Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Fiscale oudedagsreserve: wat houdt het in?

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Ben jij ondernemer en wil je meer weten over de FOR? Dan ben je hier aan het goede adres. Aangezien je als ondernemer niet automatisch pensioen opbouwt, is het van groot belang dat je zelf je pensioen gaat regelen. Eén van de opties die je hebt is de fiscale oudedagsreserve (FOR).

Om jou een idee te geven of de fiscale oudedagsreserve een goede optie voor jou is, zal ik in deze blog vertellen wat de FOR inhoudt, wanneer je hiervoor in aanmerking komt, hoe het werkt en wat je er vervolgens mee kan.

Let op: vanaf 2023 wordt de FOR uitgefaseerd.

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

Omdat de overheid het belangrijk vindt dat we de mogelijkheid hebben om een degelijk pensioen op te bouwen, geven ze ondernemers de kans pensioen op te bouwen via de fiscale oudedagsreserve. Met de FOR regeling kan je als ondernemer een deel van je winst fiscaal voordelig opzij zetten voor je pensioen. Het deel van de winst wat je opzij zet, wordt de fiscale oudedagsreserve genoemd. Deze reservering komt als voorziening op je balans te staan. Hoe dit exact werkt leg ik verderop uit.

Wanneer kom je in aanmerking voor de fiscale oudedagsreserve?

Om in aanmerking te komen voor de FOR regeling zijn er een paar voorwaarden, namelijk:

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Eigenaren van een BV kunnen dus geen gebruik maken van deze regeling, in dat geval betaal je vennootschapsbelasting.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je minimaal 1225 uur voor de onderneming werkt. Hier lees je welke uren je mee mag tellen.
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Dit betekent dat je alleen gebruik kan maken van de regeling als je jonger bent dan de pensioengerechtigde leeftijd.

Er zijn ook enkele criteria wanneer de fiscale oudedagsreserve (gedeeltelijk) vervalt. Het is goed om de criteria in gedachte te houden als je gebruik wil gaan maken van de FOR regeling.

  • Voor de uitkering van je FOR gelden, moet je een lijfrente kopen. Een lijfrente is meestal een pensioenbeleggings- of pensioenspaarrekening
  • Het bedrag van de fiscale oudedagsreserve moet hoger zijn dan het ondernemingsvermogen. 
Make money

Hoe werkt de fiscale oudedagsreserve?

Zoals ik eerder al benoemde, kan je een deel van je winst fiscaal voordelig opzij zetten. Hoe werkt dit precies? Jaarlijks heb je als ondernemer de mogelijkheid om een deel van je winst toe te voegen aan je fiscale oudedagsreserve. Hierdoor betaal je minder belasting. In 2022 mag je 9,44% van je winst (jaarwinst van 2022) reserveren voor je fiscale oudedagsreserve met een maximum van €9.632. 

Uiteraard kan je geen gebruik maken van de regeling als je onderneming verlies heeft gedraaid. 

De fiscale oudedagsreserve moet worden omgezet in een lijfrente. Bij de lijfrente-uitkeringen moet je dan alsnog de belasting betalen. Door gebruik te maken van de fiscale oudedagsreserve verschuif je de belasting dus naar de toekomst. Heb je nog ruimte over in de eerste schijf van je belastbaar inkomen bij je AOW-leeftijd dan kan hier extra fiscaal voordeel bij komen kijken, vanwege het feit dat het belastingpercentage hier lager is na je AOW-leeftijd.

Wat kan je met je fiscale oudedagsreserve doen?

Je kan het bedrag dat je hebt gereserveerd als fiscale oudedagsreserve op drie manieren inzetten:

  • Terugstoppen in je bedrijf
  • De oudedagsreserve die je hebt op een geblokkeerde ZZP-pensioenrekening afstorten. Als je kiest voor een geblokkeerde ZZP-pensioenrekening betekent dit dat je geld vaststaat tot aan je AOW-leeftijd. Dit is eigenlijk pensioensparen of pensioenbeleggen. Meer hierover lees je hier
  • De oudedagsreserve die je hebt op een ZZP-pensioenrekening afstorten. Je kan dan je geld eerder opnemen dan dat je AOW-leeftijd bereikt is. Dit is eigenlijk beleggen of sparen. 

Conclusie

Persoonlijk denk ik dat de fiscale oudedagsreserve voor veel mensen te gevaarlijk is, omdat je een deel van je winst voor de oudedagsreserve reserveert, maar je zet niet écht geld opzij. Verstandig is om dit geld daadwerkelijk apart te zetten en niet voor andere doeleinden dan je pensioen te gebruiken. 

Wat ik om mij heen zie is dat de meeste ondernemers kiezen voor pensioenbeleggen. Hier lees je alles wat je moet weten over pensioenbeleggen en hier vertellen vier ondernemers over hun pensioen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie