Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Foto van Anne Mirthe

Anne Mirthe

Moneywise review: hulp bij hypotheek, lijfrente & pensioen

Moneywise review

Als je deze blog al een tijdje volgt weet je dat ik je af en toe laat kennismaken met nieuwe platforms waar jij je geld in kunt investeren of juist met partijen die je kunnen helpen met complexe financiële zaken. Vandaag de partij Moneywise, een bedrijf die mensen zoals jij en ik graag helpen bij het zoeken van een hypotheek, pensioen of verzekering die perfect aansluit op de behoefte. Zelf heb ik mijn hypotheek via hen geregeld.

Wat doet Moneywise?

Op de website van Moneywise kun je informatie en advies inwinnen over verschillende financiële producten. Via verschillende tools en korte vragenlijsten krijg je al snel advies over de hoogte van de hypotheek die je zou kunnen krijgen voor je eerste of tweede huis, over vrijkomende lijfrente of pensioen, of welke opties je hebt bij het afsluiten van een lening. 

Zelf geven ze geen financiële producten uit, maar helpen ze je om je te koppelen met de partijen die aansluiten bij jouw hypotheek of lijfrente wensen. Het voordeel hiervan is dat zij niet geneigd zijn om hun eigen producten te promoten terwijl een andere wellicht geschikter is, zoals je dat zou hebben bij de bank. 

Ondanks dat het steeds iets bekender wordt, houdt niet iedereen in het achterhoofd dat niet iedere prijsvergelijk website het beste met de consument voor heeft, maar dat er soms wordt gewerkt met voorkeurspartners waardoor platforms meer commissie verdienen. Moneywise claimt dit niet te doen doordat zij voldoen aan de eisen van de AFM die regels opstelt over het verlenen van advies en aanbieden van complexe financiële producten zoals een hypotheek of lijfrenteverzekering. Deze regels verbieden het om bepaalde aanbieders voor te trekken waardoor Moneywise een eerlijk platform blijft.

Ons huis na het kappen van de bomen
Huisje, zonder boom(pjes)

Wat zou jij aan de service hebben?

Het inwinnen van advies voor complexe financiële producten is aan te raden. Ondanks dat ik altijd groot voorstander ben van het zelf uitzoeken, kan dit nog wel eens lastig zijn omdat ik heb gemerkt dat het systeem niet consumentvriendelijk is ingericht en dat het dan lastig is om te bepalen waar je moet beginnen. Daarnaast heeft de AFM ingesteld dat als je zelf zonder hulp een complex product wilt afsluiten, je eerst een kennistoets moet halen. Dit is ingesteld om de consument te beschermen zodat je niet onverhoopt contracten aangaat die je niet kunt waarmaken waardoor je in de schulden kunt belanden. Daarbij komt dat de wereld van hypotheken krom kan zijn en dat advies van een deskundige meer dan welkom is.

In mijn podcast had ik een goed gesprek met Jeroen Wolfsen van Moneywise over onze hypotheek, en ondanks dat we het niet van plan waren om met een dergelijke partij in zee te gaan, hebben we het toch gedaan. Het gesprek gaf ons een goed gevoel en omdat wij nogal wat persoonlijke wensen hadden konden ze ons hier goed bij helpen. Het afsluiten van een hypotheek is voor iedereen anders, de een heeft een bouwdepot en de andere juist nog een lening die moet worden afbetaald of een schenking die ze ontvangen. Allemaal hebben ze invloed op hoe je hypotheek* eruit komt te zien en maken het lastig om dit zelf uit te zoeken. Moneywise helpt je de juiste partij te vinden die aansluit bij jouw wensen.

Bron: advieskeuze.nl

Ervaring van anderen

Wanneer je zoekt op ervaringen van anderen met Moneywise is het veelal positief en lovend. De deskundigen weten wat wel en niet mogelijk is en houden je goed op de hoogte van het verloop van de aanvragen. Om de vaart erin te houden word je niet altijd door dezelfde medewerker geholpen, maar kan het wel eens zijn dat je een andere deskundige te spreken krijgt. Voor sommigen zal dit een minpunt zijn, maar door ook goede interne communicatie geven voormalige klanten aan hier niet veel hinder van te hebben ondervonden. Veel van de reviews die je online kunt vinden gaan over het afsluiten van een hypotheek en minder over andere financiële producten. Toch klinkt dit veelbelovend wanneer je voor een ander financieel vraagstuk bij Moneywise zou aankloppen.

Eigen ervaring

Ervaringen van anderen zijn waardevol, maar helaas zie je online vaak maar korte verhalen staan hoe anderen de samenwerking hebben ervaren. Daarom wil ik je ook graag vertellen over mijn eigen ervaring. 

Het begon met een prettig gesprek met Jeroen waarna we overtuigd waren dat het ons veel tijd en moeite zou gaan schelen om het Moneywise in zee te gaan. Je hoeft immers niet meer alles zelf uit te zoeken. Hieronder zal ik je eerst een voorbeeld geven van iets dat Moneywise heel goed had uitgezocht voor ons. 

Voor een bouwdepot kan het namelijk zo zijn dat de bank zegt dat je moet bijstorten. Dit werkt ongeveer zo, wanneer je een bouwdepot hebt van 100k waarvan 40k uit het depot en 60k vanuit je eigen spaarpot, wil de bank wel een dat je die 40k ook stort en dat wanneer je een bonnetje indient je het geld terugkrijgt van de bank. Op die manier controleren zij of je het bouwdepot daadwerkelijk wordt gebruikt waar het voor bedoeld is. 

Wij wilden liever meer liquide middelen overhouden en niet ons hele bouwdepot moeten storten bij de bank. Als je eerst alles moet storten, heb je weer geld nodig om alles voor te schieten. Ondanks dat je het relatief snel terug krijgt, werkt het voor ons wel prettiger om het op deze manier te doen en minder afhankelijk te zijn van de bank. Er is namelijk altijd een moment dat je het zelf moet overbruggen wat erg vervelend kan zijn wanneer je een grote uitgave voor een nieuwe keuken wilt doen. Als je zelf 60k inbrengt en niet stort bij de bank, hoef je dit pas te doen op het moment dat je uitgaven bij de 61k komen.

In eerste instantie was de medewerker van Moneywise dit vergeten. Daarna heeft Moneywise dit tot op de bodem uitgezocht, zwart op wit gezet en gecheckt bij Robuust, maar helaas was het in dit geval de hypotheekverstrekker Robuust die de gemaakte afspraken niet nakwam. Kortom, credits naar Moneywise in dit geval. 

Het blijft mensenwerk 

Tijdens het eerste inhoudelijke gesprek was niet alles gelijk doorgevoerd zoals wij dat wilden. Wij wilden namelijk een hypotheekrente* aanbod dat 6 maanden geldig was en hadden niet dit zo besproken. Toch kregen we documenten opgestuurd waarin stond dat het 3 maanden geldig was en verlenging meer dan €1.000 per maand zou kosten. In eerste instantie dus flink schrikken, maar gelukkig was dit snel verholpen. 

Een andere keer stond er iets vreemds in het overlijdensrisico* document (35 jaar i.p.v. 30 jaar geldig zoals besproken), dit was niet zo zeer een fout van Moneywise, maar is dus opnieuw iets waar ik scherp op ben.

Ik ben zelf altijd enorm kritisch op dit soort partijen, het blijft immers mensenwerk en fouten liggen op de loer. Maar als ze al hun klanten op dezelfde manier als ons behandelen, dan zou ik iedereen naar Moneywise toe durven te sturen. Ik zou Moneywise zeker 5 sterren geven en het was de 1500 euro die we hieraan hebben uitgegeven meer dan waard. 

Vergeet niet dat bij het kopen van een huis er soms best wel tijdsdruk achter de financiering kan zitten, dus is het wel fijn als dingen wel gelijk goed worden afgehandeld. Vergeet dus nooit om alle documenten goed te checken!

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving.  Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie