Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

iBilly review: sparen & grip op geld

iBilly review

Een koffie hier, een etentje buiten de deur daar, nog even een borrel op het terras en boodschappen doen wanneer je al trek hebt: ongemerkt kunnen al deze kleine uitgaven bij elkaar opgeteld een flink gat slaan in je bankrekening. Als je geen duidelijk overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, kan het checken van je bankrekening niet je meest favoriete bezigheid zijn. Maar hoe kun je dit overzicht zelf creëren, als je geen idee hebt waar je moet beginnen? iBilly kan je daarbij helpen. In deze iBilly review lees je er alles over.

iBilly: alles in één huishoudboekje

Al je financiën in één overzichtelijke app, van spaarplannen en toekomstige betalingen tot analyses van je gehele budget. Grip op je financiën: dit is wat de app iBilly belooft.

ibilly voorbeeldschermen
Bron: ibilly.co

Het Nederlandse iBilly komt van dezelfde developers als MijnKassabon, een app waarmee je verschillende klantenkaarten en bonnetjes op een overzichtelijke plek hebt. Waar MijnKassabon vooral ondersteuning biedt voor ondernemers en kleine bedrijven, is iBilly toegespitst op particulier gebruik. In MijnKassabon bestaat al de mogelijkheid om je uitgavenpatroon inzichtelijk te krijgen. Hieruit is dan ook het jongere broertje iBilly geboren, die een flinke stap verder gaat om al je financiële zaken in kaart te brengen.

De app kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt ervoor voor kiezen om je bankrekening met de app te koppelen, waardoor de data in de app wordt geautomatiseerd. Zo heb je altijd de meest actuele informatie en een goed overzicht van je huidige budget, maar daarvoor moet je wel toestemming geven om iBilly inicht te geven in je bankrekning. Als je dit geen fijn idee vindt, dan kun je nog steeds iBilly gebruiken.  De tools in de app bieden je de mogelijkheid om handmatig transacties te creëren en op te slaan. Hoewel dit meer tijd kost, hoef je hierdoor geen bankrekening te koppelen zonder dat je inlevert op de functionaliteit van de app.

Verschillende financiële tools in één app

De app is beveiligd met een pincode, net zoals de app van je eigen bank. Een account aanmaken gaat gemakkelijk. iBilly heeft een scala aan tools waarmee je je financiële gedrag tot in detail in kaart kunt brengen. Dit kan in het begin wat overweldigend zijn, maar naarmate je de app meer in gebruik hebt kun je zelf kiezen welke tools voor jou werken. Wanneer je wegwijs bent in de app, en je er voor kiest om je bankrekening te koppelen met iBilly, worden transacties automatisch gelabeld en gecategoriseerd door de app. Zo kun je in één oogopslag zien hoeveel er van je inkomsten gaan naar bijvoorbeeld boodschappen, verzekeringen, vakanties, huisdieren of spaarpotjes.

Mocht de app niet het juiste label aan een transactie koppelen, dan kun je zelf de juiste categorie kiezen uit de 32 opties die de app aanbiedt. Onder deze categorieën kun je ook nog een passende subcategorie gebruiken, zodat je precies kunt zien waar je geld naartoe gaat.

Wanneer je de app enige tijd in gebruik hebt, kun je via de ingebouwde analytics tool een goed beeld krijgen hoe je wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse bestedingspatroon en inkomsten er uit zien. Zo kun je inzichtelijk krijgen waar je eventueel verandering in kunt aanbrengen om je spaardoelen te halen, of is het juist een fijne bevestiging om te zien dat je op de goede weg bent. Ook kun je al je klantenkaarten uploaden, zodat je geen gedoe meer hebt met plastic pasjes aan je sleutelhanger, maar heb je ze toch altijd bij de hand.

Naast een overzicht van je financiën, biedt iBilly je de mogelijkheid om verschillende budgetten en spaarplannen aan te maken. Zo heb je een concreet doel voor ogen, wat het sparen makkelijker kan maken. Heb je verschillende grote betalingen per maand? Voor elke transactie kun je een alert instellen, zodat je weet wanneer en hoeveel er van je bankrekening wordt bij- en afgeschreven. Zo zorg je er voor dat betalingen niet ongemerkt van je bankrekening af gaan, en blijf je grip houden op je financiën. 

Voordelen vs. Nadelen van iBilly

De app is makkelijk in gebruik en heeft tools voor iedereen, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel inzicht je nodig hebt in je eigen financiële situatie. De meest gebruikte tools zijn voor ons de spaardoelen en de budgetten die je zelf kunt instellen. Het dashboard geeft een goed overzicht van opkomende betalingen en je huidige saldo.

Je haalt het meeste uit iBilly als je je bankrekening koppelt, hier is de app op ingericht. Natuurlijk kun je handmatig al je transacties invoeren, maar dit kan behoorlijk tijdrovend zijn en hierdoor benut je dan ook niet de volledige functionaliteit van de app. Voorheen moest je een abonnement afsluiten en betalen om je bankrekening te kunnen koppelen, maar inmiddels is dit gelukkig gratis. Voor extra functionaliteiten kun je eventueel wel upgraden, voor € 1,99 per maand of € 21,89 per jaar. Wat je daar extra voor krijgt is dat je je account kunt delen met je partner, documenten kunt opslaan en een iBilly e-mailaccount krijgt. Wat mij betreft geen functionaliteiten waar ik extra voor zou betalen, maar oordeel vooral zelf.

iBilly reviews en ervaringen van anderen

In de Playstore heeft de iBilly app op het moment van schrijven een gemiddelde rating van 4,3 sterren op basis van 310 reviews. Prima score. Ook reageren ze zelf regelmatig op feedback van gebruikers en lijken ze dit actief mee te nemen in het verbeteren van de app.

Conclusie

In iBilly kun je een totaaloverzicht maken van al je inkomsten en uitgaven in de maand, ongeacht of je er nu voor kiest om je bankrekening te koppelen of niet. Dit is wat mij betreft dan ook direct wat iBilly onderscheidt van de rest: je hebt ook de mogelijkheid om je bankgegevens niet met de app te delen, maar alles handmatig in te voeren. Je toekomstige betalingen, budgetten en spaarplannen heb je overzichtelijk bij elkaar, en ook je klantenkaarten hoef je niet meer los mee te nemen.

Buiten deze punten vind ik de app persoonlijk niet veel beter of slechter dan andere apps die al op de markt zijn die inzicht in je financiën geven, zoals bijvoorbeeld Woolsocks – waar je als bijkomend voordeel ook nog eens automatische cashback op je aankopen krijgt én je ongebruikte abonnementen voor je kunt laten opzeggen via de app. Daar moet je alleen wel echt je bankrekening koppelen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur daar naar uit, dus blijf ik die gebruiken. Ik gebruik de app overigens in combinatie met onze eigen Excel templates, ik houd namelijk graag ook op een meer ouderwetse manier overzicht in mijn financiën. Mocht de app crashen, dan ben ik niet meteen al mijn inzichten kwijt!

Maar ik besef me dat dat persoonlijke smaak is, dus oordeel vooral zelf. Op basis van deze iBilly review of op basis van je eigen ervaring met de app! Was jij al bekend met iBilly?

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie