Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Terugblikken op 2020 en doelen stellen voor 2021

Terugblik 2020 & doelen 2021

Wist je dat ik al sinds 2012 actief bezig ben met het terugblikken op mijn afgelopen jaar en doelen stellen voor het nieuwe jaar? Ik houd dit bij in een document waarin ik jaarlijks (soms zelfs iets vaker) een aantal vragen beantwoord over mijn leven: wat gaat er goed en wat zou ik graag anders zien? Wat is er voor nodig om mijn doelen te kunnen bereiken? De manier waarop ik dit doe is door de jaren heen wel iets veranderd, maar de gedachte blijft hetzelfde: stilstaan bij wat ik heb bereikt én wat ik nog wil bereiken. Evalueren en vervolgens daar een concreet plan bij maken voor de korte en lange termijn.

Een foto van mij op Curaçao

Terugblik 2020

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn als ik zeg dat 2020 in vele opzichten een bijzonder jaar was. Het was het jaar waarin we met zijn allen ineens noodgedwongen thuis moesten gaan werken door COVID-19. Het jaar van niet één, maar twee lockdowns en terug naar de basis. Aan de ene kant natuurlijk helemaal kut, maar aan de andere kant bracht dit – voor mij – ook juist hele mooie dingen met zich mee. Zeker met betrekking tot De Spaarpodcast – die eerder dit jaar nog Beleggingsstrategie.com heette, heb ik heel wat mijlpalen bereikt dit jaar:

 • Op 3 februari zette ik voor het eerst mijn eigen hoofd op social media (bovenstaande foto). Ik vond dat toen nog echt een hele stap! Inmiddels is mijn hoofd zo vaak voorbij gekomen dat ik me kan voorstellen dat je er soms zelfs een beetje moe van wordt 😉
 • Op 1 mei lanceerde ik De Spaarpodcast! In de eerste aflevering vertelde ik je mijn motivatie om een podcast te beginnen en wanneer ik mee zou doen aan first dates (spoiler: bij 10K luisteraars bij aflevering 10). Inmiddels staan er al 3(!) seizoenen online, heb ik 25.000 luisteraars mogen verwelkomen, een sponsor voor mijn 3e seizoen gevonden én ben ik hard bezig met het opnemen van het vierde seizoen, die in januari van start zal gaan. Aan first dates heb ik niet meegedaan, maar ik heb alsnog die match ontmoet! 
 • Ik verwelkomde dit jaar zo’n 40.000 unieke bezoekers op mijn blog. Dit is een stijging van 3.198,45% als ik kijk naar Q4 2019 vs. Q4 2020 en een 30% stijging in december 2020 t.o.v. november.
 • In het laatste kwartaal van dit jaar besloot ik de naam van mijn website te veranderen. Beleggingsstrategie.com sloot niet helemaal meer aan bij wat ik eigenlijk doe: jullie op alle mogelijke manieren helpen met het leuker, makkelijker en toegankelijker maken van financiën op een eerlijke manier. Dit omvat meer dan beleggen alleen en ook wilde ik meer focus op de onderwerpen uit de podcast. Daarom besloot ik de naam van mijn blog te veranderen naar despaarpodcast.nl
 • Op 1 december lanceerde ik mijn eerste eigen cursus: de cursus pensioenbeleggen. Dit als onderdeel van mijn missie als pensioenbewustmaker om ook juist de millennial te laten nadenken over later. In deze cursus leer je alles over pensioen en hoe je dit voor jezelf zo optimaal mogelijk kunt regelen. Let op: de cursus is op dit moment niet langer beschikbaar, maar zal in de zomer van 2021 weer online komen! Wel kun je nog steeds luisteren naar het De Spaarpodcast pensioen-seizoen onder het kopje “Podcast”, op Spotify en alle andere podcast-platformen.
 • Op de valreep kwam ik op 30 december in de media! Ik werd benaderd door RTL Z voor een videoserie over jongeren die hun pensioen wél goed hebben geregeld. Uiteraard gaf ik mijn ongezouten mening en was RTL wel op zoek naar wat sensatie – dus als je ergens leest dat je egoïstisch bent als je weigert je pensioen uit te zoeken.. Ja.. dat was ik! 😉
RTL Z – interview

Naast De Spaarpodcast is er natuurljik nog veel meer gebeurd in 2020. Ik deel (tot nu toe) over het algemeen weinig over mijn persoonlijke leven hier op de blog, maar wil toch even wat belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar met je delen:

 • In maart begon ik met mijn nieuwe baan als Product Owner bij een start-up in Rotterdam, voor 4 dagen in de week. 
 • Op 22 oktober vertrok ik naar Portugal voor een workation. Ik besloot dat thuiswerken ook juist mogelijkheden met zich meebrengt: namelijk dat je in principe overal ter wereld kunt werken. Of je nu thuis zit, in mijn geval in een appartementje van ca. 50m2 of je huurt een mooie vakantiewoning ergens waar de zon schijnt en gaat werken vanaf daar.. dat zag ik wel zitten! Uiteindelijk beviel deze workation zó goed, dat we besloten te verlengen. In plaats van de geplande maand, verbleven we uiteindelijk bijna 2 maanden in het Portugal! Er komt nog een blog aan over deze workation en hoe ik dat heb gerealiseerd, stay tuned! 
 • Ik sloot mij aan bij een crossfit box in Rotterdam. Ik was altijd al veel aan het sporten – voornamelijk calisthenics, maar wilde dit nu wel eens naar een nieuw level tillen. Helaas is de box nu even dicht door de tweede lockdown, maar ik kan niet wachten om in januari weer te beginnen!

Wat kun je van mij verwachten in 2021? 

Na reflectie gaan we weer vooruitkijken, dus wat zijn mijn plannen voor 2021? Wat kun je verwachten van de Spaarpodcast, zowel op de blog als in de podcast? Ik ga het je allemaal vertellen. 

Ik zou Robin niet zijn als ik mijn doelen niet had uitgedrukt in concrete getallen, dus die zal ik eerst met je delen. Ik 2021 wil ik: 

 • Mijn blog laten groeien van 40 naar 200.000 unieke bezoekers in 2021
 • Groeien van 25.000 naar 75.000 podcast luisteraars in 2021
 • Mijn omzet vergroten naar € 20K excl. Btw en een nettowinst over houden van € 6K. 

Ik zal eerlijk zijn – deze blog is niet als liefdadigheidsinstelling in het leven geroepen, dus het zou leuk zijn als ik er wat aan verdien. MAAR aan de andere kant ben ik ook he-le-maal klaar met de grote hoeveelheid waardeloze kutcontent op het internet, waarbij slechte opties worden aangeprezen waar eigenlijk helemaal niemand beter van wordt behalve degene die de affiliate inkomsten binnenharkt. Dat is niet de manier die ik voor ogen heb. 

Ik wil het Upfront worden van de financiële industrie. Transparantie en eerlijkheid. Zodat je zelf de keuze kunt maken over of een product iets voor je is, gebaseerd op alle relevante informatie. Daarbij bedoel ik kostenstructuren, voor- en nadelen van opties, risico’s, etc. Ik hoop dan ook dat jullie als mijn lezers/luisteraars altijd kritisch zijn en blijven. Ook als je op mijn blog iets tegenkomt waar je over twijfelt – vraag het me of ga verder op onderzoek uit! 

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat persoonlijke financiën helemaal niet moeilijk hoeven te zijn en dat de gemiddelde (werkende) Nederlander door slechts een paar uur per jaar aan een paar slimme knoppen te draaien zijn/haar financiën netjes op orde kan hebben. Ik wil je hierbij ondersteunen door deze onderwerpen simpeler én leuker te maken. Als dit lukt, ben ik ervan overtuigd dat voor jou allerlei opties vanzelf óók toegankelijk worden – bijvoorbeeld (pensioen) beleggen.

Als ik daar dan ook nog wat aan kan verdienen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Dit moet wat mij betreft nog wat beter in balans komen – kijk ik ga de komende tien jaar geen 1.000 uur per jaar vrijwilligerswerk doen in de vorm van deze blog en daar niks aan verdienen. Dat is niet mijn doel en dat was het afgelopen jaar ook niet. Wat ik denk is dat de potentie er is om verder te groeien, maar eerst ligt de focus op het opbouwen van band met jullie als bezoekers, het verbeteren van mijn content, etc. En dat is dan ook waar op dit moment iedere euro die ik hiermee verdien naartoe gaat: ik zie het als ruimte voor investeren in verdere groei.

Workation Portugal

Hoe ga ik dit aanpakken het komende jaar? 

 • Ik ben op dit moment hard bezig om het vierde seizoen van De Spaarpodcast op te nemen. Dit seizoen zal in het teken staan van om-en-om. Wat bedoel ik daarmee? De ene week komt er een specialist of financiële die-hard. De andere week komt er een ‘normale’ millennial. Gewoon iemand zoals jij en ik. Lijkt jou dit leuk? Stuur dan even een DM op instagram.
 • Nieuwe blogartikelen verder verdiepen en bovendien transparant zijn over waar ik eventueel geld aan verdien zodat jij je ervan bewust bent dat het een affiliate link betreft, en ik de keuze aan jou laat of je me die inkomsten gunt ja of nee. Eén van de eerste stappen die ik heb gezet is een sterretje* toevoegen achter iedere link op de blog waaraan ik geld verdien.
 • Onderscheiden t.o.v. concullega’s. Als je bekend bent met het (SEO) spel dan weet je waar ik het over heb. Dit gaat o.a. over het hoger ranken in google op bepaalde zoektermen en het feit dat als je over pensioenbeleggen begint, plots een horde mensen hier ook over begint. Dit is eigenlijk hartstikke goed, want het creëert nog meer bewustzijn. Maar, mijn doel is om mij meer te onderscheiden. Sowieso ben ik al de frisse tegenwind als het aankomt op beleggen in aandelen, crypto etc..maar ik heb ook nog voldoende ideeën om mij niet alleen te onderscheiden qua ideeën, maar ook qua content.
 • Af en toe wat meer persoonlijke artikelen op de blog over onderwerpen die mij bezighouden en/of inspireren. Bijvoorbeeld over mijn portfolio of workation en hoe ik dit financieel heb geregeld.

Dit alles wil ik realiseren met een inspanning van 8-12 uur per week. Ik vind het mega leuk om met De Spaarpodcast bezig te zijn en ik loop over van de ideëen. Maar ik accepteer dat ik niet alles kan in beperkte tijd en dat ik naast mijn blog, podcast en social media ook nog gewoon een baan heb én daarnaast ook nog een leuk (sociaal) leven wil leiden waarin ik tijd heb om te sporten, lezen en mijn vriendin en vrienden te zien. 

Het leuke is dat er langzaam een kleine Spaarpod-Cast aan het ontstaan is van mensen die mij vrijwel vrijwillig helpen met de website en alles daaromheen. Zo is er bijvoorbeeld een studente die mij zo’n 8 uur per week helpt met allerlei klusjes voor de website. Zij blijft het liefst op de achtergrond en dat is prima, maar ik ben haar wel enorm dankbaar! 😊 

That’s it! In het kort mijn Spaarpodcast doelen voor 2021. Heb jij je doelen voor 2021 al op een rij gezet?

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie