Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Hoeveel pensioen krijg ik? Ontdek het in 2 minuten

Hoeveel pensioen krijg ik? Ontdek het in 2 minuten

Aftellen tot mijn pensioen

Het enige juist antwoord op de vraag “Hoeveel pensioen krijg ik?” is dat dit verschilt per persoon. Gelukkig kun je het antwoord in minder dan twee minuten vinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Vandaar dat ik hier laat zien hoe ik dit in 5 simpele stappen heb gedaan.

Zodra ik weet hoeveel pensioen ik krijg hoef ik dit bedrag alleen maar te vergelijken met hoeveel pensioen ik verwacht nodig te hebben en het verschil bij elkaar te sparen. 

Wanneer je bedenkt dat het je slechts 2 minuten kost om hierachter te komen is dit eigenlijk ontzettend zonde. Want het is fijn om te weten dat je later niet op een houtje hoeft te bijten, toch? Bovendien ben je er nu op tijd bij om hier wat aan te doen, dus pak die verantwoordelijkheid. 

Ik ben er in ieder geval op tijd bij.

Meer weten? Ik heb een handig gratis e-book genaamd: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel. Daarnaast bied ik van 1 december t/m 31 december 2020 een cursus pensioenbeleggen aan. De cursus kan je hier aanschaffen. T/m 1 december voor de early bird prijs van €47 voor slechts €27.

Hoe wordt pensioen opgebouwd?

Voordat we van start gaan is het handig om te weten hoe pensioen wordt opgebouwd in Nederland. Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie delen:

  1. De AOW
  2. Het werkgeversdeel
  3. Eigen aanvulling

Wanneer je in loondienst bent kun je pensioen opbouwen via je werkgever. Wanneer je geen pensioen opbouwt of zzp’er bent ben je aangewezen op je eigen aanvulling.

De Algemene ouderdomswet (AOW)

De netto AOW-uitkering voor alleenstaanden ligt per 1 juli 2019 op €1.158 netto (€1.228 bruto) per maand en voor een stel op €1.433 per maand. Dit is ervan uitgaande dat je heffingskorting krijgt over de AOW uitkering. Bruto krijgt een alleenstaande €1.228 en een stel €1.580 aan AOW-uitkering per maand. 

Iedereen die in Nederland heeft gewerkt en verzekerd was bouwt ieder jaar 2% AOW op. Dus, na 50 jaar heb je 100% AOW opgebouwd. Kortom, heb je gewoon altijd in Nederland gewerkt dan kun je ervan uitgaan dat je voldoende AOW opbouwt. Meer informatie vind je op de site van de sociale verzekeringsbank. 

Hoe zit het met de heffingskorting op je pensioen?

Je mag heffingskorting aan hebben staan over één inkomen. In het algemeen geldt dat het slimste is om de heffingskorting aan te zetten over je hoogste inkomen.  Kortom, je betaalt dan belasting over je aanvullende pensioen.

AOW Alleenstaanden per 1 juli 2019

Tabel AOW alleenstaanden per 1 juli 2019 svb.nl

AOW voor getrouwd stel of samenwonend  per 1 juli 2019

AOW voor getrouwd stel of samenwonend per 1 juli 2019 svb.nl
Bron: svb.nl

Het werkgeversdeel voor je pensioen

Ben je in loondienst? Dan kan het goed zijn dat je pensioen opbouwt via je werkgever. Hoeveel dit exact is verschilt per werkgever. Zoals gezegd is het makkelijk om uit te vinden hoeveel pensioen je krijgt via het werkgeversdeel.

Tegelijkertijd is er kans dat je geen pensioen opbouwt via je werkgever, zelfs wanneer je in loondienst bent. Naar schatting één miljoen Nederlanders in loondienst bouwen geen pensioen op via hun werkgever. In het bijzonder zijn dit de jongere medewerkers.  Hieruit volgt dat al deze mensen zijn aangewezen op hun eigen aanvulling.

Eigen aanvulling pensioen

De eigen aanvulling kun je op verschillende manieren regelen. Je hebt spaargeld of je hebt slim belegd. Bijvoorbeeld doordat je doet aan indexbeleggen of pensioenbeleggen

Oja, een andere optie die hebt is doorwerken. En waag het niet om nu als Emily Blunt uit The devil wears prada te zeggen “ja, maar ik vind mijn werk leuk”. 

Prima als jij later besluit om door te werken, maar laat het zijn uit plezier en niet uit financiële noodzaak. Zodra je 68 bent is het namelijk tijd om te gaan klaverjassen en bridgen onder het genot van een Jenever of 2.

Gepensioneerden spelen een potje kaarten

Hmm, lekker Jenever 

Binnen 2 minuten in 5 stappen en antwoord op de vraag: hoeveel pensioen krijg ik? 

Ter illustratie ga ik je laten zien hoe je erachter kan komen hoeveel pensioen jij later krijgt. Dit gaat om de AOW-uitkering en het werkgeversdeel wat jij tot nu toe hebt opgebouwd. Heb je naast deze potjes zelf potjes aangelegd door te sparen, dan moet je die hier bij optellen.

Geen grappen, dit is super makkelijk om op te zoeken. Je hebt alleen je DigiD nodig.

Vergeet niet dat dit een inschatting is van het bedrag dat jij krijgt als je met pensioen gaat.

Stap 1: Log in op mijnpensioenoverzicht.nl

Log in via mijnpensioenoverzicht.nl. Je ziet nu een overzicht van de pensioenuitvoerders waar je via je werkgever(s) pensioen hebt opgebouwd.

Stap 2: Vul in of je alleenstaand bent of een partner hebt

Het netto inkomen laat je gewoon leeg.

Screenshot mijn pensioenoverzicht levenssituatie

Stap 3: Klik op “bekijk mijn pensioenoverzicht”

Hier valt niks te zien.

Stap 4: Klik vervolgens op “naar mijn pensioen straks”

Screenshot mijnpensioenoverzicht mijn pensioen nu

Stap 5: Zorg dat je de juiste bedragen ziet

mijnpensioenoverzicht netto of bruto bedragen

Je ziet nu welk pensioen je krijgt als je met pensioen gaat. Verder kies je hier voor netto en bruto bedragen. Let op: de getallen zijn wel onder de voorwaarden dat je situatie niet veranderd.

Hieronder zie je dat ik vanaf 67 jaar 1.285 euro netto per maand krijg en vanaf 68 jaar 2.418 euro netto per maand. Aangenomen dat ik nog 47 jaar in Nederland ga werken en dat dit altijd voor een baas is waar ik pensioen opbouw (50 jaar lang werken = ieder jaar 2% AOW). Dit is sowieso niet het geval, dus in praktijk krijg ik minder dan hier staat.

Hoeveel pensioen krijg ik netto per maand

Hetzelfde kun je doen voor de bruto bedragen per maand. Naar schatting krijg ik vanaf mijn 67ste 16.357 euro bruto per jaar en vanaf mijn 68ste 35.019 bruto per jaar. 

Hoeveel pensioen krijg ik bruto per jaar

Kortom, je kunt op mijnpensioenoverzicht precies zien hoeveel pensioen je zowel bruto per jaar als netto per maand naar verwachting krijgt. Hierbij heb jij dus het antwoord op de vraag “hoeveel pensioen krijg ik netto?” en nu kunt tevens antwoord geven op de vraag “hoeveel pensioen krijg ik netto per maand”. 

Hoeveel pensioen krijg ik netto per maand op basis van mijn bruto jaarinkomen

Helaas zijn er in Nederland zoveel belasting regeltjes dat het niet altijd makkelijk is om een goed antwoord te geven op deze vraag. Bijvoorbeeld door dingen als zorg- en huurtoeslag, vermogensbelasting en de ouderenkorting. 

Ik heb geen idee hoe dit de komende 30 à 40 jaar allemaal gaat veranderen. Echter, de tabel hieronder geeft een prima overzicht van hoeveel pensioen je netto per maand kunt verwachten.

De bedragen in de eerste kolom (+5000) zijn hoeveel extra je pensioen naast je AOW hebt opgebouwd. 

hoeveel pensioen krijg ik in tabelvorm en afhankelijk van hoogte aanvullende pensioen

Berekeningen door pensioenpower.nl 

Let op: bij mijnpensioenoverzicht staat een totaal van 35.019 euro bruto per jaar vanaf mijn 68ste. Dit is inclusief AOW en het werkgeversdeel. Stel dat ik ook 2.000 euro van mijn vermogen per jaar gebruik dan tel ik dit hierbij op en kom ik dus op 37.019 euro bruto pensioen per jaar.

Wanneer ik dit in de tabel opzoek kom ik op een bedrag van rond de 2.500 euro netto. Dit komt redelijk in de buurt van de 2.418 euro netto die staat vermeldt in mijnpensioenoverzicht. 

Enerzijds zijn beide bedragen schattingen en gaan deze geheid veranderen. Anderzijds geeft dit een goed beeld van waar je aan moet denken.

Wanneer je nu denkt van “woo, die gast heeft het goed voor elkaar want hij zit aan de bovenkant van de tabel” dan heb je het deels mis. Ten eerste, omdat ik weet dat deze schatting te rooskleurig is in mijn geval. Ten tweede, omdat je rekening moet houden met je uitgaven tijdens je pensioen. 

Daarom gaan we in volgende artikelen aan de slag met de volgende vragen: “hoeveel pensioen heb ik nodig?” en “hoeveel moet ik hiervoor sparen?”

Het merendeel van de mensen heeft nooit ingelogd op mijnpensioenoverzicht

Persoonlijk vind ik dat je goed bezig bent als je je verdiept in dit onderwerp. 

Je mag jezelf al helemaal een schouderklopje geven als je daadwerkelijk eens kijkt hoe je pensioen ervoor staat. 

Staat het er slecht voor? Dan hoop ik dat dit een trigger is die je tot actie aanzet.

In de tabel hieronder zie je dat gemiddeld 64% van de mensen nooit op mijnpensioenoverzicht heeft gekeken. Bovendien ligt dit percentage in mijn leeftijdsgroep van 25 t/m 34 jaar zelfs dichter bij de 70%. Concluderend, er is een indicatie dat een groot deel van de mensen geen idee heeft van de hoogte van hun pensioen.

Aantal personen dat heeft ingelogd op mijnpensioenoverzicht

Bron: doelgroepanalyse mijnpensioenoverzicht.nl (CBS, 2015)

Het antwoord op de vraag “hoeveel pensioen krijg ik?” is: dit verschilt per persoon en kan je zien op mijnpensioenoverzicht

Kortom, het is vrij simpel om erachter te komen hoe het ervoor staat met jouw pensioen. Je logt in op mijnpensioenoverzicht.nl en ziet direct een overzicht. Binnen twee minuten weet je dus hoe jouw pensioen ervoor staat.

Heb je extra potjes opgebouwd? Dan ga ik ervan uit dat je zelf bewust bezig bent geweest met je pensioen en dus weet hoe hoog deze potjes zijn.

Komt er bij jou uit dat je een laag pensioen hebt? Kijk dan eens op mijn pensioenbeleggen pagina. Hier laat ik zien hoe ik zelf mijn pensioen aanvul en waarom.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
E-book beleggen De Spaarpodcast

Geef een reactie