Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Boek review reis rond de wereld in je beste jaren

Review Reis rond de wereld in je beste jaren

Inmiddels zijn er al vele boeken gepubliceerd over hoe je je financiën het het best zou kunnen inrichten, gidsen die je op weg helpen om te beginnen met beleggen of boeken die je helpen het huidige financiële systeem te begrijpen. Natuurlijk heb je niet alle tijd om deze boeken te lezen en daarom deze week een boek review van reis rond de wereld in je beste jaren. Zo krijg je wel alle tips mee, maar hoef je er niet extra tijd voor vrij te maken.

Sjaak Zonneveld

Wie is Sjaak Zonneveld

Het boek reis rond de wereld in je beste jaren is geschreven door niemand minder dan Sjaak Zonneveld. Die naam klinkt je wellicht bekend in de oren. En dat kan kloppen. We hebben verschillende podcasts met hem opgenomen over onder andere FIRO en het belang dat je zelf aan je pensioen gaat werken. Naast het schrijven van boeken en participeren in podcasts werkt hij ook nog als directeur voor BrightPensioen waar hij onder andere onze generatie aanspoort financieel bewuster te zijn. Het zal je dan ook niet geheel verrassen dat zijn nieuwste boek een bundeling is van FIRO, kennis van het financiële stelsel in Nederland en pensioenopbouw.

Wat is een tussenpensioen

Grofweg kun je twee hoofdlessen halen uit dit boek, zorg ervoor dat je tussenpensioenen plant en dat je geniet nu het kan! Het pensioen is over het algemeen iets waar je pas na je carrière mee gaat beginnen. Maar Sjaak vindt dat het ook anders kan. Een tussenpensioen is een langere periode waar je echt even helemaal uit het reguliere werk bent en iets anders gaat doen. Zoals het schrijven van een boek, het leren van een nieuw vak of het ontdekken van de wereld. Sjaak Zonneveld is van mening dat je niet zou moeten wachten totdat je eindelijk je pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald. Wie zegt immers dat je dat überhaupt haalt? 

Zelf heeft hij vooral veel gereisd en het avontuur opgezocht tijdens zijn tussenpensioenen en in ultieme vrijheid geleefd. In zijn boek lees je ook een ervaring op Bali waarbij er een bomaanslag was in de club waar hij de drie avonden voor de aanslag toevallig was. Doordat hij toevallig net de dag ervoor uit Kuta vertrokken was heeft dat hem bewuster gemaakt. Bewust van het feit dat het ook zo maar ineens afgelopen kan zijn. Tja, waar spaar je al die tijd dan pensioen voor? Daarom vindt hij het ook belangrijk dat je, nu je jong fit en vitaal bent, ook geniet van periodes waar je je even niet druk hoeft te maken over deadlines en managers die iets van je willen. 

Reis rond de wereld in je beste jaren

Extra financiële kennis

Naast de inspiratie om ook meer in het hier en nu te genieten biedt het boek nog extra inzichten. Zo wordt het financiële pensioenstelsel aan je uitgelegd. Klinkt misschien wat droog, maar gelukkig zit er een vleugje humor doorheen geweven. Ook is er genoeg zelfspot, waardoor je er prima doorheen komt.

Het boek biedt achtergrondkennis, waardoor je beter voor jezelf kunt besluiten of je erop gaat vertrouwen dat het wel goedkomt via de overheid of als je zelf inderdaad aan de slag gaat om je pensioen veilig te stellen. Als extra kennis wordt er ook het een en ander verteld over de pensioenregelingen in andere landen. Altijd goed om te weten hoe het er daar aan toe gaat, mocht je willen gaan werken in een ander land.

En natuurlijk om een antwoord te hebben als iemand vraagt: “hoe zou het dan wel moeten?”, nadat je diegene aan het overtuigen was dat het Nederlandse stelsel echt zo eerlijk en goed nog niet is als dat we het doen voorkomen.

Tussenpensioen is niet voor iedereen makkelijk

Sjaak Zonneveld heeft weinig problemen gehad met het vinden van een baan en hij was werkzaam in de IT. Hiermee verdiende hij een goed inkomen om zijn tussenpensioenen te financieren. Want laten we eerlijk zijn, wanneer je niet werkt, heb je dus geen inkomen en moet je extra sparen om de tussenpensioenen te bekostigen. Stel je leeft van een minimumloon, dan zal je tussenpensioen er op zijn minst iets anders uitzien. Wellicht iets korter en zal je niet iedere avond in de club in Bali staan, maar dit neemt niet weg dat het helemaal buiten je bereik hoeft te liggen. Door goede budgettering kun je al een heel eind komen. 

Daarbij heeft Sjaak wel degelijk op zijn geld gelet in de periodes dat hij werkte. Hij zorgde ervoor dat hij goedkoop woonde en zijn uitgaven her en der beperkte. Hij liet hij zich vooral niet leiden door meningen van anderen, maar trok hij zijn eigen plan. Ik denk vooral dat het voor meer mensen haalbaar is, dan we denken. Al is het niet voor iedereen nee.

Het grootste minpuntje van het boek is misschien dat hij regelmatig refereert aan de laatste grote overwinning van Feyenoord als geheugensteuntje. Dit lijkt mij erg lastig, want het volgende moment laat waarschijnlijk nog even op zich wachten 😉

Eindoordeel reis rond de wereld in je beste jaren

Al met al is het boek zeker een aanrader voor mensen die meer willen weten over tussenpensioenen en hoe je dit zou kunnen realiseren en invullen. Daarbij krijg je veel kennis over het huidige financiële pensioensysteem en wat je eigen mogelijkheden zijn om je pensioen veilig te stellen. Zelf was ik ook erg onder de indruk van zijn reisverhalen en werd ik ook vrolijk van zijn grappen.


Geïnteresseerd? via de website van Bright Pensioen kun jij als trouwen volger van De Spaarpodcast het boek gratis lezen!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie