Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

BND Wereld Indexfonds-C Hedged

BND wereld indexfonds-C hedged

Ik heb zelf jaren in het BND Wereld Indexfonds-C Hedged(voorheen BND Wereld Indexfonds Hedged) belegd. Dit was een standaard fonds van Brand New Day. Dit fonds werkt zeer gemakkelijk voor beginners. Kortom, dit is het ideale indexfonds om mee te beginnen, zonder dat je lastige keuzes hoeft te maken.

Na een aantal jaar wilde ik en andere lezers meer weten over dit fonds. Hoe werkt dit fonds nu echt? Waar beleg ik precies in? Hoe zijn de kosten opgebouwd? Alhoewel het geen vereiste is om dergelijke dingen te weten als je net begint, kan het goed zijn om hier meer van te weten. Daarom is tijd voor een deep-dive.

In dit artikel wordt geen vergelijking gemaakt met andere fondsen, dat lees je in deze aparte blog.

Mocht je nog geen gratis account* hebben aangemaakt of helemaal niet bekend zijn met indexbeleggen, dan raad ik aan om eerst het artikel over indexbeleggen voor beginners te lezen.

Wat is het BND Wereld Indexfonds-C Hedged?

Het BND Wereld Indexfonds-C Hedged is het standaard aandelen indexfonds waar Brand New Day haar vermogen in belegt. Door dit fonds aan te kopen beleg je wereldwijd in ongeveer 2.200 verschillende aandelen van de grootste bedrijven ter wereld. 

Wanneer je een account aanmaakt en een risicoverdeling kiest tussen aandelen en obligaties gaat de verhouding aandelen die jij kiest dus direct naar dit specifieke fonds. 

voorbeeld van fondsverdeling BND
Voorbeeld van fondsverdeling

Het onderliggende indexfonds

Voor je resultaten ben je afhankelijk van de prestaties van het onderliggende indexfonds. Jij betaalt Brand New Day als het ware voor het aan- en verkopen van je fondsen en de overige dingen die komen kijken bij het managen van je portfolio. 

Het onderliggende fonds is het: 

Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund (eurohedged) (ISIN: IE00BVVQ9K69)

Vanguard is de een na grootste vermogensbeheer ter wereld en beheert meer dan 5.100 miljard. Kortom, je hoeft niet bang te zijn dat Vanguard in de problemen komt.

Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund

Dit fonds hanteert een passieve strategie, waarbij het de index (het gemiddelde) van bedrijven genoteerd aan beurzen in Europa / Noord Amerika en Azië / Pacific probeert te volgen qua gemiddelde rendement. Er is dus sprake van ‘wereldwijde’ spreiding, vandaar de naam ‘Wereld Index’ bij Brand New Day. Zoals je hieronder kunt zien is de deze naam slechts gedeeltelijk terecht.

Verdeling aandelen over landen en sectoren factsheet BND

Om je een idee te geven. De 10 grootste bedrijven uit dit fonds bestaan onder andere uit Microsoft, Apple, Amazon en Google en beslaan tezamen 12,7% van het fonds. De overige 87,3% bestaat dus uit de rest van de ongeveer 2.200 bedrijven.

Je handelt dus tevens in andere valuta. Hierdoor ontstaat er een valutarisico. Het risico dat bijvoorbeeld de US dollar minder waard ten opzichte van euro is afgedekt. Dit noemt men Hedgen. Hier komt ‘Hedged’ uit de naam dus vandaan. Later meer over het wel of niet hedgen. 

Wil je dieper induiken op dit specifieke Vanguard fonds dan kun je het fonds opzoeken aan de hand van de ISIN code op de website van Morningstar. Een andere optie is om de factsheet van Brand New Day te lezen.

Koers Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund morningstar

In het annual report van het fonds vind je tevens in welke 2.200 bedrijven er precies belegd wordt. Ik zal ze niet allemaal geven, maar leuk om te weten is dat je in vrijwel alle grote Nederlandse bedrijven zit. Echter, wereldwijd gezien stelt dat niet zoveel voor (1,15%).

Kortom, je weet nu wat het achterliggende fonds is, daarom ga ik vanaf nu dieper in op het Wereld indexfonds Hedged.

Het rendement

Deze informatie kan je ook in de eerder genoemde factsheets terugvinden.

De kosten

Alle details over de kosten vind je hier 

Dit zijn de laagste kosten bij Brand New Day die er zijn. Tevens behoort dit fonds tot één van de passieve beleggingsfondsen met de laagste jaarlijkse kosten in de markt. 

Daarnaast betaal je 0,5% transactiekosten over je aankoop. Zoals ik in deze post uitleg zijn die kosten echter verwaarloosbaar. 

Er zijn geen uitstapkosten of verkoopkosten. Tot slot, kun je te allen tijde kosteloos switchen tussen de andere fondsen die beschikbaar zijn. Klik hier voor het precieze overzicht.

Dividend en fiscale structuur ​

Dankzij de fiscale structuur van het BND indexfonds en de beleggingen kan dividend worden verrekend.

Hierover staat het volgende in de Essentiële Beleggers Informatie:

Aan participanten uit te keren dividenden worden na aftrek van af te dragen dividendbelasting herbelegd binnen het fonds. 

Hierdoor is er geen sprake van een dividendlek. Dit levert op jaarbasis ongeveer 0,5% extra rendement op ten opzichte van fondsen die de ingehouden belasting niet terugvragen.

Meer informatie over dividendlekkage en de werking bij Brand New Day vind je hier (verschillend per type rekening en fonds).

Fiscale Structuur

Het BND Wereld Indexfonds Hedged C is een subfonds van het BND Paraplufonds I. Dit heeft te maken met de structuur van de fondsen. In de 66 pagina’s tellende prospectus vind je meer informatie. 

Geloof mij, je wordt er niet vrolijk van om dit door te lezen, maar je kan er wel wat van leren. Bijvoorbeeld hoe Brand New Day ervoor zorgt dat je beleggingen juridisch gezien veilig staan. Oftewel, dat wanneer Brand New Day omvalt (kleine kans) jouw participatie in het Vanguard fonds behouden blijft. 

Duurzaamheid

Het BND Wereld Indexfonds Hedged verdient zeker niet de titel duurzaam. Je kunt ervoor kiezen om het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C te kopen. Dit is vrijwel het identieke fonds. Het verschil is dat het duurzame fonds bedrijven uitsluit die zich niet aan de UN Global Impact richtlijnen houden. Hierdoor blijven er van de 2200 bedrijven nog zo’n 1800 bedrijven over.

Risicoprofiel

De risicometer is een standaard meting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die particuliere beleggers kan helpen om de risico’s tussen verschillende beleggingsproducten bij verschillende partijen te vergelijken. 

De risicometer geeft een score voor de mate waarin de waarde van beleggingen schommelt (volatiliteit). 

Ter vergelijking, het BND Euro Obligatie Indexfonds heeft een score van 3, terwijl het BND Wereld Indexfonds Hedged-C een score van 5 heeft. Alle andere aandelen indexfondsen bij Brand New Day hebben een score van 5. 

Risicometer AFM

Conclusie BND Wereld Indexfonds-C Hedged

In deze analyse heb je gezien wat het BND Wereld Indexfonds-C Hedged precies is en wat er achter de schermen allemaal gaande is. Je weet meer over de onderliggende bedrijven, de kosten, het rendement en waar je zelf eventueel meer informatie kan vinden. 

Hopelijk heb je hier iets aan bij het bepalen of je hier wel of niet in wil beleggen. 

Ben jij nog niet begonnen met indexbeleggen? Dan kun je via de groene knop hieronder een gratis beleggingsrekening aanmaken bij Brand New Day. 

Meer informatie Wereld Indexfonds-C hedged

De meeste informatie heb ik uit de volgende documenten. Lees ze gerust zelf eens na. Dergelijke documenten kun je ook gebruiken wanneer je andere fondsen beoordeelt.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie