Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Huis kopen als alleenstaande: hoe is het mogelijk?

Huis kopen als alleenstaande

Toen ik nog single was heb ik wel eens opgezocht hoeveel hypotheek ik zou kunnen krijgen, dit was zo’n anderhalve ton. In Nederland kan je voor dat bedrag bijna geen huis meer kopen. Voor anderhalve ton heb je eerder een garage of een schuurtje in iemands tuin. Niet echt lekker je eigen plekje dus. 

Samen kan je in Nederland vaak een veel hogere hypotheek krijgen dan alleen. Nu ik samen met mijn vriendin een huis koop, gingen er opeens veel meer deuren open. Maar wat als ik de aankomende jaren, net als veel leeftijdsgenoten, nog single was geweest? Was het voor mij een huis kopen dan ooit mogelijk geweest?

Bron: CBS

Het aantal alleenstaanden in Nederland

De grafiek hierboven laat zien met hoeveel procent het aantal alleenstaanden de afgelopen jaren is toegenomen in Nederland. We hebben dus steeds meer singles. 

Volgens het CBS neemt dit bij jongvolwassenen sterk toe, omdat er meer nadruk ligt op ervaringen opdoen in je jonge jaren. Hierdoor kiezen we er voor om pas later te beginnen aan een vaste relatie met een huis en kinderen. 

Deze trend herken ik ook enorm bij mezelf. Ik wil(de) nog even lekker vrij rond kunnen vliegen. Tijdens mijn studie heb ik gestudeerd in Dublin, na mijn studie heb ik een tijdje gewerkt in Australië. En de laatste tijd ben ik fan van workations. 

De huizen worden duurder

De tweede trend die we hebben in Nederland naast het aantal alleenstaanden dat toeneemt is dat de huizen steeds duurder worden. Het zal niet lang meer duren voordat we zo’n 3 ton meer betalen voor een huis dan in 1996. 

Dit is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod. Er is zoveel vraag dat er vaak ook enorme bedragen worden overboden. Ik heb het dan over bijna één ton. En dat blijft gewoon echt heel veel geld.

Zelf heb ik gelukkig niet hoeven overbieden, maar ik heb dan wel een huis waar nog veel aan geklust moet worden. Daar zit niet iedereen op te wachten. En de kopers wilden graag nog even blijven zitten en dat was voor ons zelfs een fijn idee. Met alle verhalen om mij heen denk ik dat we net geluk hebben gehad.

Hoe gaan we dit oplossen?

Aan de ene kant krijgen we dus meer singles in Nederland en aan de andere kant worden de huizen alleen maar duurder. Dit kan in mijn ogen niet zo door blijven gaan.

Een van de dingen die ik om mij heen zie gebeuren is dat vrienden samen een huis kopen. Prima oplossing natuurlijk. Maar is het dan niet tijd dat hier ook een andere constructie voor wordt bedacht? Een constructie die het makkelijker gaat maken om samen met een van je vrienden een huis te kopen. 

Een huis kopen is niet niks, er komt financieel gezien veel bij kijken. Dit gaat vaak bij koppels al niet zonder slag of stoot. Maar als jij minder verdient dan je partner kan je hier vaak wel uitkomen, omdat je van elkaar houdt. Maar bij vrienden ligt dit denk toch iets anders, jouw geld wil je waarschijnlijk ook jouw geld houden. Daarom denk ik dat hier beter een andere constructie voor kan komen. 

Helaas ken ik nog geen partij die hier een goede oplossing voor bedacht, maar er zijn andere oplossingen.

Een stichting oprichten

Zo las ik laatst in het AD dat een jongen bezig is met het oprichten van een stichting. Hij was geïnspireerd door Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) uit Leiden. Dit zal het voor jongeren makkelijker moeten maken om ook in dorpen, waar weinig woningen zijn, een plekje te vinden. Zo voorkom je vergrijzing in dorpen en kunnen ook jongeren in hun eigen dorp een plekje vinden. Ik vind het een mooi initiatief! 

Conclusie: welke mogelijkheden heb je als single?

Het lijkt er op dat er voorlopig nog geen oplossing is voor deze trends. Er is voor nu een hoop creativiteit nodig bij een huis kopen als single. Enkele mogelijkheden die je kan overwegen zijn:

  • Op tijd beginnen met sparen 
  • Kijken of je bij je ouders kan blijven wonen, zodat je meer kan blijven sparen
  • Kijken of je een constructie kan treffen met je familie
  • Kijken of je van je ouders een schenking kan krijgen, binnen de belastingregels
  • Kijken of je een huis kan kopen onder NHG voorwaarden
  • Kijken of je in jouw gemeente in aanmerking kan komen voor een starterslening
  • Kijken naar extra verdienmodellen, door bijvoorbeeld een side hustle 

Mochten deze mogelijkheden er voor jou niet zijn, kan je uiteraard beslissen om (voorlopig) als single te huren. 

Ik ben benieuwd of jullie hier ideeën voor hebben? Laat het dan even weten in de comments.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie