Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Crowdfunding: wie zich brandt, moet op de blaren zitten

Crowdfunding: wie zich brandt, moet op de blaren zitten

pas op met crowdfunding

Het is tijd voor reflectie en verandering. Het afgelopen half jaar is er een heleboel voorgevallen op het gebied van P2B en P2P crowdfunding, waaronder enkele oplichtingspraktijken en de corona crisis. Ik heb mij hieraan gebrand en nu moet ik op de blaren zitten. In deze post lees je hoeveel verlies ik heb gemaakt, met hoeveel verlies ik nog rekening mee houd en waarom niet alles ellende was. 

Ik ben naïef geweest, sorry

Ik ben mijn blog begonnen om mensen te helpen financiële keuzes toegankelijker te maken. Door de keuzes die ik heb gemaakt, heb ik mij hier niet aan gehouden.

Mede daardoor kan het zijn dat jij hier ook in bent meegesleept. Hier heb ik oprecht spijt van. 

Ik heb altijd zo objectief mogelijk proberen te schrijven over dergelijke platformen en zelfs hier en daar een online strijd gevoerd met andere bloggers die de werkelijkheid veel mooier deden voorkomen. Echter, daar koop jij helemaal niks voor.

Dat ik mij ethisch heb gedragen betekent niet dat ik geen fouten heb gemaakt. Ondanks dat ik uren, dagen, weken aan onderzoek heb gedaan en objectieve reviews heb proberen te schrijven, ben ik maarliefst 3x in de val getrapt. Drie keer is scheepsrecht.

Daarom beloof ik ook dat ik meer in actie zal komen om ellende te besparen waar het nog kan. Aan het einde van dit artikel, zal ik dieper ingaan op wat ik anders ga doen. 

Voor nu hoop ik dat je mijn excuses aanvaard. 

Hoe heeft het zover kunnen komen dat ik verlies ben gaan maken?

Dat zal ik hieronder toelichten.

“Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat er zoveel mensen zouden zijn met slechte intenties”

2,5 jaar langs was er niks aan de hand

Juni 2017 ben ik begonnen met investeren in P2P leningen op Mintos. Hier heb ik de afgelopen jaren flinke winst op gemaakt.

Momenteel moet dit platform flink besparen (45 van de 180 man ontslagen). Dit geldt overigens ook voor andere snelgroeiende bedrijven waar de groei opeens stilvalt. Desondanks gaat het bedrijf professioneel met de crisis om.

Een jaar geleden begon ik met het toevoegen van andere platformen. Mintos ging lekker en kleinere opkomende bedrijven leken het goed te doen. Diversifiëren over platformen leek een goed idee. 

Totdat ik erachter kwam dat oplichters hier ook een slaatje uit wisten te slaan. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat er zoveel mensen zouden zijn met slechte intenties toen ik de keuze maakte op dergelijke platformen te beleggen.

De ellende begint

December 2019 begint de ellende. Kuetzal blijkt een shitshow te zijn gerund door marionetten van doorgewinterde oplichters. Ik verlies hier €1.000 aan inleg.

In januari volgt Envestio. Ook hier blijkt dat men professioneel te werk is gegaan om de boel op te lichten. Ik verlies nog eens €511,58.

In crowdfunding land is overigens al duidelijk dat ook platformen waar ik niet op actief ben het loodje gaan leggen, waaronder Monethera en Wisefund (officieel bestaan deze platformen nog steeds).

Het kwartje valt

Ik besef mij dat het deel crowdfunding in mijn portfolio te groot is. Absoluut gezien gaat het niet om bedragen waardoor ik niet meer rond kan komen, maar procentueel gezien wil ik eind 2020 terug van 55% naar 25% van mijn portfolio. 

Ik besluit om geen nieuwe investeringen te maken Robocash, Peerberry en Grupeer Crowdestor en Bulkestate en bedragen hier (gedeeltelijk) af te bouwen.

Tot dit moment heb ik geen verlies gemaakt, omdat ik alleen op Mintos al meer dan 2.000 euro winst heb gemaakt de afgelopen jaren. Ik wist dat ik ergens verliezen zou maken, dus er is nog geen man over boord. Eigenlijk ben ik er nog best relaxt onder.

De Corona crisis slaat toe

Dan slaat de crisis toe. Hierdoor komen bedrijven wereldwijd in de problemen. Investeerders willen hun geld sneller terug en bedrijven die geleend hebben komen in de problemen. Met slechte intenties of niet. Maar eigenlijk maakt dat niet uit. Verlies is verlies. Risico nemen is risico nemen.

Eind maart 2020 volgt al vrij snel slecht nieuws over Grupeer. De medewerkers zijn ontslagen en de eigenaren komen een bullshit verhaal over corona. Ik maak €2.166,08 verlies. Op basis van de medewerkers die ik heb gesproken en de dingen die ik heb gelezen denk ik dat ook hier sprake was van vooropgezette plannen om de boel te flessen. 

De vraag blijft over welke bedrijven zullen volgen.

Ik snap dat ook gewone bedrijven die op de groei geld uitgeven in de problemen komen en failliet gaan, dus als de intenties oprecht waren komt er misschien nog wat geld terug. De tijd zal het leren. 

Waarschijnlijk is dit valse hoop.

Hoeveel verlies heb ik nu al gemaakt?

Tel de bedragen die ik nu al heb verloren bij elkaar op en je komt op: €3.677,66.

Dan resteert de vraag: hoeveel winst heb je tot nu toe gemaakt? Aangezien een groot deel van het geld nog vaststaat kan ik dit niet definitief zeggen. 

Mijn beste schatting is dat ik ongeveer 2.500 winst heb gemaakt, waarvan 2.124,71 aan uitkeringen op Mintos. 

De balans moet ik later dus nog opmaken, maar voor nu kun je ervan uitgaan dat ik minstens 1.000 euro verlies heb gemaakt, veel risico heb genomen en hier ontzettend veel tijd in heb geïnvesteerd. 

Was dit het waard? Ja en nee. 

Voor mijn eigen leerervaring en portfolio heb ik hier geen spijt van. Natuurlijk is 1.000 euro veel geld, maar ik heb hier niet slecht van geslapen. Alhoewel, ik er nu natuurlijk wel vanuit ga dat het grootste deel van het geld wat nog uitstaat dan wel netjes terugkomt. Uiteraard zal dit gevoel verslechteren als het verlies echt significant hoog wordt.

Volgt er nog meer verlies?

Persoonlijk vertrouw ik nog wel op Mintos en Crowdrealestate. Zoals eerder gezegd is Mintos in mijn ogen een professionele organisatie. Crowdrealestate staat in principe los van al deze ellende, want het is een Nederlands platform dat wel is gereguleerd. Anders verwoord: ik heb persoonlijk geen enkele twijfel over de intenties van deze platformen.

Maar goed, geloof vooral iemand die zijn verlies aan het opbiechten is niet op zijn woord. 100% zekerheid kan ik sowieso niet bieden.

Nu kijk ik dus naar de andere platformen. Wie weet gooi ik deze onterecht op één hoop, maar dit zijn in ieder geval de keuzes die ik persoonlijk maak.

De volgende bedragen heb ik nog uitstaan op andere platformen. Ongeacht of deze platformen goede of slechte intenties hebben en ongeacht of ze de crisis gaan overleven: ik stop ermee. 

  • Crowdestor: €1.530,20 (1.500 gestort)-> Heeft alle betalingen voor 3 maanden gepauzeerd.
  • Bulkestate: €400 (500 gestort)-> geen nieuws
  • Robocash: €648,53 (1.500 gestort) -> betaalt momenteel nog super snel terug en er lijkt nog niets aan de hand. Afbouwen gaat nog ongeveer een jaar duren.
  • Peerberry: €540,61 (1.000 gestort) -> betaalt momenteel nog super snel terug en er lijkt nog niets aan de hand. Afbouwen gaat nog ongeveer een jaar duren.

Ik noem dit totaal van €3119,34 vanaf nu onzeker geld, totdat ik dit allemaal terug heb gekregen.

Welke aanpassingen maak ik?

  • Zoals hierboven genoemd stop ik met nieuwe investeringen op de bovenstaande vier platformen. De reviews zijn up-to-date en hier staan uiteraard geen affiliate links in.
  • Ik maak geen nieuwe investeringen op de platformen die ik wel aanhoud, totdat dit allemaal weer een beetje gesetteld is.
  • Ik zal mijn online aanwezigheid blijven behouden ter bescherming van het grote publiek. Ik denk dat ik hiermee heel veel mensen (ongemerkt) kan helpen.

De ‘expert’ die zijn neus heeft gestoten als voorbeeld voor anderen

Ik ben de drugsgebruiker die is afgekickt en nu voor de klas staat om te zeggen hoe gevaarlijk drugs eigenlijk wel niet is. Drugs was lekker, maar uiteindelijk brengt het meer ellende dan je lief is. 

Noem mij hypocriet, maar ik zal doorgaan met blijven informeren over de gevaren van dergelijke platformen. Ik heb er nooit van gehouden om mensen persoonlijk aan de schandpaal te nagelen, maar ik zal een manier vinden om de duimschroeven aan te draaien van mensen die willen blijven verdienen over de rug van anderen. Desnoods moet ik dit duidelijk maken in de krant. 

Conclusie

De les is dat de meeste van de P2P en P2B platformen in het buitenland meer rotzooi met zich meebrengen dan ze op gaan brengen.

Envestio, Kuetzal en Grupeer alleen al zorgen voor 150 miljoen aan schade. Lang niet alle platformen zijn slecht, maar het is overduidelijk dat de risico’s van dergelijke investeringen duidelijk gemaakt moeten worden en dat er mensen moeten opstaan om dergelijke praktijken de kop in te drukken.

Dit is de morele plicht van bedrijven en bloggers. Waaronder ik.

Heb je nog vragen, contact mij gerust.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een antwoord