Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Trade Republic review en mijn ervaringen

Trade Republic

Een familielid van mij heeft een groot deel van zijn geld bij Trade Republic staan. In deze Trade Republic review lees je waarom dat een goed is. Trade Republic* is een neobroker, net als bijvoorbeeld Bux en het is een concurrent van gevestigde platformen zoals DeGiro. Ze onderscheiden zich echter op een hele slimme manier van de concurrentie. Dat is ook waarom een familielid van mij hier veel geld heeft staan.

Logo Trade Republic

Wat is Trade Republic?

Voordat je enthousiast een account aanmaakt, laten we eerst kijken wie Trade Republic eigenlijk is. Want het is altijd verstandig om te weten bij wat voor partij jij je geld stalt. Trade Republic is van origine Duits en is inmiddels actief in verschillende Europese landen. Het is een online broker met een groot aanbod in aandelen, ETF’s, derivaten én zelfs cryptocurrencies. Inmiddels heeft het bedrijf 1 miljoen gebruikers weten te binden die goed zijn voor 6 miljard euro. Sinds kort hebben ze bovendien iets nieuws: je ontvangt nu 2% rente per jaar op het niet-geïnvesteerde saldo tot € 50.000 in je portefeuille. Deze rente wordt maandelijks uitbetaald. Voor een rentepercentage waarvoor je geen depositorekening hoeft af te sluiten maar gewoon direct bij je geld kunt, is dit absoluut interessant!

Wat doen ze

Zogezegd is het een online broker die verschillende financiële producten aanbiedt. Het opvallende is dat er zowel traditionele producten als nieuwe producten worden aangeboden. Je hebt dus niet meer een apart account nodig mocht je ook eens in cryptocurrencies willen handelen. Alleen NFT’s kopen zal nog een dingetje zijn 😉. Maar wellicht zal je daar helemaal niet meer naar willen kijken, want het platform biedt 1500 verschillende ETF’s en 7500 aandelen die je allemaal vanuit de app kunt verhandelen. 

Als missie hebben ze dat ze de bankensector transparanter en simpeler willen maken om op die manier kosten te verlagen en jou als particulier meer vrijheid te bieden. Dit hebben ze gedaan i.p.v. als het ware zelf een compleet nieuwe bank op te zetten waarbij door technologie processen zijn versneld, versimpeld en geautomatiseerd. Hierdoor wordt het voor de eindgebruiker eenvoudiger om te investeren in precies datgene wat ze willen tegen lage kosten. 

Indexfondsen

Daarbij ziet Trade Republic dat er in vrijwel alle landen van Europa een pensioenprobleem aan zit te komen. Alleen in Nederland zitten we al met een behoorlijk probleem door de vergrijzing. En als je de voorspellingen hoort dat je later ook het salaris van een extra pensionado op moet hoesten kan dat niet veel goeds voor jouw eigen portemonnee betekenen. Trade Republic wil ook mede daarom mensen aanmoedigen hier iets aan te doen en biedt maar liefst 4000 verschillende spaarplannen aan waarbij je automatisch investeert in de door jouw gekozen ETF’s. Hierdoor wordt indexbeleggen je wel erg makkelijk gemaakt. Het biedt je een mooi rendement zonder te veel risico te lopen. Een van de oprichters, Christian Hecker zegt dan ook dat hij met het platform mensen wil helpen te voorkomen dat ze op hun oude dag in armoede zouden moeten leven en dat hij daarom mensen wil laten meeprofiteren van de groei van de markt. En mocht je je zorgen maken over de veiligheid van je geld, in Nederland valt Trade Republic onder het garantiestelsel waardoor de eerste 100.000 euro wettelijk beschermd is. 

Handige spaarplannen van Trade Republic

Waar het platform het meest mee opvalt zijn de handige spaarplannen. Zo nu en dan kom je deze al wel tegen bij banken zoals de ING, maar hier staan over het algemeen nog kosten tegenover. Bij Trade Republic is het mogelijk om volledig geautomatiseerd je vermogen op te bouwen. Hierbij zoek je een aantal aandelen of ETF’s uit en stel je vervolgens in dat deze op een bepaalt moment in de maand worden gekocht. Staat de koers van een ETF net wat hoger of lager? Geen probleem, dan koop je gewoon een fractie van het aandeel in voor hetzelfde bedrag. Op die manier hoef je er niet iedere maand zelf om te denken om een bedrag te investeren en je te houden aan je plan. Daarbij doe je op deze manier gelijk aan dollar cost averaging wat ervoor zorgt dat je je niet druk hoeft te maken om het timen van de markt. 

Het grote voordeel hiervan is dat je eigen emoties en discipline je niet in de weg gaan zitten. Het is namelijk lastig om voor 30 jaar lang iedere maand gestructureerd zelf een bedrag in te leggen om te investeren, dat lukt bijna niemand. En het moment dat je inlogt word je geconfronteerd met de huidige beursprijzen die met je emoties aan de haal gaan. Gaat het goed, dan wil je misschien meer bijkopen, maar gaat het wat minder, dan kun je geneigd zijn om je geld eraf te halen. In beide gevallen hou je je niet aan je plan en heeft het een effect op het opbouwen van je vermogen. Het gebruik van een spaarplan helpt je dus om je doel daadwerkelijk te halen zonder dat je jezelf in de weg zit én het kost je minder tijd.

2% Spaarrente bij Trade Republic

Ik stipte het eerder al even aan: je kunt nu ook sparen via Trade Republic. Je ontvangt op dit moment  2% rente per jaar op het niet-geïnvesteerde saldo tot € 50.000 in je portefeuille. Trade Republic biedt deze hoge spaarrente aan zodat je als klant op een gemakkelijke manier kunt profiteren van de verhoogde ECB-rente en van beleggingen op de kapitaalmarkt. De rente wordt in realtime berekend, wat betekent dat je rente per minuut wordt berekend, en wordt maandelijks uitbetaald op je rekening. Je geld staat niet vast en is gewoon direct opneembaar.

Trade Republic review spaarrente 2%

 

Spaarrente in de Trade Republic app

Omdat Trade Republic zelf een beleggingsinstelling is die geen eigen bankvergunning heeft, wordt je spaargeld ondergebracht bij Citibank Europe Plc. in Ierland. Op je spaartegoed is het Ierse depositogarantiestelsel van toepassing, waaronder je geld is verzekerd tot een bedrag van € 100.000. Let er wel op dat je dus alleen 2% rente krijgt over een saldo tot € 50.000.

Om de rente in te schakelen klik je op de knop “Schakel rentebetalingen in” in je account in de app. Verder hoef je hier niets extra’s voor te doen.

Persoonlijk denk ik dat het een uitstekende toevoeging aan je portfolio kan zijn om geld dat mogelijk op korte termijn nodig hebt en dus niet vast wil zetten in een deposito tijdelijk bij Trade Republic te stallen. De rente is er simpelweg hoger dan bij de meeste banken. Een andere optie hiervoor is bunq*, want zij bieden ook een aantrekkelijke rente. Echter, zit je bij bunq wel vast aan vrij hoger maandelijkse kosten, dus dan moet je wel een significant bedrag neerzetten.

Hoeveel kost het? 

Goed, weer even terug naar beleggen. Met de missie om beleggen voor iedereen beschikbaar te maken het automatiseren van vele processen klinkt het veelbelovend als het om lage kosten gaat. En gelukkig maken ze die verwachting waar. Voor welk bedrag je ook koopt, de fee per transactie bedraagt 1 euro. Dit is onvoordelig als je veel met kleine bedragen trade, maar erg voordelig als je periodiek een vast hoger bedrag inlegt. Verder zijn er geen overige kosten. Het openen van een account is gratis en zo ook het storten en opnemen van geld. Naar mijn weten hanteert Trade Republic dus lagere tarieven dan bijvoorbeeld Bux. Hier vind je alle mogelijke kosten.

Denk er wel aan dat Trade Republic een verdienmodel hanteert dat gebruik maakt van provisies. Dit geldt ook voor de andere partijen in de vergelijking overigens. Hierover verderop meer. 

Verdienmodel van Trade Republic

Waar ligt dan het verdienmodel als je gebruikskosten laag liggen? Dat ligt hoofdzakelijk bij de vergoeding van 1 euro per trade je die maakt. Handel je meer, dan verdient Trade Republic meer.  Daarna komt een deel van de omzet voort uit de transacties, die lopen via de Lang & Schwarz Exchange. Deze partij betaalt Trade Republic om de transacties uit te mogen voeren. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar dit is hoe elke broker zoals DeGiro of BUX te werk gaat. De orders die bij dit soort brokers worden uitgezet worden namelijk niet gelijk op de beurs uitgezet, maar via een partij zoals Lang & Schwarz op de betreffende beurs uitgezet. Zo’n tussenpartij heeft een net iets scherpere prijs en door in grote getalen te handelen wordt er geld verdient. Van dit geld vloeit ook weer een percentage naar Trade Republic. Dit zijn de eerdergenoemde provisies En als derde wordt er verdiend aan de rente over de cash die gebruikers op hun account hebben staan.

Trade Republic Nederland: waarom is nog niet iedereen overgestapt?

Het aanbod en de kosten van Trade Republic klinken allemaal niet verkeerd en dat vinden ook de 1 miljoen gebruikers van het platform. Gemiddeld wordt de dienst beoordeeld met een 4,5 ster op Trustpilot met lovende reacties over de gebruiksvriendelijkheid. De reden waarom je er misschien nog niet eerder van hebt gehoord? Het korte antwoord is: ze zijn pas december 2021 gelanceerd in Nederland. 

Conclusie Trade Republic review

Zelf ben ik te spreken over hoe de app in elkaar zit, want het aanmeldproces zat enorm goed in elkaar. Zoals de trouwe lezer weet, ben ik fan van zo simpel mogelijk en in zo min mogelijk tijd beleggen. Een app betekent voor mij toch vaker je beleggingen checken en dat is voor mij het tegenovergestelde van waar ik behoefte aan heb. Ik blijf gewoon indexbeleggen bij Meesman.

Naast de beleggingsmogelijkheden in de app ben ik wel zeer te spreken over de nieuw geïntroduceerde spaarrente die je op je cash saldo krijgt.

Hopelijk kon je deze review waarderen. Enthousiast geworden? 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Patrick

  Bedankt voor de review. De bedragen in de tabel kloppen alleen niet meer. Zo hanteert BUX inmiddels een vaste fee van EUR 1,50 per transactie. Daarnaast gaan ze per 1 april 2023 ook een bewaartarief incasseren van (ik dacht) EUR 2,99 per maand. Dat is juist minder interessant voor de kleine belegger.
  Nog een vraag over Trade Republik; weet je of het zichtbaar is in de app welke EUR/USD-koers wordt gehanteerd bij de aankoop van aandelen in USD? Deze worden in de app namelijk direct in Euro genoteerd.

  1. Robin

   Hee Patrick, goed dat je het doorgeeft. Ik moet dit inderdaad weer eens aanpassen, maar dat is nogal een klus om bij te houden voor alle honderden artikelen op de website. Geen excuus, maar ik moet er nog tijd voor vinden.

   Eerlijk gezegd gebruik ik de app nu zelf op dit moment niet om te handelen, dus ik denk dat het makkelijker is om je tweede vraag even aan hun klantenservice te stellen. Dan heb je sowieso een beter antwoord.

   Robin

 2. Cbb

  Bedankt! Door het doorsturen naar allerlei vrienden inmiddels al + €450,- ontvangen.

 3. Bram

  Hebben deze minimale bedragen invloed op je belasting (omdat er gevraagd word je belasting ID op te geven). Alvast bedankt!

  1. Robin

   Goede vraag!

   Wat betreft de belastingdienst. In principe hoef je dit niet op te geven als je hier eenmalig wat inkomsten uit krijgt± https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/interneteconomie/interneteconomie-deeleconomie/interneteconomie-deeleconomie

   Wat betreft het belasting ID, volgens mij is dit een vertaling uit de app. In Nederland kennen we dit begrip niet en in Duitsland bestaat er wel een dergelijke nummer: https://grenzinfo.eu/erw/nl/op-zoek-naar-een-steuer-id-om-in-duitsland-te-werken/

   Ik zal dit eens navragen bij mijn contactpersoon!

   Robin

   1. Rob

    Hoi, heeft u het toevallig nog nagevraagd aan uw contactpersoon?

    groet Rob

    1. Robin

     Jazeker, dat was inderdaad niet nodig. Het is wel een hele tijd geleden, dus mogelijk is dit sowieso al aangepast in de app.

     Robin

 4. Maayke

  Hoi! Ik heb het aandeel van tessa voor 18 euro gehad. Ben je er toevallig achter gekomen hoe iPhones het gewenste aantal aandelen kunnen kopen? Ik kan het niet vinden 😱

  1. Robin

   Hi!

   18 euro, Ai! Ik zelf ook ‘maar’ 19 natuurlijk. Hoor nu van veel volgers hun bedragen en het gemiddelde ligt echt wel rond de 60/70 euro ofzo. Wie weet kun je je eigen link nog naar iemand doorsturen?

   Naar mijn weten moet je gewoon naar sell gaan en staat het juiste bedrag ingevuld. Het lijkt wel alsof daar iets van een bug inzit inderdaad. Ik had zelf ook dan een fractional share niet helemaal goed ging.

   Robin

Geef een reactie