De Spaarpodcast logo

Studieschuld: de aflosvrije periode een cadeau van ome DUO

Over deze aflevering

Voordat Robin en Rowan de aflevering beginnen, staan ze even stil bij de nieuwe toevoeging van Spotify. Je kan namelijk een beoordeling (aantal sterren) achterlaten. Vind jij de podcast tof en wil je Robin en Rowan steunen? Laat dan hier een beoordeling achter.

Je leest de laatste jaren steeds meer in de media over studieschuld. Ook persoonlijke verhalen, zoals studenten die gaan beleggen met geleend geld. Maar is dat verstandig? Of hebben we als maatschappij de verantwoordelijkheid om jongeren hiervoor te beschermen? Dat is één van de stellingen waar Robin en Rowan over praten. En niet te vergeten, de gift die de regering wil geven aan de studenten, die afgelopen jaren geleend hebben. Het is nu de bedoeling om 1000 euro terug te betalen, is dit karig of niet? 

Robin en Rowan hebben zelf ook een flinke studieschuld. Robin heeft eerder een blog geschreven over de aflosvrije periode van DUO, wat volgens Robin een gouden zet kan zijn. Natuurlijk geldt dit niet in alle situaties, maar het kan je veel geld opleveren. Het voordeel is dat door inflatie je schuld minder waard wordt en dat als je wacht met aflossen je hopelijk al meer salaris bent gaan verdienen, waardoor de terugbetaling minder ‘zwaar’ voelt. 

Het wel of niet aflossen is eigenlijk een overweging tussen het rationele en het emotionele. Emotioneel gezien is een schuld niet fijn en we kennen allemaal het zinnetje ‘geld lenen, kost geld’. Ook al gaat dit in de meeste gevallen bij je studieschuld niet op, kan het emotioneel gezien wel zo voelen. Zoals Robin en Rowan er tegenaan kijken zijn er drie componenten van belang: geluk, tijd en geld. Als aflossen bijdraagt aan je geluk is dat oké, maar rationeel gezien is de aflosvrije periode inzetten vaak een slimme keuze. Robin en Rowan hebben dit beide gedaan, ondanks dat vooral Rowan graag schuldvrij door het leven wil gaan. 

Maar wat als je een huis wil kopen, ga je dan wel aflossen? Dat is afhankelijk van de voorwaarde voor het verkrijgen van je hypotheek. Let goed op met welke waarde van je schuld ze rekenen. Het zou zonde zijn als je de helft aflost als ze rekenen met de beginschuld, wat inhoud dat ze rekenen met het oorspronkelijke bedrag. Dan is het niet een win-win, maar een verlies-verlies situatie die je aan het creëren bent voor het kopen van een huis.

PS: goed nieuws! Robin zal niet de politiek in gaan 😉

Blogs

Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid (despaarpodcast.nl)

Hypotheek afsluiten tips: 10 punten om op te letten (despaarpodcast.nl)

Rentemix: de perfecte ingrediënten voor jouw hypotheekrente (despaarpodcast.nl)

Moneywise review: hulp bij hypotheek, lijfrente & pensioen (despaarpodcast.nl)

Zelf je hypotheek regelen: dit is David zijn ervaring (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S5.12 Wat is jouw Rich Life? – Geïnspireerd door Ramit Sethi

Beluister hier de andere afleveringen