Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Wat betaal je aan belasting op affiliate marketing?

Belasting op affiliate marketing

Wat verdien je aan affiliate marketing als je een blog of een website hebt? Er wordt altijd gedaan alsof je rijk wordt van affiliate marketing. Je ziet vooral gevestigde ondernemers hier gebruik van maken, maar ook steeds meer startende ondernemers. Want hé je wordt slapend rijk. Maar hoe zit dit nu echt? Wat verdienen ondernemers hieraan? Wat betaal je aan belasting op affiliate marketing? Ik heb het voor je uitgezocht, je lees het in dit artikel.  


Wat is affiliate marketing?

Dit is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder een vergoeding betaald aan bedrijven die bezoekers of klanten aanleveren. Het bedrijf promoot een product of dienst via zijn website, zorgt ervoor dat hier een link bij staat, naar de website. En die verdient dus een commissie voor elke aankoop, lead of bezoeker. Een affiliate promoot actief de producten of diensten in ruil voor affiliate inkomsten. Dit wordt vaak gedaan via een website, bijvoorbeeld met een blog, maar kan ook gepromoot worden via social media of een nieuwsbrief. Zolang er maar een websitelink bij staat waar de klant naar toe kan gaan en de bezoeker het product kan kopen. 

Geld verdienen met affiliate marketing


Bij affiliate marketing is de vergoeding variabel, het is vaak een bedrag per klik of een percentage. Of het product moet daadwerkelijk aangekocht zijn. Hierdoor is het erg aantrekkelijk voor de adverteerder, want er wordt alleen door het bedrijf iets verdiend, als de bezoekers daadwerkelijk op de link klikt en naar de website van de adverteerder gaat. Hierdoor is affiliate marketing een aantrekkelijke vorm van marketing, want de opbrengsten en kosten zijn afhankelijk van de resultaten. Een affiliate verdient pas geld met het promoten van de producten of diensten, als de adverteerder dat ook doet. 

Hoe werkt affiliate marketing als affiliate partner?

Als affiliate kost het je geen geld om online door te linken naar de adverteerder. Je hebt alleen views nodig op jouw website of social media. En je moet een product of dienst kiezen wat bij jouw doelgroep past. Als een product of dienst niet bij jouw website of doelgroep past, dan wordt dit helemaal niet verkocht en is het eigenlijk verspeelde tijd en moeite. Daarnaast moeten jouw bezoekers natuurlijk klikken op de affiliate link en daadwerkelijk tot aankoop overgaan, om er iets aan te verdienen.

Je kunt hier inderdaad een goed passief inkomen uit genereren, mits je een hoog bezoekersaantal hebt, die daadwerkelijk overgaan tot het kopen via de websitelink. En je ziet het al, je bent hierin afhankelijk van andere mensen. Gedeeltelijk natuurlijk hoe jij zelf iets promoot en er een blog over schrijft, maar je bent altijd nog afhankelijk van anderen. Als je aan de slag gaat met affiliate links, dan kan je ervan uit gaan dat ongeveer 2% van jouw bezoekersaantal daadwerkelijk naar de link gaat en uiteindelijk koopt ongeveer 0,5% tot 1% de product of dienst. Als affiliate kun je je gemakkelijk aanmelden via websites, bijvoorbeeld via bol.com.

Wat betaal je aan belasting op affiliate marketing?

Als je inkomsten uit de affiliate marketing haalt als ondernemer of als particulier, dan betaal je daar natuurlijk belasting over. We onderscheiden hier btw en inkomstenbelasting. Hoe zit dat precies? In welke belastingschaal vallen de inkomsten die uit affiliate marketing komen?  

Belasting op affiliate marketing

Als je ondernemer bent voor de btw, dan breng je btw in rekening op een factuur wat je verstuurd. Dit is in veel gevallen 21%. Die btw draag je af aan de belastingdienst. Dit doe je via de belastingaangifte, die je per kwartaal doet. Een voorbeeld: Stel je stuurt een factuur van €200,- want je hebt voor dat bedrag diensten geleverd, dan bereken je 21% belasting over €200. Dat is in dit geval €42. Dat bedrag betaal je aan de belastingdienst. 

Bij affiliate marketing stuur je geen factuur naar de adverteerder, zij sturen jou een creditfactuur. En ze crediteren de btw dus ook. Als je affiliate partner bent van een platform wat gevestigd is in Nederland dan betaal je btw aan de belastingdienst en je betaalt inkomstenbelasting hierover. Ben je affiliate partner van platformen die in het buitenland gevestigd zitten, dan werkt dat anders. Je betaalt geen btw aan Nederland, maar registreert je in dat land als btw-ondernemer. Dit is afhankelijk van de regelgeving wat daar geldt. 

Rekening houden met inkomstenbelasting als affiliate partner

Inkomstenbelasting is de standaard belasting die Nederlanders betalen over het inkomen wat ze genereren. De tarieven vind je terug op de website van de belastingdienst. Je betaalt inkomstenbelasting over al je inkomen. Het maakt niet uit of dit inkomen uit loondienst, uit je onderneming of uit overige werkzaamheden vergaard is. Alle inkomsten die uit affiliate marketing voortvloeien, vallen in box 1, want dit is winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden. Je telt alle inkomsten bij elkaar op, loon uit loondienst, winst uit de onderneming en de affiliate inkomsten. Dan weet je welke tarief je gaat betalen. Je telt wel de bedragen exclusief btw bij elkaar op. 

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? En komen daar affiliate inkomsten uit? Dan valt dit onder de winst uit je onderneming. Mocht je eventueel aan het urencriterium voldoen, dan heb je wel recht op de ondernemersaftrek.

Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je wel een affiliate website, waar inkomsten uit voortvloeien? Dan worden die inkomsten gezien als resultaat uit overige werkzaamheden. 

Wat verdien je aan affiliate marketing?

Het lijkt misschien alsof je slapend rijk wordt, als je aan de slag gaat met affiliate marketing. Ja, je kunt er misschien een passief inkomen genereren, maar de tijd zal dit echt leren, want je zult een lange adem moeten hebben. In het begin zal je namelijk nog niet veel bezoekersaantallen op jouw website genereren. Dus zullen er nog niet mensen de product of dienst kopen waar je naartoe linkt. Je blijft afhankelijk van je doelgroep die doorklikt en overgaat tot aankoop. 

Uiteraard is het een aantrekkelijk verdienmodel, want je verdient geld door andermans product of dienst te promoten. En je betaalt hier geen kosten voor. Als je een blog hierover schrijft of promoot via jouw social media, dan kost dat niet veel moeite, alleen tijd natuurlijk. Alleen als er al daadwerkelijk tot aankoop over wordt gegaan, dan blijft er na aftrek van alle belastingen niet veel over. Dus wil je hier leuk aan verdienen, zul je uiteindelijk meer producten of diensten online moeten promoten of meer aantallen van hetzelfde moeten verkopen, wil het echt een aantrekkelijk verdienmodel zijn. Dat is ook de reden dat veel ondernemers dit ernaast doen. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie