.

Conclusie bunq review

Bunq is een Nederlandse bank die online bankieren een stuk gemakkelijker maakt. Iedereen kan binnen vijf minuten een rekening openen en hun geldzaken online beheren. De bank is innovatief en loopt vaak voorop met de nieuwe functies. Zowel particulieren als ondernemers kunnen een rekening bij bunq openen en hebben de keuze uit verschillende producten. Echter zijn ze wel vrij duur en is de slecht bereikbare klantenservice best een stevig minpunt als je het mij vraagt. Aan de andere kant bieden ze dan weer wel een goede rente op je spaarrekening en zijn de groene initiatieven van de bank ook best wat waard als je het mij vraagt.

Wil je starten bij bunq? Klik hier* om binnen vijf minuten een rekening te openen.

Deze bunq review heeft je hopelijk geholpen om beter te begrijpen wat bunq voor jou kan betekenen. Heb jij een ervaring met bunq die je graag wilt delen? Laat het dan vooral weten in de comments.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 27 reacties

 1. Duke

  Ik kreeg vandaag een SMS van een duits nummer waarin ik de melding kreeg “Beste Bunqer, u heeft een belangrijke beveiligings update gemist u kunt deze activeren via http://eu-validatie.com
  Grammaticaal is de zin al niet correct, maar erger: hoe komt men aan mijn nummer en hoe weet men dat ik Bunqer zou zijn? Heb de melding bij Bunq gedaan, nog geen idee hoe snel men daar schakelt…

  1. Lisa

   klinkt als een phishing bericht. Goed dat je hier alert op bent!

 2. Hans

  Is het mogelijk om twee verschillende bunq bankrekeningen (verschillende personen) op zelfde iPad te plaatsen verwerken? Of conflicteert dit, cq niet mogelijk.

  1. Lisa

   Hoi Hans, wij hebben hier ook geen ervaring mee dus we kunnen deze vraag helaas niet voor je beantwoorden. Kan me voorstellen dat het een conflict oplevert, maar kan het niet met zekerheid zeggen.

 3. Tom

  Zoals bij zovelen heeft Bunq mijn abonnement ongevraagd en zonder te informeren verandert van gratis naar 18 euro

  Praten met Bunq is je tijd verspillen, ze vertellen je van alles, hadden zelfs gezegd dat ik een mail had gekregen over het nieuwe abonnement, wat niet waar bleek.

  Alleen na contact met kifid.nl kreeg ik mijn geld terug

 4. Victor

  Waardeloze klantenservice, problemen worden niet opgelost. Meer dan 6x per app en mail een klacht gestuurd, je krijgt iedere keer hetzelfde automatisch gegenereerde antwoord. Je kunt ze niet bellen en als je vraagt om gebeld te worden reageren ze niet. Nou staan de meeste banken niet bekend om hun klantvriendelijkheid, maar Bunq spant de kroon.
  Bezint voor je begint!

 5. Joyce

  Vorige week 6K overgemaakt van mijn BUNQ spaarrekening naar mijn raborekening.
  Geld is nergens te bekennen en BUNQ niet te bereiken.
  Ik hoor veel meer van deze verhalen, dus ik zou deze bank niet gaan lopen promoten als ik jullie was.

  1. Lisa

   Hoi Joyce, wat vervelend om te horen! Hopelijk komt het door een vertraging ivm de feestdagen en is je geld niet echt ‘kwijt’. Het kan inderdaad geen kwaad om nog eens wat onderzoek te doen en wellicht het artikel te updaten.

 6. Robert

  Leugenaars en bedriegers. Ik heb 4000e van de bunq rekening naar mijn rekening in het buitenland gestuurd en zij hebben mijn rekening direct gesloten op grond van de dubieuze transactie en mijn geld voorlopig voor 4 maanden geblokkeerd, zeggen ze, ik zie ze waarschijnlijk niet snel meer Toen ik mijn account bij hen registreerde, heb ik ze ook de loonstrook gestuurd waarop staat dat ik het geld eerlijk verdien. Grote, grote schande!

  1. Lisa

   Oei, dat lijkt me inderdaad niet helemaal de bedoeling!

 7. Hannink

  Helaas zie ik mijn reactie niet meer terug?
  Deze was niet erg positief en is dat de reden?
  Zou fijn zijn als er contact opgenomen wordt om het euvel te verhelpen.

  1. Robin

   ik ben op vakantie – daarom is je reactie nu pas gepubliceerd ;). Hopelijk zijn je problemen met bunq inmiddels verholpen!

 8. Hannink

  Jazeker!
  Het moet toch eenvoudig zijn om in te loggen?

 9. Adriaan van der Werff

  Slechte bank voor een gezamenlijke (en/of) rekening. Ze laten wel het totale spaarbedrag zien, maar niet de totale rente.
  Bij elke Nederlandse bank krijg je bij een en/of rekening je spaarbedrag te zien en de totale rente.
  Zij zeggen dat de rente verdeeld wordt over de twee rekeningen. Je ziet dan maar de helft van de rente. Als je later het geld eraf haalt is de andere helft verdwenen.
  Een medewerker spreken hierover is onmogelijk. Je kan chatten. Zij komen met een wirwar aan antwoorden. Beloven van alles, maar de rente die je misloopt krijg je er niet mee terug.

 10. jan

  Als je niet belazerd wil worden dan moet je zeker niet bij de Bunq bank gaan bankieren. Veel waardevoller zijn de slechte recenties. Die vertellen tenminste een eerlijk verhaal over BUNQ bank. Voordat je het weet wordt pardoes je account gesloten en ben je geld kwijt en moet je maar zien dat je het ooit terugkrijgt! Daar zijn tig voorbeelden van te vinden op het internet.

  1. Lisa

   Hoi Jan, dat zou inderdaad heel vervelend zijn. Is dit gebaseerd op jouw eigen (negatieve) ervaring met bankieren bij bunq?

  2. Hannink

   Verschrikkelijke app. Je komt er niet in en dat is wel heel vervelend als je je geld nu”direct” nodig hebt! Honderd keer hetzelfde invullen en continue terug komen bij de start voor het inloggen.
   Op mails wordt niet gereageerd.
   Ze kunnen er beter bij zeggen zoek het zelf maar uit want daar komt het op neer.

   1. Robin

    Dat is zeker vervelend! Kun je er inmiddels wel weer bij?

 11. KB

  Hi! Bedankt voor je blog 🙂 Hier heb ik zeker wat aan gehad! Ik geloof alleen dat er een foutje staat in het kostenplaatje. Daar staat dat een ‘Easy Bank’ eenmalig 2,99 kost maar dit is ook per maand.
  Zal wel heel leuk zijn als het toch eenmalig is.
  Ik stap in ieder geval over naar bunq!

  1. Lisa

   Hi! Fijn dat je er wat aan hebt gehad, en leuk dat je gaat overstappen naar bunq! Ik heb het kostenplaatje inmiddels aangepast, dankjewel voor het doorgeven 🙂

 12. Peter

  Easy bank kost niet 2,99 eenmalig! Dit zijn maandelijkse kosten. Nogal duur, want je krijgt er niet veel voor terug.
  Easy savings betaalt geen rente over tegoeden boven 100k. De wekelijkse rente bijschrijving is wel een leuke gimmick.

  1. Lisa

   Hi! Dankjewel voor het doorgeven, ik heb het inmiddels aangepast in het artikel.

 13. Morpheus

  De rente is sinds 15 juli 2,46% geworden, dit moet even aangepast worden.

  1. Lisa

   Ik heb het zojuist aangepast. Dank voor het doorgeven!

  2. Jelle

   Dus…onder de 100k is er wel wekelijkse rente? het wordt mij niet duidelijk.of een spaarrekening opemen kostenloos is. en moet je niet maandelijks wat betalen daarvoor?

 14. MrPFP

  Slecht verhaal dit. Lijkt wel dat herschreven is van een oude post om wat te verdienen aan affiliate-links misschien.
  De genoemde rente op Easy Savings, 1,56%, klopt bijvoorbeeld niet. die is al enkele maanden 2,01%.
  Verder weinig specifieke uitleg van de kenmerken.

  1. Lisa

   Bedankt voor je feedback en wat jammer dat je niks aan deze blog gehad hebt. Voor wat betreft de spaarrente heb ik het even nagekeken, en stond op de website in de bunq spaarcalculator nog een oud rentepercentage dat we per ongeluk hebben gebruikt. Ik heb dit aangepast in de blog, fijn dat je ons hierop hebt gewezen.

Geef een reactie