Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

House.nl review: eerlijk je huis verkopen door een open veiling

House.nl review

Gelukkig ben ik niet de enige die ziet dat niet alles eerlijk verloopt op de woningmarkt. Ook uit het onderzoek van de Radar-undercoveractie blijkt dat er wanpraktijken plaatsvinden op de woningmarkt. Zo blijkt dat makelaars onder andere een woning bewust onder de taxatiewaarde in de markt zetten, zodat consumenten tegen elkaar gaan opbieden en de makelaar er zelf maximale (lees: hogere) bonus uit kan halen.

Enorm teleurstellend als je het mij vraagt. Maar gelukkig zijn er tegenbewegingen op komst, die wél een transparante woningmarkt willen. Daarom vertel ik je in deze house.nl review graag meer over house.nl, waar je je huis eerlijk kan verkopen tegen de hoogste prijs. En waar je als koper inzicht hebt in de andere biedingen. 

Ook heb ik een podcast opgenomen met house.nl. Deze kan je hier beluisteren.!

Over house.nl

House.nl is een initatief van oprichter Maurits Grosfeld, die dagelijks met zijn team werkt aan hun missie. De huizenmarkt eerlijk en transparant maken. House.nl is een platform waarop je je huis kan verkopen door middel van open biedingen. Zo heeft iedereen een eerlijke kans en krijg jij als verkoper uiteindelijk de hoogst geboden prijs. Voor de koper zijn alle biedingen inzichtelijk en transparant, dus ook voor de kopers een fair proces.

Zo werkt house.nl

Hoe werkt het?

‘’Hoogste verkoopprijs, eerlijk verkocht’’, klinkt goed. Hoe maakt house.nl dit precies waar?

Als je je huis wil verkopen of nieuwsgierig bent, kan je gratis een waarderapport aanvragen. Ben je echt van plan je huis te verkopen? Dan kan er een house.nl makelaar bij jouw huis komen kijken om de vraagprijs vast te stellen en de verkoopaanpak te bespreken. 

House.nl gaat aan de slag met het promoten van jouw huis op onder andere Funda en hun social media kanalen (Facebook, Instagram). Daarna, klaar voor de open veiling! 

*tot bedragen van 500.000 euro is het een open veiling. Boven dit bedrag kan er gekozen worden voor een gesloten veiling, omdat dit in de voordeel kan zijn voor de klant. Na verkoop krijgen alle mensen die geboden hebben nog wel inzicht in alle biedingen.

Verkoopgarantie na 30 dagen

Iets wat uniek is aan house.nl is dat zij (als optie) een verkoopgarantie aanbieden na 30 dagen. Dit betekent dat je alvast 90% van de waarde van je huis ontvangt, na 30 dagen. Het voordeel is dat je jouw hypotheek kan aflossen, een nieuwe hypotheek kan aangaan en dus geen dubbele hypotheeklasten hebt. De verkoopgarantie is een alternatief voor de overbruggingsfinanciering.

Wordt jouw huis uiteindelijk toch voor minder verkocht? Dan neemt house.nl het verlies op zich. Wordt je huis voor meer verkocht? Dan ontvang je na de verkoop het resterende gedeelte alsnog, wel zo eerlijk ;). Weliswaar betaal je dan wel hun extra gemaakte kosten. 

Is dit voor iedereen mogelijk? Nog niet, op dit moment geldt de verkoopgarantie alleen voor appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen in de gemeenten van Delft, Den Haag, Gouda, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Daarnaast kan house.nl uitbetalen tot een bedrag van maximaal 500.000 euro.

Wint het hoogste bod altijd?

Het is niet altijd het geval dat het huis voor de hoogste verkoopprijs weggaat, dit kan verschillende redenen hebben. Ten eerste worden kopers door de wet beschermd, wat betekent dat na het tekenen van het koopcontract de kopers nog 3 dagen bedenktijd hebben. Ten tweede is het mogelijk dat de verkoper het huis ‘’gunt’’ aan iemand met een lager bod, dit kan bijvoorbeeld doordat bepaalde voorwaarde(n) beter aansluiten bij de verkoper. 

Wie kunnen meebieden?

Niet iedereen kan meebieden op de huizen. Als je mee wil bieden, ben je verplicht om het huis bezocht te hebben. Ook wordt de identiteit van de bieder geverifieerd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ook mensen zonder aankoopintentie mee gaan bieden om te prijs op te hogen. Er is dus een aantal checks (lees: drempel) om mee te mogen bieden.  

Prijzen en voorwaarde bij house.nl t.o.v bij makelaars

De kosten

Voor de dienstverlening van house.nl betaal je 1% van de prijs die uiteindelijk betaald wordt voor jouw huis, met een minimaal bedrag van 3500 euro. Hoe hoger het bedrag waarvoor je jouw huis verkoopt, hoe meer je betaalt aan house.nl.

Wil je gebruik maken van de verkoopgarantie van house.nl? Dan komen hier meer kosten bij kijken. Je betaalt een vast percentage van 0,35% per maand over de ontvangen verkoopgarantie aan house.nl, dit bedrag hoef je pas te betalen zodra je huis verkocht is. Daarnaast komen daar nog aanvullende verkoopkosten van 3% bij. De kosten kunnen oplopen als het een lange tijd duurt, voordat je huis is verkocht. Maar in de woningmarkt van tegenwoordig hoef je daar niet bang voor te zijn verwacht ik ;). 

House.nl reviews op Trustpilot

House.nl ervaringen

Gezien house.nl nog relatief nieuw is, zijn er nog geen honderden reviews op Trustpilot. Maar zoals je hierboven kan zien, scoren ze tot nu toe op alle 27 reviews uitstekend. 

In de ervaringen komt voornamelijk terug dat de huizenmarkt toe is aan transparantie, waardoor deze mensen gekozen hebben voor house.nl. Uiteindelijk heeft house.nl vaak de verwachtingen overtroffen door de eerlijke, behulpzame en professionele begeleiding van het team en de klantenservice. 

Conclusie: de voor- en nadelen op een rij

Allereerst ben ik ontzettend blij dat er initiatieven zijn zoals house.nl, Walter Living, Huispedia, die de woningmarkt willen opschudden. House.nl kan een hoop onzekerheid uit handen nemen en zorgen voor een eerlijk proces. Het is dat ik mijn huis net heb aangekocht, maar mocht ik hem ooit willen verkopen, dan zal ik house.nl zeker overwegen. 

Een nadeel dat door makelaars genoemd wordt, is het mogelijk meebieden van “vrienden” van de koper om zodoende de koopprijs op te drijven. Naar mijn idee lopen deze “vrienden” dan wel een enorm risico als ze de hoogste bieder blijven. Daarnaast maken de eerder benoemde checks die house.nl hanteert, het voor eventuele ‘’vrienden’’ niet makkelijk om mee te bieden.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie