Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Lemonade verzekering review: digitale verzekeraar met de coolste features

Verzekeraar Lemonade

Amerikaanse internetverzekeraar Lemonade is sinds 2016 in de VS actief en werd in 2020 beschikbaar voor Nederlandse klanten. Lemonade doet vrijwel alles digitaal, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en is behoorlijk goedkoop.

Als er een nieuwe innovatieve verzekeraar op de markt komt, dan vind ik het altijd even de moeite waard om deze te bekijken. Daarom lees je in deze Lemonade verzekering review hoe Lemonade werkt, de kosten en waarom je wel of niet zou moeten overstappen.

Introductie verzekeraar Lemonade

Lemonade is dus een Amerikaanse internetverzekeraar, die snel uitbreidt naar andere landen. Zo kunnen in Europa nu Frankrijk, Duitsland en Nederland gebruik maken van deze nieuwe innovatieve verzekeraar.

Lemonade omschrijft zichzelf als een verzekeringsmaatschappij zoals je nog nooit eerder 

hebt gezien. Het doel tijdens de ontwikkeling was om de gebruikers een fenomenale ervaring te bieden. Dit komt onder meer doordat hun kunstmatige intelligentie en het werken met een ‘give back’.

Eens kijken of ze mij kunnen overtuigen ;).

Welke polissen biedt Lemonade aan?

Op dit moment kun je bij deze nieuwe verzekeraar Lemonade kiezen uit de volgende verzekering(en):

  • Een inboedelverzekering (tot een waarde van €5000)
  • Een aansprakelijkheidsverzekering
  • Inboedel- én aansprakelijkheidsverzekering

De polissen zijn uit te bereiden met:

  • Extra pakket voor spullen met een waarde van boven de €5000
  • Allrisk pakket, voor bijvoorbeeld koffie op je tapijt.
  • Anti-diefstalpakket, extra dekking die je overal ter wereld beschermt tegen diefstal.

Wellicht komen er in de toekomst nog meer verzekeringen bij. In de VS is er bijvoorbeeld al een verzekering voor dieren, maar deze is in Nederland nog niet beschikbaar. Het is wel de bedoeling dat dit ook in Nederland mogelijk wordt volgens medeoprichter Daniel Schreiber

Waar je precies een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering voor afsluit lees je hier. Let op, bij elke verzekeraar is dit net even anders. Lemonade geeft een overzicht, voordat je je polis afsluit, waarin je ziet waar je precies voor verzekert bent.

Lemonade app

Lemonade app: hoe werkt het?

Verzekeraar Lemonade probeert zo min mogelijk te werken met medewerkers, dus zoveel mogelijk via een robot. Pas als de robot er niet uitkomt, komt er een medewerker aan te pas.

Door het beantwoorden van enkele vragen aan Maya, hun chatbot, kan je een offerte aanvragen. Dit is zijn net als bij andere verzekeraars vragen, zoals: wat is je adres, geboortedatum, met wie woon je, woonoppervlakte etc.

Ook het indienen van claims gaat via hun chatbot, je beantwoordt enkele vragen over wat er is gebeurd en je spreekt je verhaal in door middel van een video. Hierdoor geeft Lemonade aan fraude te kunnen onderscheppen, de algoritmes kijken onder andere of het een samenhangend verhaal is. 

Lemonade verzekering: de kosten

Ik vind het lastig om een algemene uitspraak te doen over of Lemonade goedkoop of duur is. Dit is helemaal afhankelijk waarvoor je jezelf wil verzekeren, wat je daar nu voor betaalt, hoe hoog eigen risico je instelt en hoe vaak je een claim doet. 

Ik heb mij voor meer verzekerd dan mogelijk is met de polissen van Lemonade, wat overstappen op dit moment iets minder aantrekkelijk maakt. Zoals bijvoorbeeld mijn reisverzekering.. al heeft ook lang niet iedereen die nodig op dit moment.

Op dit moment betaal ik voor die drie samen nog geen 11 euro via Deck Verzekeringen.

Giveback goede doel

Verzekeraar Lemonade doet het net even anders. Als jij besluit om je verzekering af te sluiten bij Lemonade, nemen zij een vast percentage van jouw premie voor hun bedrijfsvoering. 

Het overige geld van de premie wordt gebruikt voor het uitkeren van claims, maar mochten zij eind juni nog geld over hebben, omdat er minder claims zijn ingediend, dan gaat dat geld naar het goede doel. Je kan zelf een goed doel kiezen. Dit noemt Lemonade de ‘Give Back’.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:

  • Claim wordt snel beoordeeld, doordat er geen medewerker aan te pas komt, als dit niet nodig is.
  • Giveback, aan goede doelen, alleen als er geld over is
  • B-corp certificaat, bedrijven met zo’n certificaat streven vrijwillig de hoogste standaarden na op het vlak van sociale en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. 
  • Lemonade app, alles altijd bij de hand.

Nadelen:

  • Aanbod voor polissen is minimaal
  • Reviews zijn wisselend, zie het kopje hieronder

Reviews Lemonade verzekering

Er zijn nog weinig reviews te vinden over Lemonade van Nederlandse klanten, opzich niet gek, want deze verzekeraar is pas een korte tijd beschikbaar voor Nederlandse klanten.

Echter krijg je op hun website direct enorm veel lovende reviews te zien, maar laat je hier uiteraard niet te snel door misleiden. De reviews op Trustpilot over Lemonade zijn erg wisselend. 

Totaal hebben zij een score van 2,6/5, wat staat voor slecht. De reviews zijn niet van Nederlandse klanten, maar het geeft mij toch geen prettig idee. Wellicht dat hier sprake is van kinderziektes?

Ga ik overstappen of niet?

Eerder schreef ik een blog over Deck verzekeringen, waarbij ik nog steeds ben aangesloten.

Doordat mijn situatie dit jaar gaat veranderen (verhuizen) ga ik later dit jaar pas opnieuw naar mijn verzekeringen kijken. Het fijne vind ik dat de verzekering op dit moment wel goedkoper lijkt te zijn. Echter, vind ik het aanbod nog wel (te) beperkt.

Uiteraard ben ik benieuwd hoe dit aanbod zich gaat ontwikkelen en of ze een serieuze concurrent worden voor Deck.

Heb jij ervaring met Lemonade verzekeringen, laat het mij dan vooral weten. Ik ben benieuwd naar de ervaring(en) van Nederlandse klanten. 

Conclusie: wanneer is verzekeraar Lemonade iets voor jou?

Vind jij het idee van kunstmatige intelligentie vet? Wil jij je goedkoop verzekeren en wat teruggeven aan de samenleving? Vind je het niet erg om bij verschillende verzekeraars verzekerd te zijn? Dan is een Lemonade verzekering wellicht iets voor jou.

Ik vind het natuurlijk super dat ze teruggeven aan het goede doel. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie