Dat het financiële landschap verandert en het meer een mondiale markt begint te worden, merken ook de ABN AMRO’s van vandaag de dag. Hoge rentes lokt Nederlandse spaarders over de grens, zo luidt de kop in het AD, alsof de ogen van de spaarders eindelijk zijn geopend en men eindelijk verder begint te kijken dan de drie grote Nederlandse banken. Het klinkt vrij simpel, open een rekening bij een buitenlandse bank met een rentepercentage waar je u tegen zet en wacht geduldig totdat je spaarcenten zichzelf verdubbelen. Maar zouden hier geen kanttekeningen bij moeten worden gezet en welke nadelen kleven hieraan vast. In deze blog nemen we je mee in waar je zoal aan moet denken mocht je van plan zijn je welverdiende centen op te sparen bij een buitenlandse bank.
Wat houdt het in sparen bij een buitenlandse bank?
Het klinkt vrij simpel, sparen in het buitenland, maar laten we het eerst onder de loep nemen of dit ook daadwerkelijk zo is. In veel landen kun je als Nederlander een spaarrekening openen, maar niet in allemaal. Dat heeft te maken met de wet- en regelgeving in het betreffende land. Soms zijn er strenge kapitaalcontroles, beperkte buitenlandse toegang, wetgeving voor niet-ingezetenen of beperkingen voor bepaalde nationaliteiten. Een klein onderzoek voordat je gaat sparen bij een buitenlandse bank is dus wel vereist.
Voordelen en nadelen sparen bij een buitenlandse bank
Allereerst natuurlijk, het hogere rentepercentage is een groot voordeel. Mocht je het spaargeld omzetten naar een andere valuta, kun je voordeel hebben van de schommelingen ten opzichte van de euro. En daarbij is diversificatie altijd een goed idee.
Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Naast de mogelijke complexiteit om het allemaal op te zetten kan het soms lastig zijn om alle risico’s goed te overzien. Er heerst een andere politieke situatie en niet iedere bank laat je te pas en te onpas bij je spaargeld omdat er bijvoorbeeld een maximum op internationale transacties is geplaatst. Daarbij zullen niet alle banken zo’n handige app hebben om je zaken te regelen.
Hoe kies ik een buitenlandse bank voor mijn spaargeld?
Mocht je besloten hebben wel je geld te gaan sparen bij een buitenlandse bank, gaat er een wereld aan opties voor je open. Om je een leidraad mee te geven kun je jezelf de volgende vragen stellen.
Veiligheid, stabiliteit, reputatie en ervaring
Factoren die je zeker mee wilt nemen, niemand zit te wachten op een herhaling van het Icesave debacle. Controleer dus altijd de betrouwbaarheid van een bank. Staan ze onder het toezicht van een erkende financiële instelling zoals de ECB en vallen ze onder het depositogarantiestelsel? Hoge rente is leuk, maar weet welke prijs je daar indirect mogelijk voor betaalt. Een crisis is immers nooit ver weg.
Geografische locatie van de bank
Je gaat over de Nederlandse landsgrenzen kijken, maar hoe ver wil je gaan? Kijk je alleen naar de Europese landen en banken of ook naar de Amerikaanse of zelfs nog een stapje verder? Ieder land heeft zijn eigen uitdagingen die op zekere hoogte effect hebben op de inflatie en economische stabiliteit. Te mooie beloftes komen met een prijs en wellicht dat dat de waarde van je spaargeld op lange termijn negatief kan beïnvloeden.
Daarbij geldt dat hoe verder je van huis gaat, je ook te maken krijgt met andere valuta’s en dus wisselkoersen en transactiekosten. Sommige landen hebben een belastingverdrag dat ervoor zorgt dat het vermogen dat je stalt bij de buitenlandse bank automatisch verschijnt bij je belastingaangifte. Bedenk vooraf waar je jouw spaargeld wilt stallen, wat voelt comfortabel en wat zijn voor jou absolute no go’s.
Producten en kosten
Als je wilt gaan sparen bij een buitenlandse bank is het wel zo prettig dat online bankieren mogelijk is. Bij voorkeur via een app en dat de klantenservice een aardig woordje Engels weet te spreken. Mocht er dan weleens iets aan de hand zijn, dan kun je in ieder geval geholpen worden. Zou je daarbij ook gebruik willen maken van andere financiële producten zoals een depositorekening, dan zullen er weer een aantal banken voor je afvallen. Daarbij is niets meer gratis in de wereld en wil je ook zeker een blik werpen op de kleine lettertjes en bijkomende kosten van het gebruik van de rekening en eventuele andere producten.
Wat zijn je opties
Als ik dan toch zo vrij mag zijn om een aantal suggesties te mogen doen, zijn onderstaande tips wellicht interessant voor je, mocht je overwegen om te gaan sparen bij een buitenlandse bank.
Raisin
In een eerder artikel hebben we je kennis laten maken met Raisin, een online platform dat dient als online marktplaats als het gaat om internationaal sparen. Waarom zou je jezelf een slag in de rondte werken als alle informatie handig gebundeld staat? Raisin geeft inzicht in huidige rentestanden en biedt daarnaast een tal van artikelen die je handige tips en tricks geven om meer uit je spaargeld te halen bij een internationale bank. Ook geeft het gelijk inzicht hoe de politieke en economische vlag erbij hangt in bepaalde landen en bij banken.
Depositoladder
Als je toch al lekker bezig bent met het efficiënter inzetten van de spaargeld, waarom zou je het dan niet combineren met een depositorekening of zelfs een depositoladder? Hiermee kun je nog meer rendement behalen, mits je bereid bent om je geld wat langer vast te zetten op de buitenlandse rekening.
Toch niet liever beleggen?
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben er altijd een voorstander van dat je op zoek gaat naar een betere plek voor je spaargeld. Maar toch wil ik dat je jezelf de vraag stelt of indexbeleggen een optie is voor een deel van je spaargeld. Het voelt wellicht wat spannender omdat je nooit zeker weet welke kant het op zal gaan, maar met indexbeleggen heb je wel gelijk een divers portfolio te pakken. Iets wat je met het stallen van je spaargeld bij een buitenlandse bank minder hebt.
Al met al is sparen bij een buitenlandse bank zeker een aantrekkelijke optie op dit moment. En met platforms zoals Raisin wordt het je enorm simpel gemaakt om een goede keuze te maken, mits je voor jezelf eerst hebt bedacht waar je je wel en niet comfortabel bij voelt om je geld weg te zetten. Toch blijven er ook opties dichterbij huis waar je meer rendement kunt behalen dan bij de de Nederlandse spaarrekeningen.